Múzeum Karel Gottnak
Dátum: 2006. március 31., péntek, 7:35
Karel Gott Múzeum nyílik a Prágától alig néhány kilométerre fekvő Jevanyban, abban az emeletes villában, amelyben a csehek „aranycsalogánya" lakott a hetvenes és a nyolcvanas években.
 A száztornyú cseh metropolis legújabb kulturális célpontja Muzeum Gottland néven már a német és az osztrák utazási irodák nyári katalógusaiban is megjelent.

A pilseni születésű, idén 67 éves és Magyarországon is jól ismert, rendkívül népszerű cseh énekes - aki a népdaloktól az operettdallamokig, a balladáktól a countrydalokig és a tánczenétől a sanzonokig minden műfajban sikeres - ugyanis tartósan Németországot választotta sikerei színpadául; az osztrák és német publikum Gott iránti lelkesedése a mai napig nem hagyott alább. A Muzeum Gottland iránti érdeklődés már most is hatalmas.

A múzeum ötlete néhány éve született meg, amikor Jan Motovsky vállalkozó 15 millió koronáért (140 millió forint) megvette a mestertől a villát. Gott állítólag nagy örömmel hallotta az elképzelést, minden támogatást megígért, s immár több mint két éve együtt alakítják Prága új múzeumát. Motovsky újabb 15-20 millió koronát fektetett be a villa és a hozzá tartozó tágas park teljes rekonstrukciójába, Gott pedig számos személyes tárgyát, egykori lakberendezését, ruháit és különféle holmiját bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Bennfentesek azt mondják, hogy az új múzeum koncepcióját alapvetően maga Karel Gott dolgozta ki és határozta meg.

– A múzeumot legkésőbb Gott júliusi 67. születésnapjára megnyitjuk. Mindent megteszünk azonban annak érdekében, hogy a múzeumot ajándékként adjuk a mesternek abból az alkalomból, hogy immár harmadízben apa lesz - jelentette ki újságírók előtt Jaroslav Pizinger, a neves cseh építész, aki szintén egyike a nagy érdeklődéssel kísért terv alkotóinak.

Ivana Machácková, az énekes 29 éves barátnője - Karel Gott ugyanis máig sem nősült meg - úgy nyilatkozott, hogy a gyermekáldás május elején esedékes. Gottnak eddig két felnőtt leánya - Dominika és Lucia - van, két különböző, volt barátnőjétől.

A múzeumban az egykori berendezésen kívül egyebek között megtekinthető lesz a 31 „Aranycsalogány-díj" is, amelyeket a hatvanas évek óta nyert el a cseh közönség szavazatai alapján. Ugyancsak megtekinthetőek lesznek a mester egykori gramofonjai, magnetofonjai, különféle rádiói, mikrofonjai és öltözetei is. Köztudott, hogy Gott nagyszerű amatőr festő, így nem meglepő, hogy számos festmény is helyet kap a villában.

A ház egykori nagy fedett fürdőmedencéjét átalakították: ott kap helyet az a kiállítás, amely Karel Gott karrierjét fogja feltérképezni éves lebontásban. Az énekes elismertségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2003 januárjában a művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre.

A házhoz tartozó garázsban emléktárgy-boltot rendeznek be, ahol Gott arcképével díszített trikók, poharak, csészék lesznek kaphatóak... és természetesen „Kelet Sinatrájának" közkedvelt dalai a legkülönfélébb hanghordozókon. Lesz hangulatos kávézó, teázó is, bár az eredetileg tervezett vendéglőről végül is lemondtak.
– Gott nagyon szívesen és nagyon jól szakácskodik, ezért olyan vendéglőt terveztünk, amelyben a receptjei alapján főztek volna. Ez azonban nagy területet igényelt volna a kertből, ezért lemondtunk róla - fejtette ki Motovsky.

A prágai média azonban úgy tudja, hogy a vendéglő terve nem esett teljesen kútba, mert a múzeum közelében már találtak egy helyet, ahol állítólag megnyílhatna. A község nagy látogatottságot remél, s a villától nem messze már elkészült egy parkoló is, ahol nyolc autóbusz, s néhány tucat személygépkocsi állhat egyszerre.

A villa bejáratánál egyébként maga az énekes fogja fogadni a látogatókat. Karel Gott viaszfiguráját nemrégiben vásárolta meg Jan Motovsky, aki szerint a múzeum számos zenei, kulturális és társasági eseménynek is rendszeresen helyt ad majd.

(MTI-Panoráma, Kokes János, Prága)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„Minden piszok, ami nincsen a maga helyén."
Max Planck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ