Eric Clapton Robert Cray-jel turnézik a nyáron
Dátum: 2006. március 10., péntek, 12:49
Robert Cray, a fekete amerikai bluesgitáros és énekes valamint együttese lesz Eric Clapton és stábjának előzenekara a nyári európai turnén. A közelmúltban bejelentették azt is, hogy a májusban induló és júliusban Budapestet is érintő koncertsorozaton milyen zenészekkel osztja meg Clapton a színpadot.

Az ötvenkét esztendős Robert Cray a blues rendkívül sikeres előadója, öt Grammy-díjjal tüntették ki a hetvenes években kezdődött pályafutása során, s túl van már az ezredik koncertjén. Többször koncertezett már Lassúkezűvel. Nagy kedvelője volt játékának John Lee Hooker, s meghívta őt örömzenélésre B. B. King is. Közel húsz lemeze jelent meg, az utóbbi években főként a Sweet Potato Pie, a Strong Persuader és a Twenty című korongokat dicsérték. A Twenty a Rolling Stone magazin az utóbbi évek legjobb Cray-albumának tartja.

A budapesti koncert szervezője egyelőre nem erősítette meg, hogy Robert Cray vajon ide is elkíséri-e a fehér gitárkirályt. Clapton eredeti koncertprogramján a Back Home című legutóbbi pop-rock album lenne a főszereplő, de a fekete gitáros jelenléte esetleg a blues felé nyomnáa programot.

Ismert már az Eric Claptont kísérő együttes összetétele is. Claptonon kívül további két gitáros, Doyle Bramhall II és Derek Trucks penget. Chris Stainton és Tim Carmon játszik billentyűs hangszereken, Willie Weeks lesz a basszusgitáros, Steve Jordan pedig a dobos. Két hölgy - Michelle John és Sharon White - alkotja a vokált.

A turné az eredeti tervek szerint május 5-én Franciaországból indul, május 8-án érkezik Glasgow-ba. Több londoni, németországi, olaszországi majd párizsi, antwerpeni, rotterdami és bécsi megálló után következik Budapest július 18-án. Claptonék újabb németországi és észak-európai koncertek után Helsinkiben fejezik be az európai turnét július 31-én.

Eric Claptonnal kapcsolatos az az örömteli hír is, hogy a legendás Cream együttesnek, amelynek ő is oszlopos tagja volt, április elején jelenik meg a Disraeli Gears című DVD-je. Az ismert dalok mellett interjúk találhatók a képes lemezen. Érdeklődésre tarthat számot Clapton akusztikus gitárfelvétele (a Sunshine of Your Love-ot játssza), vagy Jack Bruce zongoraszólója. Ezen kívül a Tales Of Brave Ulysses 1968-as és a We,re Going Wrong 1967-es, eddig kiadatlan élő felvétele teszi a rajongók számára különösen értékessé az új DVD-t.

(MTI-Panoráma - Kovács Miklós)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ