Jövőszatíra – Spiró György: Feleségverseny című regényéről
Dátum: 2009. június 25., csütörtök, 13:29
Spiró új regénye mulatságos, keserű, anti-utópia. Húszvalahány év múlva játszódik Magyarországon, de nem lehet már ránk ismerni. (Vagyis sokkal jobban magunkra ismerünk, mint hisszük: mindnyájan el vagyunk rajzolva.) A kormány épp egy újabb adót vezet be (Kamatyadó. Egy kamaty 6900.- forint valamennyit ér, fiataloknak több, öregeknek kevesebb havi dugás van előírva, az után számítják az adót – átlagember képtelen követni a számfejtést. Lázadás is tör ki miatta, hát persze hogy…).
A főszerepet játszó család valami lepukkadt piac környékén tengődik: a fiú kocsilopásból (és rendőrködésből) él, a lány debil, elárusít, a szomszédos uszodában parlagfüvet tenyésztenek mesterséges körülmények között, mert hogy az jobb, mint a marihuána. Infrastruktúrája is van: a maffia meg a rendőrség együtt vigyázza. Beszélni már alig tudnak, egymondatos (egyszavas) indulat-töredékeket nyögnek egymás felé, azonnal verekedés támad, a panelből egy őrző-védő cég kiköltözteti a család maradványait, valami fő maffiásé lesz. A fejesek a cigányokat kitelepítik Békésbe, (Romanisztán), a magyaroké Dunántúl, de így is állandó gyilkos csatározás – szőke cigányok és vadmagyarok, rendőrök és rendfenntartók, maffia és túlélő – között. Megalakul a kommunista királyság, a Margitsziget börtönsziget lesz – és így tovább. A „feleségverseny” egy Ki mit tud-szerű játék, millióan jelentkeznek a kasztingra, persze a debil lány kerül be (ki) győztesnek: mindenki utálja a másikat, a zsűriben úgy akarnak egymással kitolni, hogy a leghülyébbet nyomják tovább, hadd pukkadjon az ellenfél – a versenyzők, közönség, zsűritagok verekednek. Nem sorolom.
         
Spiró persze laposakat pislog, hogy ez nem rólunk szól, ez a szatíra, mindent eltúloz, itt pl. egy kitalált ország kitalált betegségeit. De lehetetlen nem önmagunkra gondolni, úgyis, mint nemzet, meg ország, meg pártok, meg a főváros lerobbanása. Laza kézzel felvitt kórkép és körkép, talán túl lazára engedte fantáziáját, nagy poénok és apró hülyeségek keverednek benne, – a polgárháború jóslatától azonban meghűl benned a vér. Az telitalálat. Meg az is ha kimész a piacra és véletlenül rálépsz valakinek a lábára: ami a szenvedő alany szájából ilyenkor kiömlik, na az a regény nyersanyaga. Sültrealizmus formájában. Itt csak szatíra. Nagyokat fogsz rajta nevetni (sírni). A végére talán megunod. Nem elég ugyanezt reality show-ban élni, nap, mint nap? A hülyeség nagyon tud fájni – üzeni a szerző. De ki törődik itt a fájdalommal?

(
Magvető kiadó)
                                                                             Almási Miklós

Értékelje, véleményezze Ön is az írást, amit bejelentkezés után megtehet itt, vagy a Hokedliről rovatban: http://www.muvesz-vilag.hu/hokedli#33!
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Black 2009-07-14 17:06 | Válasz erre | #5
Én Almási urat javítanám, mert a Feleségverseny főszereplő családjának több gyermeke is van nemcsak az általa említett kettő, másrészt nem ez a család termeszti a génkezelt parlagfüvet, harmadrészt a zsűritagok meg nemigen verekszenek. Szerintem, aki gondolatindító vagy vitára ingerlő írást indít útjára, annak pontosabban kellene fogalmaznia. Vagy lehet, nem is olvasta a regényt?
Spiró nem mondott sehol ilyesmit:" hogy ez nem rólunk szól, ez a szatíra, mindent eltúloz, itt pl. egy kitalált ország kitalált betegségeit." Sőt a következőket mondja egy interjúban (Népszava online-on megtalálható):"-Ez a könyv a jövőben játszódik, a politikai oldalak mai fogalmak, és a regényre nem illenek. Olyan képet rajzolok, amiben a politika teljesen kiszolgáltatta az országot a külső hatalmaknak. Még az utolsó értékünket, a vizünket is eladják. Ettől óvok.

-Ebből a Magyarországból hiányoznak a zsidók….

-Szerepel a regényben egy mondat róluk, kiűzettek, az itt maradt 53 zsidó pedig 57 zsidó szervezetbe tömörült... Ismerünk olyan Kelet-Európai országokat, ahol történt valami hasonló. Nem lettek boldogabbak. Én csak azokat a gyerekeket sajnálom, akik most szocializálódnak. Nem tudom csodálni, hogy szélsőséges ideológiához csatlakoznak, mert nincs nekik egyebük. De ki fognak ábrándulni, és nagyon rossz lesz nekik."
(http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1193304)

Kuklá 2009-06-27 11:47 | Válasz erre | #4
Na, ehhez már nem kell sok fantázia, hogy az ember lássa, mi van, mi lesz vagy még mi lehet ebben az országban... De egyetértek Spiróval: erről beszélni, szólni, írni kell. Csak egyre nehezebb megtalálni, miként lehet (lehet-e még) jó irányban változtatni a dolgokon.
Te olvastad a könyvet, drfichte?

drfichte 2009-06-27 09:23 | Válasz erre | #3
hogy kinek irta? Aki érti a szatíra nyelvét, látja hogy mi van, és van fantáziája hogy mi a turó (sokféle sz@r) lehet belőle.

Miklós 2009-06-26 10:57 | Válasz erre | #2
Én a Hokedliről-be kommenteltem. Most hova kell..?

knokk 2009-06-25 14:38 | Válasz erre | #1
Szóval nem rossz, nem rossz, de annyira azért mégsem lett jó..? Spirótól több kellene, mint megírni, ami van? Hiányzik az a bizonyos plusz..? Mondjuk ami elmebaj a könyv megjelenése és azt megelőzően a Spiró az érettségi tételek közt körüli balhé volt, hát, ennél jobb reklám nem is kellhetett volna az új könyvének. Kár, hogy ezek szerint mégsem váltja a felfokozott reményeket. Pedig gondolkodtam rajta, hogy megvegyem.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. "
Edgar Allan Poe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ