Síppal, dobbal, didzseriduval
Dátum: 2006. március 10., péntek, 21:02
A Budapesti Tavaszi Fesztivál első napja minden évben újabb és újabb kiállítás-megnyitókat is jelent, melyek közvetve és közvetlenül kapcsolódnak az adott év tematikájához. A március 17-én a Néprajzi Múzeumban nyíló kiállítás - mely a Síppal, dobbal, didzseriduval - parafrázis-címet kapta - a világ népeinek hangszereiből ad igen kimerítő áttekintést a bartóki szellem és a Bartók-jubileum jegyében.

A Néprajzi Múzeum mintegy 3000 népi hangszert őriz a világ minden tájáról: e hangszerek mindig is részét képezték a múzeumot megalapozó tárgyegyütteseknek, így Xantus János például 90 kelet- és délkelet-ázsiai hangszerrel, illetve hangszeralkatrésszel járult hozzá a gyűjteményhez már az 1869-70-es évben. A gyűjtemény gazdagsága szerencsére igen komplex válogatási szempontoknak adott lehetőséget, hiszen a mesebeli Muzsikus Péterek és Pálok sem láthatták ennyire áttekintően Hangszerország lakóit, mint ahogy a Néprajzi Múzeum most erre lehetőséget ad.

Maradjunk az áttekintő kulcsszónál, hiszen az itt kiállítandó 400 hangszer alapján ismerkedhetünk meg a hangszerek típusaival, rendszerezésével - kezdve az idiofon hangszerektől az aerofonokon, a membrafonokon át a húrosokig -, elhelyezhetjük őket időben és térben: hangszertörténelem, néprajz, kultúrantropológia, népzenekutatás egyben, egy időben, nép- (és népi/world music) zene a jelenben.

A magyar népzene kutatóit mindig is foglalkoztatta más kultúrák értékeinek megismerése: Bartók Béla az 1900-as évek elején Algériába utazott, hogy arab zenét gyűjtsön, foglalkozott a szomszéd népek népzenéjével, járt a törököknél és más ázsiai népeknél is. Sárosi Bálint afrikai, Vikár László ázsiai kutatásai szintén nemzetközi jelentőségűek. Az általuk gyűjtött tárgyakból és zenékből is ízelítőt nyújt a kiállítás. Az eredeti felvételekből a kiállítás időtartama alatt CD jelenik meg.

A hangszerek megismerését kivetítőkön, számítógép segítségével megjelenített, a hangszerek használatával, a zenélés módjával kapcsolatos bővebb információk is segítik. Ezt a célt szolgálja a kiállításhoz készült katalógus is.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„Ne köpj a kútba, mert lehet, hogy innod kell belőle!"
orosz közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ