Francia Saláta az A38 Hajón
Dátum: 2006. április 13., csütörtök, 17:49
Április 20-án, csütörtökön 21-órakor – a Francia Saláta sorozat keretében – kezdődik EZ3kiel és a Másfél nevű együttes koncertje az A38 Hajón. Jegyek már elővételben kaphatók.

Az A38 Hajó és a Francia Intézet közösen létrehozott, első pillantásra meghökkentő című sorozatának legfontosabb célkitűzése, hogy bemutassa Franciaország és a frankofón államok páratlanul sokszínű zenei kultúráját. A havi rendszerességgel megtartott esteken van bordeaux-i utcazene és kőkemény dub, dél-francia klezmer és klasszikus sanzon, magrebi rai és flamencóba oltott triphop... Változatos, sokszínű és friss - éppúgy, mint a francia saláta. Ezúttal, az EZ3kiel és a Másfél koncertjén az elektronikával keveredő rock játssza a főszerepet.

                      

Az EZ3kiel, három francia fiatalember triója semmi máshoz nem hasonlítható zenét produkál. Elektronikus alapok gazdag ritmikájára ültetik rá dubból, rockból, ambientből, ipari zenéből, funkból és technóból ötvözött, elképesztően atmoszférikus számaikat. Hol lassan úszó pszicheldélia, hol rohanó, riffezett metálhangzás, hol a legsúlyosabb triphop, amin finom reggae-ritmusok szűrődnek át... E sokféleséget olyan vendégművészek segítségével forrasztják egybe, mint Yann Tiersen, Angelique Wilkie (a Zap Mamából) vagy a Fishbone-tag Angelo Moore.

Mindehhez a meghatározhatatlan, de letaglózó zenei gazdagsághoz professzionális és koncepciózus látványvilág társul. Az EZ3kiel koncertjei inkább valami összművészeti performanszhoz állnak közel, semmint könnyűzenei produkcióhoz.

A zenekar tagjai

Joan Guillon: programozás

Yann Nguema: basszusgitár

Matthieu Fays: dob

Lemezek

Live Versus Tour, 2004

Barb4ry, 2003

Handle with Care, 2001

www.ez3kiel.com

A Másfélt igazán nem kell bemutatni: Magyarország egyik legnépszerűbb és legstabilabb zenekaráról van szó. Instrumentális muzsikájára a kortárs repetitív zene éppúgy hatott, mint a drum and bass vagy a funky. És emellett táncos groove-ok, metálos zúzások, pszichedélia és rockzene, sodró lendület és átható intenzitás - a Másfél minden egyes koncertje alapvető élmény.

A Másfél 1989-ben jött létre, és néhány tagcserét követően alakult ki a zenekar klasszikus felállása: Barnabás, Lukács Levente, Salamon Eszter (cselló), Kalocsai Tamás (dob), Hegedűs János (basszusgitár), illetve a "Csendes Bob" névre keresztelt dobgép. Első igazi anyaguk az 1993-ban kazettán megjelent Mese volt, ezt követően egy-két évente megbízhatóan hozták létre új produkcióikat, melyeknek a ritmusközpontú instrumentalitáson kívül egyetlen közös jellemzőjük volt: a folyamatos újdonságkeresés. Ennek köszönhető, hogy a zenekar filmzenét éppúgy írt, mint színházi kísérőzenét, CD-Rommal éppúgy kísérletezett, mint quadro-hangzású koncerttel. Lassan-lassan a budapest klubélet egyik központi zenekarává nőtte ki magát, illetve sikerrel jutott be az európai (különösen a francia) klub-vérkeringésbe. Aztán 2002 őszén törés következett be: Salamon Eszter és Hegedűs János távoztak a zenekarból (Kalocsai már korábban kilépett, őt Ujj Zoltán váltotta fel). Az új, immár négytagú felállás basszusgitárosa Sabák Péter lett. Tavalyelőtt jelent meg az A38 Hajón felvett koncert anyagából a Ballast című lemez, amely erős bizonyítéka, hogy a tagcserék csak átmenetileg ingatták meg a zenekart.

Ahogy a tagok egyre tudatosabban álltak a zenéléshez, úgy alakult ki az a páratlanul változatos, mégis összetéveszthetetlenül egyedi zenei világ, mely azóta is egyfajta Másfél-védjegy. Valószínűtlenül gazdag ritmusvilág, a gitár csilingelő, visszhangos futamai, a szaxofon staccatós, önmagával feleselő lüktetése - mindezek a jegyek a zenekar legújabb, En garde! című lemezén is megtalálhatók. Funkys gitár-sikálások és csattogós basszusmenetek, űrdiszkós puttyogások, repetitív szerkezetek, egy szám az orosz-örmény Deti Picasso felkavaró hangú énekesnőjével, Gaja Arutjunjánnal, időnként kőkemény, torzított metálriffek... Letsztult, elegáns, a különböző műfajokat és stílusokat magabiztosan és elegánsan, helyenként kifejezetten viccesen váltogató anyagról van szó, mely helyenként nem mentes az öniróniától sem.

A zenekar felállása

Barnabás: gitár

Lukács Levente: szaxofon

Ujj Zoltán: dob

Sabák Péter: basszusgitár

Diszkográfia

Mese (MC), 1993

Kínai nátha (live CD), 1994

Viperagarzon, 1996

Villamos (EP, CD-ROM), 1997

Katasztrófamámor (CD, CD-ROM), 1998

Angyaltojás, 2000

Rádióbarátnő (remix EP), 2000

Moni (remix CD), 2001

Ballast (live CD), 2003

En garde! (CD), 2005

http://www.masfel.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ Isten azért adta a szerelmet, mert józanon nem házasodna senki."
Gárdonyi Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ