Muzikális krokodilok
Dátum: 2009. június 9., kedd, 10:32
A krokodilok szeretik a szerelmes dalokat, bár vad külsejük, fenyegető tekintetük és ijesztő állkapcsuk alapján ezt nem feltételeznénk.

Ezek a 200 millió éve a Földön élő hüllők túlélték a dinoszauruszok tömeges kipusztulását, egy romantikus dal első taktusainak hallatán elérzékenyülnek. Legalábbis ezt látni a Ho Si Minh-városi Hoaca gazdaságában nevelt kétezer példányon, amelyeknek egyenesen földbe gyökerezik a lábuk, ha felhangzik egy édeskés dallam. A krokodilok érzelmességét megszelídítésükre használják a gazdaságban. A muzsikán nevelkedő állatok nem küzdenek egymással, és táskák, cipők meg övek készítésére szánt értékes bőrük így nem sérül meg.

„Ahogy feltesszük a zenét, mindegyikük a hangszóró felé fordul, és aztán nyugodtabban viselkednek. Szerintünk a stresszmentes élet javítja a húsuk és a bőrük minőségét" - mondta Ton That Hung, a tenyésztelep tulajdonosa, az ötlet gazdája.

A telepen a krokodilok csontját is felhasználják, amelyből a hagyományos vietnámi orvoslás csontritkulás elleni szereket készít. De úgy tartják, hogy a krokodilnak minden része hasznos, ezért még az állat szemét is megeszik. Van, aki szerint az javítja a látást, még a víz alatti látást is - mondta el Hung.

A telep tulajdonosa négy évvel ezelőtt kezdett kísérletezni a zenével. Azt olvasta, hogy a módszert először egy francia katona alkalmazta a 19. század végén, amikor hajón krokodilokat szállított a Mekong folyón. A katona harmonikázott a krokodiloknak, hogy az izgatott állatokat próbálja megnyugtatni.

A krokodilfarm tulajdonosa maga is megtapasztalta a muzsika varázslatos erejét: egy japán marhatelepen teheneknél zenéltek az állatoknak, a japánok azt mondták, a marhák gyorsabban nőnek és nyugodtabbak - mesélte.

Ekkor ő is próbát tett - és sikerrel. „Amikor más telepekről hoztunk krokodilokat, az első hetekben nagyon agresszívek voltak, folyton összekülönböztek a többi krokodillal. Amióta zenét teszünk fel nekik, sokkal nyugodtabbak, és jobban érzik magukat.

A hangszórók az egész telepen fel vannak szerelve, és a romantikus dallamokat reggel nyolctól délig, a halból és nyers húsból álló ebédig „sugározzák" a krokodiloknak.

A dalok egy ismert vietnámi zeneszerzőtől származnak, és a krokodilok látható élvezettel hallgatják az egyre bővülő repertoár megnyugtató hangjait.

Bár krokodilkönnyeket egyik állat sem hullatott még a szerelmes melódiák hangjaira, a tulajdonos meg van győződve arról, hogy a krokodiloknak a zenével könnyebb elviselniük a fogság kellemetlenségeit.



(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„A nő akkor a legerősebb, ha gyöngeséggel vértezi fel magát."
George Sand
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ