Zeneváros - Gaya, Muzsikás, Klezmatics
Dátum: 2006. március 8., szerda, 10:49
A Petőfi Csarnok Zeneváros című egyhetes fesztiváljának nyitónapján, jövő hétfőn rendezik az izraeli-magyar kulturális napot három együttes: az Izraelből érkező Gaya, a hazai Muzsikás, valamint a világhírű amerikai Klezmatics koncertjével.

Az 1998-ban alakult Gaya virtuóz zenészekből áll. A Yachad című dallal nemcsak Izraelben arattak osztatlan sikert, hanem a világ más részein is. Koncertjeiken ügyelnek arra, hogy a virtuozitás ne befolyásola kedvezőtlenül a zene tartalmát. Játékukban a zsidó zenei hagyomány és a zsidó érzésvilág szólal meg XXI. századi módon. Zenéjükre török, észak-afrikai és nyugati muzsika is hatott. Az alapító, Gili „Fretless" Libert korábban rockzenész volt.

A hagyományos magyar népzenét ápoló Muzsikás együttes három évtizede működik. Az együttes a legkiválóbb falusi zenészek hagyományos előadásmódjával őrzi a magyar népzenét. A zenekar produkciójának szerves része az improvizáció.

A Muzsikás Európában, Amerikában, Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Tajvanon, Dél-Afrikában ismert és közkedvelt. Felléptek Londonban a Royal Festival Hallban és a Queen Elisabeth Hallban, Párizsban a Théatre de la Ville-ben és a Cité de la Musicban, a római Santa Cecila Akadémián, New Yorkban pedig a Carnegie Hallban.

Otthonosan mozognak a folk, népzenei és világzenei fesztiválokon, a komolyzenei, alternatív zenei, jazz, kelta vagy zsidó zenei rendezvényeken. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust.

A Muzsikás megvalósította a huszadik századi magyar komolyzene és a hagyományos népzene ötvözését. Neves szólistákkal (Alexander Balanescu, Roel Dieltiens, Jandó Jenő, Takács-Nagy Gábor, Várjon Dénes), kamaraegyüttesekkel (Takács Quartet, Keller Vonósnégyes, Bartók Vonósnégyes), kórusokkal (Pro Musica Leánykórus, Tomkins Énekegyüttes) és szimfonikus nagyzenekarokkal (Danubia Zenekar, BBC Skót Szimfonikusok, Radio France Szimfonikus Zenekar) lépnek fel. Az év elején fontos európai turnét bonyolítottak le, amelynek során Londonban, Newcastle-ban, Lisszabonban, Nancyban, Párizsban, Kölnben és Bilbaóban adtak hatalmas sikerű koncerteket. A Muzsikás múlt év őszén a Budapest Klezmer Banddel adott felejthetetlen koncertet a Dohány utcai Zsinagógában.

Koncertjeik rendszeres vendége a csodálatos hangú Sebestyén Márta, akivel több közös albumot is jelentettek meg. Alkalmanként fellépnek olyan falusi zenészekkel, énekesekkel, táncosokkal is, akik gyerekkoruk óta ismerik a hagyományokat, s rendkívül fontosnak tartják a rendszeres gyermektáncházat.

Díjaik közül kiemelkedik a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc-díj, a Kossuth-díj és a Magyar Örökség díj.

Az együttes jelenlegi tagjai: Éri Péter (altszaxofon, fuvola, ütőhangszerek, gitár), Porteleki László és Sipos Mihály (hegedű), Hamar Dániel (bőgő, gardon).

Fellép ezen az estén a világ legjobb klezmer zenekarának tartott, több mint húszéves múlttal büszkélkedő New York-i Klezmatics együttes is. A klezmer-revivallel indult a zenekar, azután dzsesszel, rockkal, balkáni, közel-keleti zenével, hiphoppal és salsával gazdagította zenéjét. Brother Moses Smote The Water címmel nemrégiben gospel-albumot jelentetett meg. A Klezmatics, amely több alkalommal koncertezett már Magyarországon, olyan dalokból állította össze műsorát, amelyek jelen vannak a zsidó és az afro-amerikai hagyományban.

A koncerteket a hagyományos zsidó ünnep, Purim napján rendezik.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„Rettenetes, hogy a valóságot nem lehet megismerni a tények miatt."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ