Az utolsó kézjegy elve
Dátum: 2006. március 23., csütörtök, 21:22
Bartók és a tánc címmel nyílt kiállítás csütörtökön Budapesten, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a világhírű zeneszerző születésének 125. évfordulóján.

– A tánc alapvetően ott van Bartóknál, a kezdetek óta, (...) még a leglassúbb darabjaiban is - mondta a kiállítást megnyitó Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész.

Felidézte a Bartók-művek korabeli hazai fogadtatását, amivel kapcsolatban megjegyezte: nem volt jó az akkori uralkodó osztály és Bartók Béla közötti viszony. A mondvacsinált ürügyek miatt cenzúrázott Bartók-táncjátékok, A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, nem úgy kerültek színre, ahogy azt alkotójuk szerette volna - mutatott rá.

– A zenetudósok légiójának kutatásai alapján új Bartók-kép aligha rajzolódhat ki - vélekedett a Kossuth-díjas művész, aki szerint igazán nagy szenzációval az a Mandarin-verzió fog szolgálni, amely végre, egyedüli lévén, az utolsó kézjegy elvét fogja tükrözni.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében megrendezett, június 15-ig látogatható időszaki kiállításon Bartók és a tánc témaköréhez kapcsolódó fotók, jelmez- és díszlettervek, plakátok, kéziratok, színlapok és kritikák, valamint táncművészeti filmrészletek láthatók.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„Aki a disszonanciát nem ismeri, a harmóniát értékelni nem tudja."
Kodály Zoltán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ