Kiscsillagot nem kell túl komolyan venni
Dátum: 2009. február 24., kedd, 17:33
Sokkoló borítóval, Örökre szívembe zártalak címmel jelent meg a Kiscsillag zenekar új, második albuma, amit élőben március 14-én az A38-on mutatnak be; Lovasi András, a Kispál és a Borz 2.0-nak is nevezhető csapat kitalálója és mozgatója elmondta, hogy a koncert meglepetéssel is szolgál majd.

Ami a CD borítóját illeti, "egy kicsit a Bunyós Pityu színvilágát gondoltuk lenyúlni" - jegyezte meg Lovasi. A képen Leskovics Gábor, azaz Lecsó kigombolt pöttyös ingben, szív alakúra vágott mellszőrzettel, sötét napszemüvegben látható.

"Amit mi csinálunk, az Magyarországon nem szokványos. Nem saját életművünket csinosítgatjuk, építgetjük, hanem igyekszünk páros lábbal felrúgni azt a képet, amit az emberek rólunk esetleg gondolnak. Van ebben a borítóban provokáció, de inkább azt mondanám, nem akartuk, hogy a Kiscsillagról kialakuljon egy általános kép, és bármilyen szinten túl komolyan kelljen minket venni" - fejtette ki.

A Kiscsillagot négy évvel ezelőtt hozta létre a Kispál és a Borz három alapító tagja (Lovasi András gitár, Bräutigam Gábor dob, Ózdi Rezső basszusgitár) és Leskovics Gábor gitáros (Pál Utcai Fiúk, Kispálék állandó vendégzenésze). Első lemezük, a 2006-ban Lovasi saját kiadójánál, a Megadónál megjelent Greatest Hits vol. 1 zajos sikert aratott, a most piacra dobott Örökre szívembe zártalak című album kapcsán hasonlóban bíznak - nem alaptalanul.

"Továbbra is hobbizenekar vagyunk, azt csináljuk, ami nekünk jól esik. Ami a leginkább közös bennünk, az a hatvanas-hetvenes évek gitárzenéje, abból is a punk, a beat és a korai hard rock inspirált bennünket" - fogalmazott Lovasi András. Mint mondta, 40 éves kor felett olyan életérzésről, problémákról énekelnek, ami teljesen az övék, miközben valahol furcsa, hogy ezt tizen- és huszonévesek is a magukénak tudják érezni.

Bár a Kiscsillag projektet 2005-ben ő találta ki, szerinte a dolog nem feltétlenül csak róla szól, még akkor sem, ha a dalok többségét ő szerzi (az új albumon 13-ból 8-at jegyez önállóan).

Megjegyezte: egyetért azzal a megközelítéssel, hogy a Kiscsillag hangzása a Kispál és a Borz korai időszakát idézi, de - tette hozzá - senki nem bújhat ki a saját bőréből. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Kiscsillagnak és a jelenlegi Kispál és a Borznak sok köze nincs egymáshoz.

Lovasi azt mondta, sajnálja, hogy Bräutigam Gábor 2008 tavasza óta már nem tagja a Kicsillagnak (a dobost Mihalik Ábel, a Kispál jelenlegi ütőse váltotta). Lovasi szerint "Bräutigam nem egy esélyt kapott az elmúlt húsz évben, hogy zenész legyen, de nem tudott megfelelni az elvárásoknak".

Az új album dalai közül a Rátgéber László kosárlabdaedzővel közösen írt Fishing on Orfű már tavaly slágerré vált videoklipjével. Lovasi kitért arra, hogy a hétvégén forgattak egy új klipet a karácsonyra megjelent Légyszíves című dalra (ez Lovasi és Tövisházi Ambrus producer közös szerzeménye), és a tervek között szerepel az album első dala, az Örökre "megképesítése" is.

Az Örökre érdekessége, hogy társszerzőjeként Lovasi Eszter, az énekes lánya van feltüntetve. Ennek története, hogy a tévében egy filmben a szerelmes férfi azt mondta a nőnek, "örökre szívembe zártalak", mire a lánya ezt hallván hozzátette: "belezártalak a nagy sötétségbe", ami neki nagyon megtetszett.

A lemezbemutató koncert március 14-én lesz az A38 hajón. Lovasi szerint lesz "némi extra" a fellépés külsőségeiben, de hogy mi, azt előre nem árulja el. "Gyakorlatilag a teljes új lemezt eljátsszuk, meg a régit is" - jegyezte meg.

A Kiscsillag mellett Lovasi "főállása", a Kispál és a Borz is aktív, "mint koncertzenekar nagyon régen nem volt olyan jó, mint mostanában". Hozzátette: még az albumkészítéshez szükséges kreatív részleget kellene valahogy visszaállítani, de ezen a téren is vannak "biztató nyomok". Kispálék májusban próbálnak utóbbinak nekigyürkőzni.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Leanyzo 2009-02-28 20:20 | Válasz erre | #1
Olvastam egy másik oldalon egy elemzést a "Van-e szándék"című számról,és hát nem akarom én mások véleményét kritizálni,de tény,hogy kell nekem az az inspiráció,ahhoz,hogy én is írjak.Nem is gondolnám,hogy egy ilyen típusú számot bárki ilyen értelemben elemez..Pontosan azért nem,mert ez valóban nem a komolyan vehető dolgok kategóriája.De mégis maradjunk még egy kicsit a"komolyan venni"dolognál.Az én kedvenc festményem Monet :A sikoly című festménye.Azért a kedvencem,mert először is megragadott a hangulata,aztán a színvilága,aztán a középpontos szerkezet,és végül amikor ránéztem arra a figurára,azt gondoltam,ez olyan,mintha sikoltana,és láttam,hogy eltaláltam a kép címét.De ettől még nem fogok holnap a hídra állni és sikítani,és azt sem fogom gondolni,hogy ez az ember a képen azért sikolt,mert bezárt a Tesco.(Igaz az nem is zár be.Vagy igen?)Ugyanakkor komolyan veszem,mivel élvezem azt amit átélek,amikor ránézek a képre.De térjünk vissza a "Van- e szándék"című számra.Szóval szerintem egy tök egyszerű sztoriról van itten szó.Felviszi a 14 éves srác a 14 éves lányt a szobájába.Hót szüzek mind a ketten. Szerintem azok is maradnak.Izzad a tenyerük,meg minden.A srác azért még szól egy pár szót a családról,nehogy azt higgye a lány,hogy csak dugni mennének.És akkor itt bele is ütköztem abba,hogy mire referál a cím,ami refrén is?Az jutott eszembe,hogy(de ez tényleg csak tipp,vagy találgatás,senkinek nem szeretném azt sugallni,hogy ez így van)lehet,hogy előbb volt a cím és utána épült köré a szám,meg a zene(amihez egyáltalán nem értek).Méghozzá azért volt előbb a cím,mert lehet,hogy aki írta régebben nem tudott jól angolul és hallott egy olyan külföldi slágert,aminek az volt a refrénje,hogy:"One Sunny Day".Fogalmam sincs,hogy van-e ilyen sláger.Szóval magyarul:"Egy Napfényes Nap"-és úgy jegyezte meg,hogy Van Szándék.Mert egyébként mire lenne szándék?A:a dugásra,B:egy piercingre a péniszre,C:WC tisztításra,D:Papás-mamásra.És persze nem is kell tudni,ez így jó vicces.Nekem ez a szám a kedvencem erről az albumról.Egyébként az új albumnak a borítója meglepett,mivel azt gondoltam,hogy a köv. borítón fordítva lesznek a szereplők,tehát,hogy a hátukon fekszenek.De ezt senki ne vegye komolyan....csak vicc volt!

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Erényeink többnyire csak álcázott bűnök. "
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ