Air-koncert Budapesten
Dátum: 2009. szeptember 4., péntek, 17:06
Budapesten, a Petőfi Csarnokban ad koncertet december 13-án az Air. Addigra meg is jelenik a francia elektronikus zene zászlóvivőinek új albuma, a Love 2, így új élményekkel felvértezve mehetünk az élő előadásra.

A francia zenekar roppant frappáns módon saját nevébe rejtette el azt a három szót, ami tökéletesen leírja zenéjük hangulatát, hiszen a levegő mellett az Air egy olyan mozaikszóként is felfogható, ami az amour (szerelem), imagination (képzelet) és reve (álom) szavakból áll össze. A névvel való játék még ennél is bonyolultabban értelmezhető, hiszen olyan, mintha már a nevükkel meghatározták volna későbbi karrierjüket. Francia eredetüket megcsillantó, de a nemzetközi karrier érdekében angolul született számaik az egész világ figyelmét a francia elektronikus zenére irányították 2000 környékén. A szintén francia Daft Punk mellett ők egy hasonlóan előkelő státuszra tettek szert az elektro zenei szintéren, bár a Daft Punk egyértelműbb talpalávalójához képest az Air zenéje otthon is jóval hallgathatóbb.

Nicolas Godin és Jean-Benoit Dunckel duettje 1995-ben állt össze, bár mindketten versailles-i származásúak, mégis Párizsban találkoztak először egyetemi tanulmányaik során. 1995-től kezdődően több számot, remixet és egy EP-t is kiadtak, debütáló albumuk a Moon Safari mégis csak 1998-ban jelent meg. Ezen az albumon találhatóak azok a slágerek, amik világszerte ismerté tették a francia elektronika nagyköveteit. A Sexy Boy, vagy Kelly Watch the Stars a világ több pontján óriási siker lett és akkoriban az MTV is rongyossá játszotta a hozzájuk készült klipeket. Ezután jött a Premier Symptomes, ami a régebbi Air számokat gyűjtötte össze.

A 2001-es 10000 Hz, Beck vendégszereplésével, továbbrepítette a kettőst az élő legendává válás felé, amit aztán 2004-es Talkie Walkie-val el is értek. A 2007-es Pocket Symphony megjelenésekor már mindenki tudta, hogy az Air egyedi hangzásvilágával már nem csak a francia, hanem az egész világ elektro zenéjének egyik legmeghatározóbb szereplője. Az évek során sikerült tökéletesíteniük azt az álomszerű, éteri zenei világot, amely bármilyen keményebb nyugtató reklámzenéjeként is jól funkcionálna és leginkább talán a 70-es évek szintetizátorokat fetisizáló előadóiból (Jean Michel Jarre, Vangelis), valamint a pszichedelikus rock stílusjegyeiből táplálkozik. Az Air az első előadók között volt, akik a most már talán unalmassá is váló retro hullámot megelőzve kezdtek analóg szintetizátorokat használni, mindezt ráadásul nem öncélú módon, hanem egy teljesen tudatos és egyedi hangzásvilág megteremtésének érdekében tették. 2009 októberében új albummal jelentkeznek Love 2 címmel, ami új színt hozhat a Justice és a Simian Mobile Disco által fémjelzett, másodvirágzását élő francia elektróba.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ A regényírásnak három szabálya van. Sajnos senki sem tudja, mik azok."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ