Liszt Művek
Dátum: 2006. április 14., péntek, 16:18
Megjelent Balázs János, a 2005-ös pécsi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztesének első lemeze Liszt Művek címmel, a Budapest Music Center gondozásában.

Balázs János 1988. szeptember 19-én született Budapesten, zenész családban. Első tanára édesapja volt, majd a Járdányi Pál Zeneiskolában Hornyánszkyné Becht Erika irányításával folytatta zongoratanulmányait. Pár hónap tanulás után, kilenc évesen I. díjat és számos különdíjat nyert a Nyíregyházi Országos Zongoraversenyen, azóta kül- és belföldön egyaránt koncertezik.1998-ban meghívást kapott a grazi Fiatal Művészek Fesztiváljára.

Balázs János 2002-ben felvételt nyert a Zeneakadémia Kivételes Tehetségű Gyermekek Képzőjébe, ahol Keveházi Gyöngyi és Gulyás István irányításával tanul. Tizennégy éves korában a Zeneakadémia Nagytermében Liszt A-dúr zongoraversenyét adta elő a BM Duna Szimfonikus Zenekarral, Deák András vezényletével. 2004-ben megnyerte a Badenben megrendezett Cziffra György Zongoraversenyt, ahol ő volt a legfiatalabb résztvevő. A 2005-ös Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen első díjat nyert, s ezzel Magyarország legfiatalabb Liszt-versenygyőztese lett. Ezután meghívást kapott a soproni Liszt Ferenc Zongorafesztiválra, a Pécsi, Debreceni és Mosonmagyaróvári Zene Napokra, a Csehországi Fréderic Chopin Fesztiválra, a Freiburgi,és Müncheni Zenei Fesztiválra, és a Bécsi Bösendorfer Fesztiválra, valamint fellépett a Zeneakadémia százharminc éves jubileumi gálakoncertjén.

2005 novemberében készítette első szóló lemezét a BMC gondozásában, s ugyanebben az évben megnyerte a Nemzetközi Lions Zongoraversenyt. Részt vett Dmitry Baskhirov, Marian Lapsansky, Noel Flores, Martin Hughes, Frankl Péter, Jandó Jenő és Bogányi Gergely mesterkurzusain. Repertoárja igen széles: a barokk zenétől a romantikus zenén át a 20. századig terjed.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ Az ember nem lehet elég óvatos ellenségeinek megválogatásában."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ