Örömzenélés – felsőfokon
Dátum: 2010. május 24., hétfő, 14:44
Sajnos, lassan ez lesz a szokatlan Amerikát – ebben – majmoló kis Levédiánkban.... Egy olyan koncertet élveztem pénteken, ahol a helyi kultúrház parányi színpadán – jó értelemben vett lelkes és tehetséges – amatőrök műsora olvadt természetes egységbe egy kőkemény profi válogatás estjével.

E kettő – a főleg egyetemista, de dolgozó fiatalokból és picit náluk idősebbekből álló kb. 50 tagú Jazz and More kórus és Serbán Attila musicalszínész – együtt nagyon bensőséges, őszintén csevegős, dalolós, táncos majd három órás egyveleg lett. Barátok között lehettünk, de nem „kertévés” módon.... Akik nem spóroltak sem a hanggal, sem a szívvel – pedig Serbi torkát még gyűsztette az a francos kapirgálós vírus, ami hetek óta betelepedett oda. Ezt becsülettel el is mondta az elején, de aki  hallhatta őt – 160 ember – nem nagyon vett észre minőségromlást. Sőt, olyan új megoldások születtek a hangszálproblémái kivédésre – ahogy később Attila elmesélte – amik őt is meglepték: izgalmas r&b-is hajlítások, tőle még szokatlan fogások alakultak ki a pillant és az egészség-betegség harcának hevében, tovább gyarapítva a mesés fényű voce-ja megszólalási útjait.

Konstatálta, hogy a rosszból is ki lehet hozni valami értéket és eredményt. Ott volt a takarásban énektanára is, hogy lelkiismeretesen beénekeltetve, megtámogatva léphessen színpadra; mert Serbánnak soha nincs olyan, hogy kis fellépés, letudni való, olcsó hakni, hanem csak A Produkció 110 százalékos megoldása. Bárhol, bármikor, bárkinek. Ezt hívják elhivatottságnak és alázatos, kemény melónak. Elleshető a recept... Olcsóbb is, mint a búgatószerek, nem ártanak a kondíciónak, agynak, népszerűségnek, hanem növelik.

A rákoskeresztúri Vigyázó Sándor Művelődési Ház (http://www.dozsamuvelodesihaz.hu/ ),  - aminek két éve felújított  kellemes, mediterrános enteriőrjében szép tisztelgés látható a bőkezűen  adakozó gazdag, kultúrát támogató grófi család előtt – mindent, amit tudott megtett a profi estéért. Gyula nevű hangfelelősük kihozta a helyből a maximumot, míg a színpadot ügyesen koreografált képekkel élték be a kórus tagjai.

Halkovics Ágnes, alapító-karnagyuk, két fiatal zongorista fiú és a fekete-piros színekkel operáló egyenruhás énekesek nagyon üde és kellemes  zenei ajándékot adtak, kimazsolázva kedvenceiket. Hiszen weblapjukon is http://www.jazzandmore.hu/hu/ azt hirdetik, hogy nem akarnák ők – immár kilenc éve; akkor alakultak – elválasztani komoly és „nem komoly” muzsikát ! Ám a sokféle dallam áradó ívét és örömét annál inkább minden lehetséges módon a közönség elé tárják: énekeltek már önállóan, többször külföldön is, aztán Bódy Magdival – tőle hallott róluk Serbán Attila is. A Madách Színház-beli tavalyi CD-bemutató önálló estjén e fiúk-lányok már mögötte adták elő gospeles, jazzes, musicales számaikat.

 Legelőször Bachot kezdték swinges átiratokkal maivá varázsolni, aztán ez a lendület eléjük hozta az örökzöldeket, a híres nagy slágereket – a Chicagot, a Yes, Sirt, stb. –, amiket jól  összehangolt, a pici helyen is viszonylag bonyolult lépéskombinációkkal megmozgatott „tömegben” adtak elő. De azért mindenki meg tudta mutatni  – ha csak percekre is – egyéni, boldog arcát is.

Attila a színpad jobb szélén, egy bárszéken ülve hallgatta őket, vagy arról lepattanva énekelt velük, előttük. Az egyik kis vékony énekesnő időnként kellemes hangú és kedves riporter-műsorközlővé is avanzsált; ő faggatta Serbit életéről, terveiről. Ez odáig „fajult”, hogy a köztudottan jó táncos alapokkal – ukrán katonáéknál ilyen minőségben szolgálta le a kötelezőt – rendelkező énekes megmutatta az akkori fergetegest is... Bár ebből jól megélne, de inkább a hangja vonzott mindenkit, ami az All you need is love-tól kezdve, Rudolf fájdalmas daláig, a szeretett főszerepe, József legnagyobb slágerétől a Queen Bohemain Rapsody egetverő magasságáig terjedt. A mellettem ülő, szintén énekesnőt meg is kérdeztem, hogy minek nevezik a kottában azt a kiénekelt magasságot, ami ott csapongott? Nevetve azt mondta, ilyen tán nincs is még...

Láthatóan megfeszült az adni és teljesíteni akarástól a művész, aki ötször annyi energiával dolgozott azért, hogy a betegsége nehogy elvegyen valamit a közönségtől. Másnap már szülővárosát, Beregszászt szórakoztatja – mesélte –, hiszen ott is joggal  büszkék két világhódító Attilájukra:  Serbire és Vidnyánszky rendezőre.

Serbán Attila 14 éve indult el otthonról, egy kölcsön húszezressel, s iszonyú kemény  meneteléssel indult a cél felé, az álmai beteljesítéséért. Nem alkudott minőségben, nem kilincselt soha, de a munkamorálja, tehetsége mindig újabb lehetőséget dobott neki – túlélve az  állampolgársági vizsgák bürokratikus és megalázó hercehurcáját, a családtól távol levés kínját –, azóta is csak a tanulás és a fejlődés hajtja előre. Mindig a jobbra törekszik, mert tudja, hogy amennyire imádják őt az emberek, annyira el is tudják taszítani maguktól. Serbinek – aki már tervezi a következő klubkoncertjét, hisz az áprilisi New Orleans -beli hatalmas buli volt – az ősz ad igen nagy szerepet anyaszínházában: ő lesz Júdás. Most tanulják a Jézus Krisztus szupersztárt mindannyian, és a József, a Spamalot után ez a kihívás már előre izgatja. Egy önálló, csak neki írt dalokból álló CD-je is körvonalazódik már – mert  a munka számára sok arcának megmutatását is jelenti.

Ezért törekedett a maximumra pénteken is a Jazz and More-ral. Akik szintén komoly megmérettetés előtt állnak: augusztusban kétszer a Sakk című musicalt adják elő a Vámpírok bálja szereplőivel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Amatőrként, ők is csak az örömzenélésért mennek próbálni, szólamokat-lépéseket gyakorolni tanulás, munka után .. Egy százalékos adótámogatásból működnek, a Láng Művelődési Központban otthonra lelve. Nagyon szívesen fellépnek bárhol, ahol kedvelik az igényes, friss szemlélettel, szellemesen előadott válogatásműsorokat. Serbánnal most már hagyományossá, barátivá érett a munkakapcsolatuk. Remélhetőleg sok hasonló estet terveznek, valósítanak meg együtt.

Szász Judit

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ