Rövidesen új lemez Gary Moore-tól
Dátum: 2006. április 9., vasárnap, 20:35
Gary Moore ír rock- és bluesgitáros, énekes, aki a napokban ünnepelte ötvennegyedik születésnapját, új lemezzel rukkol elő a közeljövőben.

Gary Moore vadonatúj stúdióalbuma, az „Old, New Ballads, Blues” a tervek szerint május 2-án jelenik meg. Az új korongon a blues klasszikusai közül vendégszerepelnek Otis Rush és Willie Dixon szerzeményei, s emellett saját is dalokat játszik.

Gary Moore karrierje a hatvanas években kezdődött el, a neves Thin Lizzy együttes tagjaként, de számos más zenekarban is dolgozott az évek során, majd szólóban is bizonyította tehetségét. Gary Moore-t a blues- és rockgitárosok legjobbjai között emlegetik, mindig méltó társa volt a legjobbaknak. Dalai, eddigi lemezei nemzedékek számára jelentenek egyedülálló élményt.

Tíz dal került a májusi lemezre, néhány közülük – például a Midnight Blues vagy az All Your Love - már az idén született, de a többi sem sokkal régebbi.

A belfasti születésű Gary Moore már tízéves korában lelkesedett a gitárért, s a gitár alapú blues- és rockzenéért. A legnagyobb hatást többek között B. B. King, Albert King, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Peter Green, Jimmy Page és Jeff Beck gyakorolta rá.

A Thin Lizzy együttes után a nyolcvanas évek elején alakította meg a Gary Moore Bandet, amelynek sűrűn változtak a tagjai, és volt, amikor Gary szüneteltette is a működését.

Bár a Gary Moore Bandet mindig kedvelte a közönség, az első igazi sikert az 1990-ben megjelent Still Got the Blues című album jelentette, amelynek közreműködője volt Albert Collins és George Harrison is.

A következő évek emlékezetes lemezsikerei az After Hours, a Blues Alive és a Live at The Marquee Club. Egy lemez és egy turné erejéig összeállt Jack Bruce-szal és Ginger Bakerrel, s lelkének nyilván jót tett, hogy Eric Clapton helyén szerepelhetett a BBM trióban.

A trió vegyes fogadtatású albumát a Fleetwood Mac egykori gitárosának, Peter Greennek ajánlott lemez követte: a Blues for Greeny a hatvanas évek végének világát idézte, nagy siker volt, akárcsak a Back to The Blues és a Best of The Blues című dupla CD. Ez utóbbi lemezen játszott Albert Collins, Albert King és B. B. King. Jutott hely Garynek John Mayall barátai között is a fehér blueskirály Along for The Ride című lemezén.

Bízhatnak a rajongók abban, hogy az új lemezen hozza majd magát Gary Moore, hiszen a két évvel ezelőtt megjelent Power of The Blues is nagyon erős anyag volt.

(MTI-Panoráma - Kovács Miklós)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ