Határátlépések
Dátum: 2006. március 17., péntek, 16:30
2006. márc. 31-én 19.30-kor kezdődik a Free Style Chamber Orchestra március végén megjelenő, Pop Music… című CD-jének lemezbemutató koncertje – a Raiffeisen Jazz Klub rendezvényeként– az IBS Színpadon. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Hazánk zenei palettáján egyedülálló vállalkozásba kezdett Nagy János dzsesszzongorista, zeneszerző és Pálhegyi Máté fuvolaművész: a két, eltérő zenei hátterű muzsikus 2004 tavaszán olyan, 20 tagból álló kamarazenekart hívott életre, amely a zenei műfajok határait átlépve működik. Ebben a formációban a megszokott felállású vonószenekar dzsessz kvartettel és öt fafúvóval bővül. A Free Style Chamber Orchestra ezzel az izgalmas összeállítással máris nagy érdeklődést váltott ki a szakma mellett a klasszikus zenét és a dzsesszt kedvelő zenebarátok körében is. A zenekar új, finoman árnyalt hangképet alakított ki, amely könnyen befogadhatóvá és élvezetessé teszi a dzsessz- és kortárs darabokat. 

Nagy János és Pálhegyi Máté vezetésével a Free Style Chamber Orchestra zenészei azért hozták létre ezt a formációt, mert hiányzott az életükből az a fajta zenei világ, amelyet együttesük képvisel: a stílusok tekintetében kötetlen, élő, mégis minden letisztult művészeti értéket sértetlenül őrző interpretáció. A dzsessz sztenderdek és a kortárs darabok a dzsessz kvartettel és az öt fafúvóssal kiegészülő, de alapvetően vonós zenekari hangzásban szólalnak meg, s természetesen az együttzenélés során fontos szerepet kap az improvizáció is.

A Free Style Chamber Orchestra 25-35 év körüli előadóművészekből áll, soraikban megtalálhatók klasszikus zenészek és a hazai dzsesszélet kiválóságai, köztük például a hegedűvirtuóz Frankie Látó, aki a tavalyi Raiffeisen Jazz Klub-sorozat márciusi koncertjén, a Vasvári String Trió tagjaként hatalmas sikert aratott.

A zenekar tagjai: Nagy János - művészeti vezető, zongora
Pálhegyi Máté - zenekarvezető, fuvola

Csonka Gábor - koncertmester, hegedű
Frankie Látó – hegedű
Raposa Krisztina – hegedű
Czenner Krisztina – hegedű
Balázs Gergely – hegedű
Csámpai Melinda – hegedű
Molnár Bea – hegedű
Benkő Gyula – brácsa
Gálffy Csaba – brácsa
Horváth Ildikó – cselló
Sturcz András – cselló
Horváth Balázs – nagybőgő
Kaszás Péter – dob
Ablonczy Keve – klarinét
Zsemlye Sándor – szaxofon
Blaskó Mihály – fagott

vendég: Szerényi Béla - tekerő, Lukács Péter – gitár

Nagy János
zenekar- és művészeti vezető a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett 1994-ben, dzsessz zongora szakon. Az utána következő években számos nemzetközi versenyen kapott díjakat, több formációval az Év jazz együttese eMeRton-díját is átvehette. 2001-ben az Év jazzkoncertje elismeréssel jutalmazták játékát David Murray-vel a győri Mediawave fesztiválon, 2003-ban pedig az Év hangszeres szólistája kategóriában is átvehette az eMeRton-díjat.
Eddigi pályafutása során neves zenészekkel játszott már együtt, köztük volt például Al di Meola, Arnie Somogyi, Bernard Maseli (aki vendégszólistaként kápráztatta el a nézőket a tavalyi Raiffeisen Jazz Klub-sorozat márciusi koncertjén, amelyen Frankie Látó is játszott), David Murray, Dave Samuels, Tony Lakatos. 2003-ban Malek Miklóssal közösen feldolgozták Bizet Carmen című operáját. Átiratukban új mű született, a dzsessz, a klasszikus és kortárs zene izgalmas ötvözete, a darab bemutatóján Al di Meola hatalmas sikert aratott.

Saját trióját (Nagy János Trió) 2000-ben hozta létre, a formáció Tale című albuma 2004-ben jelent meg. Szintén abban az esztendőben látott napvilágot az angol 33jazz Records kiadásában Tisza Bea: Bea című lemeze, amelyen Nagy János zeneszerzőként és zongoristaként is közreműködött. Lemezt készített és Németországban turnézott Shankar Lal indiai tablással. Szintén a 2004-es év kiemelkedő eseménye a Free Style Chamber Orchestra létrehozása – mindemellett Nagy János 2005 júniusa óta a Hungarian Jazz Quartet zongoristája is.

Pálhegyi Máté zenekarvezető szintén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát, az egyetemi tanulmányok mellett számos hazai és külföldi művésztől tanult, rangos mesterkurzusokon vett részt. A fémfuvola mellett korhű (barokk és bécsi klasszikus) hangszereivel is rendszeresen koncertezik.

Olyan művészekkel és együttesekkel dolgozott, dolgozik együtt, mint például Vajda József, a Musica Antiqua Köln, a Forrás Kamarazenei Műhely, az Auer Vonósnégyes és a Cappella Savaria. Más művészetek iránti nyitottságát jelzi, hogy közös produkciót hozott létre Balkay Géza, Horgas Ádám, az azóta elhunyt Ternyák Zoltán és Bálint András színművészekkel is.

2003 decemberében jelent meg első szóló albuma La Musique címmel. Művészi céljai közé tartozik, hogy a zenei előadói gyakorlat minden általa ismert stílusában kihasználja az improvizáció lehetőségeit, s kapcsolatot teremtsen a zeneszerző, az előadó és a közönség között.
Március végén jelenik meg a Free Style Chamber Orchestra új albuma, Pop music… címmel, a Classic-Sound Records gondozásában.A címadó track napjaink „könnyűzenéjének” fricskázása, Borlai Gergő és Lukács Péter szerzeménye. A lemezen hallható többi szám Nagy János zeneszerzői munkáját dicséri.

További információk a Free Style Chamer Orchestra tagjairól: www.fsco.hu - itt ízelítő is hallható az új albumból.)

Cím: II. ker., Tárogató út 2-4

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ