BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Muzsikáló porondszínház
Hobo cirkusza
Dátum: 2010. április 27., kedd, 10:43
Csütörtökön Békéscsabáról indul Földes László Hobo Circus Hungaricus című kitűnő tavalyi lemezének „porondszínházi” turnéja, amelynek rendezője Vidnyánszky Attila.

Hobo az elmúlt hetekben-hónapokban ismét reflektorfénybe került: a napokban vette át az Artisjus gálán az év szövegírójának járó díját, az év elején elnyerte a Fonogram Életműdíját, s aktuális lemezének Merlin című dala, s maga az album is, jelölt volt – meglepetésre a metál-lemezek (!) között.  

Békéscsabán egy bő héten át, május 6-áig látható majd a produkció a Békés Megyei Jókai Színház Porondszínházában, azután május 29-én, 30-án és 31-én Budapesten, a Városligeti Műjégpályán, szeptemberben pedig Debrecenben mutatják be Hobo cirkuszát.A rendező, a beregszászi születésű, 46 éves Vidnyánszky Attila, aki nem először dolgozik Hobóval: ő rendezte a Csattanuga Csucsu, a Csavargók tízparancsolata és a Vadászat színházi produkciót.  

Vidnyánszky az Ungvári Állami Egyetemen magyar-történelem, majd a Kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetemen rendezői diplomát szerzett Alapító igazgatója, majd művészeti vezetője a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak, ahol főrendezőként is dolgozik. Magyarországon 1999-től a Nemzeti Színházban, 2000-től a Pesti Magyar Színházban rendezett. Három éve a debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője, Különleges színpadi nyelvet „költői színházat hozott létre. Jászai Mari- Nádasdy Kálmán és Meyerhold-díjas.

Hobo legutóbbi albuma, a Circus Hungaricus szövegeiért átvett díjával kapcsolatban hírlevelet juttatott el a sajtóhoz. Hangsúlyozta:  Bródy János elismerése és méltatása megtiszteltetés számára, hiszen szövegeivel ő tette magyarrá a manapság rocknak nevezett beatzenét a hatvanas években. Sokat köszönhet a produkcióban résztvevő Madarász Gábor gitárosnak, szerzőtársának. Mint fogalmaz, kibontotta a szövegekben rejlő, vagy azokból következő zenei lehetőségeket, további gondolatokra ösztönözte. Köszönetet mondott zenésztársainak, Hoffer Péternek (dob) Kovács Barnabásnak (basszusgitárt), Nemes Zoltánnak (zongora), Sántha Gábornak (gitár) és a fúvóscsapatnak. Kiemelte Varga Bori fuvolajátékát, Rozgonyi Péter hangmérnök munkáját, aki az album hangzásába minden tudását beleadta. Juhász Balázs fotografikust lenyűgöző borítójáért dicsérte,.   

Vidnyánszky Attila a 64 dalszövegötletet végigolvasva bíztatott, hogy a cirkusz legyen a dalok elképzelt helyszíne – emlékezik Hobo a közös munkára.  

Hobo legutóbbi lemezéhez nem a régi társait hívta, hanem Madarász Gábort, és a vele közösen választott zenészeket. A 30 éves születésnapi koncert után feloszlatta a HBB-t, azzal indokolta, hogy túl sok volt a koncert, neki pedig ott volt a színház és sok minden egyéb.

A lemez egyébként néhány nap alatt aranylemez lett, ezért a közönség mellett az albumot megjelentető EMI munkatársait illeti a köszönet.

Egy kritika sokak véleményét fogalmazta meg, amikor megállapította: a Circus Hungaricust egyszer mindenkinek meg kell hallgatnia, aki a Kárpát-medencében él és magyar az anyanyelve.


Kovács Miklós

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Aforizmák
„A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben.
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ