Bemutatták Mozart 2007-ben azonosított műtöredékét
Dátum: 2009. január 23., péntek, 11:04
Bemutatták Mozart egyoldalas műtöredékét, amelyet csak 2007-ben, a szerző halála után több mint két évszázaddal azonosítottak.

Az alig kétperces töredék első nyilvános előadását a franciaországi Nantes-ban tartották. A zenetörténeti ritkaságot Daniel Cuiller, a Stradivaria barokk zenei együttes művészeti igazgatója játszotta el hegedűn újságírókból és barátokból álló közönség előtt csütörtökön.

A kézirat létezéséről már régóta tudtak, de sokáig nem tartották eredetinek. Egy műgyűjtő hagyatékából került a nantes-i városi könyvtárba a XIX. század végén. Sokáig ott porosodott, vizsgálata csak az utóbbi években kezdődött. Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozarteum Egyetem kutatója 2007-ben megállapította, hogy a nagyjából az A4-es lapnagyságnak megfelelő méretű kotta magán viseli Mozart kézírásának valamennyi jellegzetességét.

Egy ismert aláírásgyűjtő már 1839-ben Mozart szignójaként azonosította a kéziraton szereplő aláírást - mondta Leisinger.„Akkoriban viszont Mozart még nem számított meghatározó zeneszerzőnek. Elismert szerző volt, de nem volt olyan ikon, mint ma. Éppen ezért senkinek nem volt oka arra, hogy hamis Mozart-kéziratot gyártson" - mondta az osztrák zenetudós, aki 200 ezer euró (57 millió forint) körülire becsüli a kotta értékét.

Wolfgang Amadeus Mozart 1756-ban született Salzburgban. 1781-ben Bécsben telepedett le. A császárvárosban komponálta több remekművét, és ott érte a halál tíz évvel később, 35 éves korában. A kottatöredék is bécsi, 1787 körüli. Egy D-dúr mise 15 ütemét és egy szinte olvashatatlan második részt tartalmaz. Jelentős dokumentum, mert nagyon ritkán bukkan fel ismeretlen Mozart-kézirat - mondta Ulrich Leisinger. Hozzátette: senki sem tudja, hogy az egyébként rendkívül termékeny szerző miért nem fejezte be a művet.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ