Páratlan koncertsorozat
Dátum: 2006. április 18., kedd, 13:27
A Budapesti Fesztiválzenekar újra Európa egyik legjelentősebb koncertsorozatát kínálja a 2006-2007-es évadban - tájékoztatta a sajtót kedden Körner Tamás ügyvezető igazgató.
Az idei nemzeti ünnep alkalmából Kossuth-díjjal kitüntetett Fischer Iván művészeti igazgató - aki angliai próbái miatt nem tudott a sajtótájékoztatón személyesen megjelenni - filmfelvételről mondta el üzenetét: szép, csemegékkel teli szezont állítottak össze, részben annak köszönhetően, hogy rendben vannak a zenekar ügyei, biztonságosan tudnak dolgozni.

Körner Tamás elmondta: a tartalmasabbá és szebbé tett új műsorfüzetből is látszik, az évad gerincét a nagyzenekari koncertek alkotják; ezeket a nagy érdeklődés miatt háromszor játsszák el, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián. A nagyzenekari műsorokat kínáló hat bérlet jövő hétfőtől lesz kapható.

A gazdag programkínálatból felhívta a figyelmet a szeptember végi Bach-koncertre, amelyen a h-moll misét adják elő négy kiváló német szólista és a világ legjobb barokk kórusa, a híres genti Collegium Vocale közreműködésével.

Kiemelte a novemberi különleges angol estet, amelyen Oliver Knussen, a nemzetközi zenei élet egyik legkarizmatikusabb alakja vezényel. Knussen - aki egyszerre zeneszerző és karmester - saját hegedűversenyét és egy meseoperából készült egyvelegét, valamint Benjamin Brittan két művét vezényli.

Az évad harmadik kiemelkedő eseményének nevezte az ügyvezető igazgató a jövő márciusi Richard Strauss-estet Fischer Iván vezényletével, káprázatos szereposztásban.

Körner Tamás elmondta, hogy a nagyzenekari koncertek felét Fischer Iván vezényli, a többi előadásra neves vendégkarmesterek érkeznek Budapestre, köztük Gidon Kremer és Schiff András.

Ismét megrendezik szeptemberben a Mahler-ünnepet, amelyen a Fesztiválzenekar három hangversenyt ad. A fesztivált ez évtől vendégzenekar szereplése gazdagítja, idén az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekara lép fel.

Az együttes a magyar kultúra népszerűsítése érdekében jövőre tizenhárom országban lép fel, koncertet ad egyebek mellett a bécsi Konzerthausban, a müncheni Gasteigben, a zürichi Tonhalléban, és ellátogat Dél-Amerikába is. Vidéken is több koncertet adnak, fellépnek Pécsett, Győrött, Szegeden és Szombathelyen.

Marschall Miklós kuratóriumi elnök arról beszélt, hogy a folyamatosan teltházas koncerteket adó zenekar fellépéseit - az együttes 2000 óta amerikai mintára alapítványi formában működik - három forrásból, a saját pénzek mellett a kormány és a főváros támogatásából fedezik.

A kulturális tárca március közepén 135 millió forinttal egészítette ki az 1983-ban létrejött zenekar idei támogatását, a költségvetési törvény által 2006-ra meghatározott 210 milliós támogatást Bozóki András szakminiszter 345 millió forintra bővítette.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ Az igazság nem tesz annyi jót a világgal, mint amennyi bajt okoz a látszata."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ