Kritika John McLaughlin: Floating Point című albumáról
Akkordok és harmóniák mentén improvizálva
Dátum: 2010. április 26., hétfő, 12:34
A legendás jazz-fusion-world music gitáros, John McLaughlin legújabb albuma az Abstract Logix gondozásában jelent meg 2008-ban Floating Point címmel. S bár a lemez két évvel ezelőtt látott napvilágot, Magyarországon csak a napokban került a lemezboltok polcaira.

A lemez stúdiómunkálatai Indiában készültek, a közreműködők többsége tradicionális indiai muzsikus, az új generáció legjobbjai közül válogatva. John McLaughlin egyik interjújában így jellemezte új albumát: „Talán a legjobb lemez, amit valaha csináltam”. Tekintve a gitáros több, mint négy évtizedes zenészkarrierjét és a számtalan, kitűnő felvételt, a kijelentést komolyan kell vennünk.

John McLaughlin vonzódása a tradicionális indiai zenéhez közismert, és nyomon követhető a Mahavishnu, a Shakti, és a Remember Shakti formációk albumain. Csalódni fog azonban az, aki a Shakti albumok alapján döntően akusztikus és dominánsan indiai zenét vár.  A Floating Point lemezen az india zenészek „nyugati” zenei keretek között dolgoznak, akkordok és harmóniák mentén improvizálnak. Az album alapvetően jazz-fusion muzsika, amit az indai hangszerek, a jellegzetes poliritmikus ütősök és az indiai vokál ellenpontoznak.

Az anyag talán egyetlen hiányossága maga a hangzás. Ha ennyire igényes és tradícionális művekkel operál a szerző, akkor az album megérdemelt volna egy „erősebb” hangmérnököt.

Közreműködők:

John McLaughlin (gitár), Hadrien Feraud (basszusgitár), Loiuz Banks (billentyűsök), Ranjit Barot (dob), Niladri Kumar (elektromos szitár), Shashank, Sivamani (ütőhangszerek), Shankar Mahadevan (ének), U.Rajesh (elektromos mandolin), Debashish Bhattacharya (hindusztáni slide gitár), Naveen Kumar (bambusz fuvola), George Brooks (szoprán szaxofon).

M. S.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„Nem művészet megöregedni, de művészet azt elviselni."
Johann Wolfgang Von Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ