Ír fesztivál a Fonóban
Dátum: 2006. március 15., szerda, 13:07
Szent Patrik napi ír fesztivált rendeznek március 18-án, szombaton este hét órától a Fonó Budai Zeneházban.

Március 17-én az írek világszerte ünneplik V. században élt védőszentjük napját, akiről azt tartják, hogy Írországba vitte a kereszténységet. Az ő nevéhez fűződik - a legenda szerint - a kígyók kiűzése is a brit szigetekről.

Szent Patrikról ebből az alkalomból Kovács Gáborján tart előadás a szenthez fűződő ünnepi szokásokról, majd a Bran, az Eclectica és az Irish Rovers együttes ad koncertet.

A Bran együttes 1993 óta a magyarországi ír zenei élet egyik legfontosabb résztvevője. Az általuk játszott dallamokat saját írországi gyűjtéseik anyagából válogatják: a vidám kocsmadaloktól a balladisztikus hangulatú ír- és angol nyelvű énekeken, és a régi hárfás hagyomány dallamain át a virtuóz hangszeres játékot igénylő népi tánczenéig terjed repertoárjuk, s hozzá táncot is tanítanak.

A 2000-ben alakult Eclectica együttes a XVIII.- XX. századi kelta eredetű népdalokat, breton és erdélyi táncdallamokat, saját szerzeményeket játszik, mindezt modernebb hangzásvilág keretében.

Az Irish Roverst 1992-ben Budapesten alakította a belfasti Patrick McMullan és Pejtsik Péter. A jelenlegi trió harmadik tagja, Torma Ferenc 1994-ben csatlakozott a zenekarhoz. Az Irish Rovers ír népzenét, tradicionális és kocsmazenét játszik, saját feldolgozásában. Pejtsik Péter egyéni hegedűjátékában tradicionális ír, progresszív rock, és klasszikus zenei elemek ötvöződnek az együttesre jellemző hangzásvilággá, amelyről az együttes felismerhető. A zenekar első CD-je Bridges and Rivers címmel 1994-ben jelent meg. Koncertjeiken gyakran - így ezen az estén is - csatlakozik hozzájuk Nicole Janss (Németország), aki furulyán, dudán és ütőhangszereken játszik.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Aforizmák
„Nem szabad haragudni a divatra, hisz oly fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ