Liza Minnelli, az örök sztár
Dátum: 2006. március 10., péntek, 10:03
Liza Minnelli olyan sztár, aki hosszú pályafutása során mindig érdekessé tudta tenni magát. Gyakran hordozta őt a tenyerén a szakma és a közönség, volt ugyan, hogy temették, de ilyenkor sem esett ki teljesen a kegyekből. A színésznő, filmszínésznő és énekes 60 esztendősen is dolgozik, újra sikereket arat, s erre készül áprilisban Budapesten is.

Liza Minnelli 1946. március 12-én született Los Angelesben világhírű szülõk – Judy Garland filmszínésznő és énekesnő valamint Vincent Minnelli olasz-francia származású filmrendező – gyermekeként. 3 éves korától került a szórakoztatóipar mókuskerekébe, először anyjával lépett színpadra az In The Good Old Summertime című darabban. Tizenhat évesen a Broadwayn a Best Foot Forward című darabban tűnt fel, alakítását dicsérte a sajtó. Tizenkilenc éves korától musical szerepeket kapott. Akkor tüntették ki elõször Tony díjjal (A Flora a vörös veszedelem – Flora The Red Menace szerepéért), amelyet díjak sokasága –  Emmy, Golden Globe és Oscar – követett, egyik-másikból több is.

Világszerte, így Magyarországon is a Kabaré című filmje volt a legnagyobb közönségsiker, de ez csak egy nevezetes mérföldkő volt pályáján.

Több mint harminc nevezetes filmjét tartják számon: az 1969-es Meddő Madárkában nyújtott alakításáért jelölték Oscar díjra, majd 1972-ben a Kabaréért el is nyerte (a Gloden Globe-bal együtt). A Liza With Z tv-filmért Emmy-díjat kapott.

Filmjei közül a nevezetesebbek: a Lucky Lady, a New York, New York, a Nina, Arthur, Arthur 2., Párhuzamos életek, The West Side Waltz, valamint a legutóbbi, az idén bemutatott The OH In Ohio. Színházi szerepei is jelentősek voltak, jó néhány több száz előadást megért daraban szerepelt. Legutóbbi bemutatója 2002-ben a Liza Is Back a Broadwayn.

Énekesnői karrierje is jelentős: 26 lemeze és körülbelül ugyanennyi válogatásalbuma jelent meg. A legutóbbi a Say Liza, s nagy sikert ért el az utóbbi években a Liza Is Back és a The Best of Liza Minnelli című korongjával is. Több lemeze a listák felsőbb régióiba került. A Kabaré filmzene-album Angliában 13., Amerikában 25. lett. Nagy siker volt a New York, New York című filmzenéje is, valamint a Liza with a 'Z' című filmzene-album - ez Angliában 9., hazai pályán 19. helyig jutott.

A nyolcvanas években Frank Sinatrával és az ifjabb Sammy Davisszel turnézott. A Grammy életműdíjat, 1990-ben nyerte el, 1991-ben pedig csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán.

Négy férje volt – Peter Allen, Jack Haley, Mark Gero és David Guest – rajtuk kívül hosszabb-rövidebb ideig együtt élt többek között Martin Scorsese filmrendezővel, Peter Sellers színésszel.

Liza Minnelli élete mindenesetre nem csupa fény és ragyogás volt. A drog, az ital csaknem ugyanúgy kisiklatta életét, amint annak idején anyjáét. A kaliforniai Betty Ford Klinikán talpra állították, majd súlyos betegségen, csípőműtéten esett át, de volt ereje a folytatáshoz.

Mára ismét formába lendült: múlt év végén Párizsban Elton Johnnal és Madonnával 35 ezer ember előtt lépett fel, az ARD német televízió rendezvényén ismét Elton Johnnal az AIDS-esek javára adott koncertet. Január elsején Michael Bloomberg New York-i polgármester beiktatási ünnepségén énekelt.

(MTI-Panoráma - Kovács Miklós)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ Diplomata az,aki megjegyzi egy nő születésapját, de elfelejti a korát."
Szép Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ