Ismét Kurtág-lemez a MIDEM döntőjében
Dátum: 2008. december 17., szerda, 21:37
A Kurtág 80 című dupla album bekerült a kortárs zenei MIDEM-díjra jelölt három lemez közé - tájékoztattak szerdán a világ legrangosabb zenei kiállításának és vásárának szervezői.

A dél-franciaországi Cannes-ban 2009. január 17. és 21. között 43. alkalommal rendezik meg a zenei kiadók legnagyobb nemzetközi szakvásárát, a MIDEM-et. Az esemény keretében ötödik alkalommal kerül kiosztásra 15 kategóriában a MIDEM Classical Award (Klasszikus zenei díj). Ez az egyetlen olyan nemzetközi jelentőségű díj, amelyet kizárólag klasszikus zenei albumok kaphatnak. A 2009-es jelölteket 23 ország 127 kiadójának összesen 646 felvétele közül válogatta ki az előzsűri.

Az albumot - amely a budapesti BMC Records gondozásában Kurtág György világhírű magyar zeneszerző 80. születésnapja alkalmából rendezett budapesti és bécsi fesztiválok anyagából válogatott, elsősorban korábban meg nem jelent műveket tartalmaz - a "kortárs zene" kategóriában jelölték a rangos nemzetközi díjra. A másik két jelölt Luigi Nono Prometeo, Tragedia dell,ascolto című albuma és Saariaho Notes on Light, Orion, Mirage című lemeze.

A győztes kiválasztására a MIDEM egy nemzetközi zsűrit kért fel, amelynek tagjai vezető zenei szaklapok, rádiók és egyéb zenei szervezetek munkatársai. A 15 tagú zsűribe meghívást kapott a magyar klasszikus zenei és dzsessz szaklap, a Gramofon igazgató-főszerkesztője, Retkes Attila is.

A díjkiosztásra január 20-án este a Cannes-i Fesztiválpalota nagytermében kerül sor.

Két éve ugyanebben a kategóriában díjaztak már egy Kurtág-lemezt, akkor a magyar zeneszerző Kafka-töredékek című művének felvétele kapta a legjobb kortárs zenei lemeznek járó MIDEM Klasszikus Zenei díjat Cannes-ban, 2006-ban pedig Kurtág Györgyöt 80. születésnapja alkalmából a MIDEM komolyzenei különdíjával tüntették ki. Ez utóbbi díjat a rendezvény több mint negyvenéves történetében eddig csak háromszor, nagyon kiemelt személyiségeknek ítélte oda a rangos zenei találkozó igazgatósága.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ Az a képességünk, hogy elismerjük tévedéseinket, intelligenciánk fokmérője. is. A bunkónak mindig igaza van."
Álló Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ