Új lemezzel koncertezik a Balkan Fanatik
Dátum: 2009. április 1., szerda, 15:42
Az „American Perestroika” a legvagányabb hazai elektro-ethno csapat, a Balkan Fanatik harmadik nagylemeze. Sok szempontból új fejezet ez a lemez Jorgosz Tzortzoglou és Lepés Gábor közös zenei életében. Zeneileg futurisztikus irányba tolódott el az album és talán kissé karcosabb, nyersebb, mint az előzőek. A csapat kitartóan és fanatikusan törekszik eljuttatni kelet-európai és balkáni kultúránkat a nyugat hallgatóságához, ezért a dalok többnyire görögül és angolul szólalnak meg.
A korábbi közreműködőket újabb előadók váltják fel ezen az anyagon. Itt debütál a csapat vadonatúj szőke énekes-rapper bombázója Ferenczi Szonja, avagy Sonita, aki több dal szövegének írója is egyben (Cherchez La Femme, Digital Scream, Don’t Be Shy, Shake It). Új, stabil zenészként, a Balkan Fanatik koncertekről már jól ismert Czifra Miklós gitáros is szerepet kapott. A hagyományos népzenei elemek – melyekből most kevesebb hallható – megszólaltatása végett hegedűn játszott Ökrös Csaba és Salamon Bea. A sokkal táncolhatóbb, tombolós, bulizós és fűrészelős kompozíciók (Shake It, Hajde, Hajde, Let’s Spend The Night Together) mellett olykor megszólal egy lírai magyar melódia is (Ha te tudnád/Love Gone Wrong), érdekesség képpen eredeti amerikai rap betéttel.

Miután a Balkan Fanatik rátalált a tehetséges san francisco-i származású, de Los Angelesben élő rapperre, Prophetre (aki korábban Enrique Iglesiassal, Hillary Duff-al  is dolgozott együtt) a fiúk rögtön felkérték több dal munkálataiban való közreműködésre (Let’s Spend The Night Together, Don’t Be Shy, Trigona, Love Gone Wrong). A rapper boldogan és kíváncsian állt a kollaboráció elébe. Izgalmasnak találta, hogy egy „bevállalós” kelet-európai, elektro-ethno csapattal dolgozhat együtt.

A zenekar januárban leforgatta Prophettel lemezbeharangozó slágerük videoklipjét, „Ha te tudnád/Love Gone Wrong” címmel. A magyarországi forgatás a napokban fejeződött be, debütálása április közepén várható a hazai zenecsatornákon!

Lepe, a zenekar egyik frontembere egy másik zenei vállalkozása kapcsán fedezte fel a dal énekesét, a fiatal, tehetséges vidéki kislányt, Jangát. A zenekarnak nem kis megtiszteltetésben volt része, hogy Jorgosz felkérésére a felvételen tangóharmonikán működik közre Presser Gábor.

A Balkan Fanatik: „American Perestroika” lemezbemutató koncertje április 18-án lesz a Dürer Kertben a Virga Fesztivál keretében (Előhang-II.), melyen Sonitával, Prophettel és Jangával is találkozhat a közönség! 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„Minden vegetáriánus megváltozik, ha örököl egy szalámigyárat."
Moldova György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ