Elhunyt Gyulai Gaál János zeneszerző, karmester
Dátum: 2009. február 12., csütörtök, 17:24
Életének 85. évében csütörtökön elhunyt Gyulai Gaál János zeneszerző, karmester, akinek versenyművei, színpadi munkái mellett egyik legismertebb szerzeménye a Nem leszek a játékszered című sláger - közölte a család kérésére az elhunyt pályatársa, Wolf Péter zeneszerző.

A hosszú betegség után elhunyt Gyulai Gaál János temetéséről később intézkednek.

Gyulai Gaál János 1924-ben született Budapesten, hegedű és zongora szakot végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán; 1941-ben egy hazai versenyen Hubay-díjat nyert. Pályája elején hegedűsként az Állami Hangversenyzenekarban, majd korrepetitorként a Budapesti Operettszínházban dolgozott, ahol hegedült és zongorázott is, ha a helyzet úgy kívánta. Később a Bartók-terem zenei vezetője lett. 1956-ban I. Zongoraversenyével díjat nyert Belgiumban, majd 1959-től 25 éven át a Magyar Rádióban dolgozott, innen ment nyugdíjba. Sikeres zeneszerzői tevékenysége mellett hangszereléssel is foglalkozott, valamint karmesterként is működött.

A Magyar Rádió képviseletében számos alkalommal szerepelt Lipcsében, Drezdában és Berlinben. 1980-tól 10 éven keresztül a müncheni Bajor Rádió külső munkatársa volt, ahol hangszerelt, vezényelt és számos művét szalagra rögzítette.

Kovács Kati 1966-ban az ő szerzeményével, a Nem leszek a játékszered című dallal nyerte meg az első Táncdalfesztivált.

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete azt tudatta az MTI-vel, hogy Gyulai Gaál János életművének legnagyobb szelete a szimfonikus könnyűzene műfajába tartozik; ennek gondozásával foglalkozott a Magyar Rádió tervező szerkesztőjeként is. Sikeres musicaljei - például a Hárman Párizsban - gyakran szerepeltek a színházak és a rádió műsorán. Alkotott a komolyzene műfajában is: két zongoraverseny és egy hárfaverseny után idősebb korában komponálta Hegedűversenyét és igényes kamarazenei darabjait. Gyulai Gaál János emellett filmzenék (például a János vitéz) és színpadi kísérőzenék (Az ügynök halála) mestere is volt - méltatta az elhunytat az egyesület.

Gyulai Gaál János 1967-ben Erkel-díjat kapott, 1994-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. Emellett eMeRTon életműdíjat kapott a Magyar Rádiótól (2004), Huszka-díjat az Artisjus Szerzői Jogvédő Hivataltól (1994), valamint Fényes Szabolcs-díjat a Zeneszerzők Szövetségétől.(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ