Kritika a pfl: Starters című albumáról
Tehetségkutatók nyertese
Dátum: 2010. május 15., szombat, 10:45
Mindig jó érzéssel tölt el, ha fiatal, tehetséges magyar zenészek kapnak lehetőséget, hogy megmutassák, mennyire állják meg helyüket a magyar zenei színtéren. Ilyen székesfehérvári zenekar a the pfl is, akiket koncerten először 2007 novemberében, az Emergenza nemzetközi tehetségkutató székesfehérvári selejtezőjének keretében hallhatott a közönség, ahol elsőként jutottak tovább, majd uralták a toplistákat.

Még ebben az évben az amerikai '272 records' kiadó megkereste a zenekart és ennek eredményeként a 'countdown' című dal felkerült egy válogatáslemezre (the mob rules vol.2.) az Egyesült Államokban. A 2008-ban a Petőfi Csarnokban rendezett Bad Religion koncertre a szervezők a the pfl-t kérték fel előzenekarnak. Voltak már a nemzetközi ABC tehetségkutató magyarországi döntőjén második helyezettek, de zenéltek Supernemékkel és folyamatosan koncerteznek hazánkban és külföldön is egyaránt. A jelenlegi felállással másfél éve alatt több, mint 40 koncertet adtak országszerte, megtettek közel 10.000 km-t, játszottak Pozsonyban, Bécsben, Grazban és Salzburgban.

2009-ben elnyertek egy pályázatot, aminek segítségével nemrég megjelenhetett a Starters című bemutatkozó albumuk. A korongon tizenegy angol és egy magyar nyelvű, korábban az Utópia stúdióban rögzített dal kap helyet és az 1G Records gondozásában jelent meg.

Na, nézzük, mit is tudnak ezek a magukat punk és powerpop bandának nevező fiúk!  A kezdő nóta a Killing Time, amelyet a Radiocafé 98.6 a ’Rock Café’ műsorában is hallhattatok. Színvonalas gitárriffekkel indul, amit meg is tart végig. A Can’t Say címet viselő dalban Tajti Zoli énekes mintha ráébredne arra, hogy hangjának igenis erőteljesen kell szólnia, magabiztosabban énekel, ettől jobb is ez a szerzemény. A Waiting for a fall, rockosabb, sőt, megmerem kockáztatni, már elkezd derengeni a punk hatás is, persze soft változatban. Jó kezdet a Countdown elején a katonásan ütemes dob és az ezzel együtt haladó ének is. A gitárral összhangban, már tényleg kellemesen fejrázós opusz sikeredett. A második percnél pedig egy komoly gitárszóló is bejátszik. Az ötös számban a Days just runningban az ének tetszik a leginkább, Zoli picit magasabb hangon énekel, ettől hangsúlyosabbá is válik a dal, itt nem a dob viszi a főtémát, hanem végre az ének!

A Let  me dream-nél is ez a hangzás folytatódik, erre már akár pogózni is lehet. A hetes, NBM, ezzel szemben, kifejezetten lankadt, esetleg bringázáshoz ajánlanám, egy csendes utcában, vagy koncerten, utolsó, amolyan ’levezető’ dalnak. Mintha elfáradtak volna a fiúk. Talán csak a gitárszóló, ami ismét pozitívum. A Say goodbye egy unplugged, érzelmes, tipikusan, tábortűznél fiatal lányokat elcsábítós dal. Felejthető. Na, végre, már azt hittem teljesen elaltatnak a srácok, de a No more heroes, egy igazán jó dal. Erre azt mondom, nemzetközi szinten is megállja a helyét. Érezhető, hogy sok metál és rockzenét hallgattak a tagok..(szerencsére)

Mi másról is énekelhetnének, fiatal fiúk, mint a szerelemről. A Love nem lett lassúzós, elérzékenyülős, ahogy a címe ígéri. Sőt, ez is egy remek, élvezhető, igen energikus szám. A bonus track első akkordjairól teljesen a Green day ugrott be, ami abszolút nem baj! Utána sajnos ez a dal is elfárad, egysíkú lesz. Ezt amolyan ’Jóbarátokhoz’ hasonló film főcímeként tudnám elképzelni. Ezt érzem az összes számnál. Erős kezdés után, elmosódnak a dalok, az talán túlzó kifejezés, hogy unalmassá válnak, de nem tartják ébren a figyelmet, egy egész albumon keresztül. Ígéretesek, tehetségesek, nemzetközi szinten is labdába rúghatnának, de meg kell találniuk a saját stílusukat, hogy felismerhetőek legyenek, és ha meghalljuk a rádióban valamelyik dalukat, egyből tudjuk: aha ez egy pfl nóta.M.S.

M.S.

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ