Új lemezzel koncertezik a Balkan Fanatik
Dátum: 2009. április 1., szerda, 15:42
Az „American Perestroika” a legvagányabb hazai elektro-ethno csapat, a Balkan Fanatik harmadik nagylemeze. Sok szempontból új fejezet ez a lemez Jorgosz Tzortzoglou és Lepés Gábor közös zenei életében. Zeneileg futurisztikus irányba tolódott el az album és talán kissé karcosabb, nyersebb, mint az előzőek. A csapat kitartóan és fanatikusan törekszik eljuttatni kelet-európai és balkáni kultúránkat a nyugat hallgatóságához, ezért a dalok többnyire görögül és angolul szólalnak meg.
A korábbi közreműködőket újabb előadók váltják fel ezen az anyagon. Itt debütál a csapat vadonatúj szőke énekes-rapper bombázója Ferenczi Szonja, avagy Sonita, aki több dal szövegének írója is egyben (Cherchez La Femme, Digital Scream, Don’t Be Shy, Shake It). Új, stabil zenészként, a Balkan Fanatik koncertekről már jól ismert Czifra Miklós gitáros is szerepet kapott. A hagyományos népzenei elemek – melyekből most kevesebb hallható – megszólaltatása végett hegedűn játszott Ökrös Csaba és Salamon Bea. A sokkal táncolhatóbb, tombolós, bulizós és fűrészelős kompozíciók (Shake It, Hajde, Hajde, Let’s Spend The Night Together) mellett olykor megszólal egy lírai magyar melódia is (Ha te tudnád/Love Gone Wrong), érdekesség képpen eredeti amerikai rap betéttel.

Miután a Balkan Fanatik rátalált a tehetséges san francisco-i származású, de Los Angelesben élő rapperre, Prophetre (aki korábban Enrique Iglesiassal, Hillary Duff-al  is dolgozott együtt) a fiúk rögtön felkérték több dal munkálataiban való közreműködésre (Let’s Spend The Night Together, Don’t Be Shy, Trigona, Love Gone Wrong). A rapper boldogan és kíváncsian állt a kollaboráció elébe. Izgalmasnak találta, hogy egy „bevállalós” kelet-európai, elektro-ethno csapattal dolgozhat együtt.

A zenekar januárban leforgatta Prophettel lemezbeharangozó slágerük videoklipjét, „Ha te tudnád/Love Gone Wrong” címmel. A magyarországi forgatás a napokban fejeződött be, debütálása április közepén várható a hazai zenecsatornákon!

Lepe, a zenekar egyik frontembere egy másik zenei vállalkozása kapcsán fedezte fel a dal énekesét, a fiatal, tehetséges vidéki kislányt, Jangát. A zenekarnak nem kis megtiszteltetésben volt része, hogy Jorgosz felkérésére a felvételen tangóharmonikán működik közre Presser Gábor.

A Balkan Fanatik: „American Perestroika” lemezbemutató koncertje április 18-án lesz a Dürer Kertben a Virga Fesztivál keretében (Előhang-II.), melyen Sonitával, Prophettel és Jangával is találkozhat a közönség! 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ