Az Artisjus idei díjazottjai
Dátum: 2006. március 9., csütörtök, 20:17
Hat kategóriában ítélték oda a kortárs magyar zeneművészeti, irodalmi alkotó tevékenységek elismerésére és ösztönzésére alapított Artisjus-díjat az idén; a könnyűzenei alkotói életműdíjas Fenyő Miklós lett - tájékoztatott az alapító Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

Fenyő Miklós pályája 1968-ban kezdődött, amikor a Ki mit tud?-on első díjat nyert a Csavard fel a szőnyeget című dalával. A rock and roll műfajának egyéni hangú képviselője az azóta eltelt 40 év alatt 27 albumot adott ki, az ötmilliomodik eladott lemez után megkapta a gyémántlemezt.

Az év könnyűzenei produkciója a Dés László - Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble: Contemporary Gregorian című koncertje és lemeze lett, a díjazott Dés László és Balázs Elemér.

Az év könnyűzene-szerzője kategóriában Kocsák Tibort díjazták, az év könnyűzenei szövegírója Kiss Tibor, magyarnóta-szerzője Nógrádi Tóth István lett.

Az év komolyzenei művei kategóriában a díj részese Dubrovay László Versenymű ütőshangszerekre és zenekarra, valamint Dukay Barnabás A kútnál című művéért.

Szépirodalmi kategóriában ebben az évben nem ítéltek oda Artisjus-díjat - mondta Váncsa Mária titkárságvezető.

A megelőző év művészeti tevékenységért adományozott elismerést évente egy alkalommal adják át, az odaítéléséről szakmai zsűrik döntenek.

Az Artisjus-díjakat az egyesület vezetőségének tagjai pénteken este nyújtják át ünnepélyes keretek között a XIV. kerületi Stefánia Palotában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ