Pandit Hariprasad Chaurasia a Trafóban
Dátum: 2006. április 10., hétfő, 12:28
Április 29-én, szombaton 19-órakor – Magyarországon először – ad koncertet a Trafóban Pandit Hariprasad Chaurasia indiai zenész, a bambuszfuvola mestere.
A tavaly októberben elkezdett „Az indiai zene élő mesterei sorozat” első állomása, Pandit Rajeev Janardan és Dr. Kamala Shankar koncertje sokakat meggyőzött arról, hogy jelentős igény van a többezer éves töretlen hagyomány által átélhető különleges élményre. Április végén ismét egy neves művész, Pandit Hariprasad Chaurasia érkezik a Trafóba, hogy India egyik legősibb hangszere, a bambuszfuvola (hagyományos nevén a bansuri) mestereként bűvölje el a közönséget. A koncert előtt Tóth Szabolcs videóvetítéssel egybekötött előadását hallhatjuk 19-órától, 20-órától pedig a közönség is aktív részesévé válik az eseményeknek: mivel Indiában nem ritka a hajnalig tartó koncert, a jelenlévők által teremtett hangulat meghatározhatja az est hosszát

Pandit Hariprasad Chaurasia – bansuri
Julia Ohrmann - bansuri
Prabhu Edouard – tabla

 

Hariprasad Chaurasia mint a bansuri legnagyobb élő mestere egyike a legtöbbet koncertező indiai zenészeknek világszerte. 1938-ban született Allahabadban. Apja tradicionális birkózó volt, aki fiát is birkózónak szánta, ezért az ifjú Harinak titokban kellett zeneleckéket vennie. Először vokális zenét tanul, majd Pandit Bholanath vezetésével megismerkedik a bansuri-val. Később a legendás Annapurna Dévi (a múlt század legnagyobb guruja, Baba Alauddin Khan leányának) tanítványa lesz. 30 éves korában már szólókoncertet ad a londoni Royal Albert Hall-ban, ahol Yehudi Menuhin méltatja meleg szavakkal az ifjú művész játékát. Bombay-ben létrehozza saját iskoláját, a hagyományos módon, vagyis a ’mester házában lakó tanítványok’ közösségét, a Brindavan Gurukul-t, ahol nemcsak indiai, de számos nyugati tanítvány is élvezi Pandit Hariprasad Chaurasia ragyogó személyiségét és zeneszeretetét.

Számos hazai és nemzetközi kitüntetés után Hariprasad Chaurasia 2000-ben megkapta a Padmavibhusan címet, ami a legmagasabb indiai állami kitüntetés, amit élő művész megkaphat. Indián kívül számos zenei-kísérleti projektben vett részt. Játszott John McLaughlin nemrég nálunk járt Shakti nevű zenekarával és más dzsessz és komolyzenei formációkkal. A mester az indiai klasszikus zene utazó nagykövete, a Rotterdams Conservatory Indiai Klasszikus Zenei Tanszékének vezetője. Évente számtalan koncertet adva épít hidat a kultúrák közé.

Valahol a régmúlt időkben maga Krishna, a földre szállt isten bűvölte el bambuszfuvola-játékával a közönséget. Ma Hariprasad Chaurasia teszi ezt. Soha korábban nem volt olyan bansuri-játékos, aki ennyire élethűen tudta volna megszólaltatni az indiai klasszikus zenére jellemző énekhang technikákat a fuvolán.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Az idő a legdrágább anyag, amiből az életünk készül."
Sütő András
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ