Kritika Gereben Zita: Ready For The Sun című lemezéről
Jazz – kizárólag haladóknak!
Dátum: 2010. július 14., szerda, 12:35
Nem szokásom panaszkodni, de amikor először hallgattam végig Gereben Zita legújabb műalkotását, azonnal éreztem, hogy lemezkritikusi pályafutásom eddigi talán legkomolyabb kihívása előtt állok. Ám mint az majd a későbbiekben kiderül, a feladat egyszerre megtisztelő is. Lássuk a részleteket!

Az utóbbi évek egyik garantáltan legszebb, legízlésesebb lemezborítóját tartom a kezemben. Az album grafikai megjelenítéséért Gál Krisztián volt a felelős, aki egy olyan produktumot tett le az asztalra, hogy akár a nagynevű, nemzetközileg elismert cover designerek is fordulhatnának hozzá néhány szakmai tanácsért. Ha legközelebb lemezborítóra lesz szükségem, már tudom, merre kell indulnom.

A lemez a mostanában egyre divatosabb háromfelé hajtható, karton-műanyag kombináció tokot kapta. Csodálatos pasztellszínek jellemzik, a korong, és annak háttere tökéletes összhangban van egymással. A frontoldalon a művésznő portfólióba illő, visszafogott fotója, neve, és az album címe: Ready For The Sun. Semmi fölösleges sallang, hivalkodás. De az nem is illene a műfajhoz, és ezt a tényt a designer kiválóan felismerte. Belül is csak a legfontosabb információk, az előadók felsorolása és a stáblista, valamint egy szintén nagyon igényes szövegmelléklet, amelyben Zitát további hét fotón is megcsodálhatjuk.

A művésznő az albumot az utolsó lapon a családjának ajánlja. Na, én meg mindenkinek, ráadásul tiszta szívből, ha valaki valóban kiforrott, vérprofi előadásra vágyik és haladó jazzrajongó. A haladót nem véletlenül írom. Azoknak, akik még csak mostanában kezdenek barátkozni a műfajjal, kicsit nehezen emészthető, esetleg túl autentikus lehet. Olyan, mintha rögtön Ferrarit szeretnénk vezetni, nulla kilométeres jogosítvánnyal.

Az albumon közreműködő zenészek neve gyakorlatilag önmagában is garancia arra, hogy megszülethessék az egyik legjobb magyar jazz lemez a piacon. Valaha majdnem mindannyian a Kőbányai Zenei Stúdió növendékei voltak, ahonnan évről-évre köztudottan nem akármilyen zenészek kerülnek ki. 

Aztán persze néhányan még erre is rátettek egy lapáttal. Úgy, mint például Gyémánt Bálint a gitárjaival. Ő előbb 2007 szeptemberében ösztöndíjat nyert Oslo-ba a Norwegian Academy Of Music intézményébe. A Norvég Zeneakadémia első magyar hallgatójaként! Hakon Storm és Staffan William Olson voltak a tanárai, majd fél év elteltével itthon folytatta tanulmányait, és 2008-ban szerezte meg diplomáját, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

De majdnem ugyanez elmondható a basszusokért felelős Eged Mártonról is, csak ő a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszékén diplomázott 2008-ban. A hazai jazzéletben egyébként több zenekarban is képviselteti magát, napjainkban pedig a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola tanára.

Vagy itt van a kiváló jazz-zongorista, Horváth „Tojás” Gábor, akinek a nevét szintén számtalan jazzalbumon megtalálhatjuk, nem csak a zenészek, hanem a zeneszerzők között is. Tehetségét elismerte a világhírű amerikai jazz-zongorista, Joey Calderazzo is, akivel több közös produkcióban is részt vett. Gábor tavaly diplomázott, szintén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, jazz-zongora szakon. Növendéke volt többek között Kaltenecker Zsoltnak, és a nem kevésbé professzionális Dorogi Ákos tanár úrnak is.

A művésznő előtt azonban hadd ejtsek néhány szót még a dobszekcióról is. Hiszen Gálfi Attila ugyancsak komoly erőssége az albumnak. Tojással példának okáért csaknem tizenöt éve zenélnek együtt, és mi tagadás, ez a tény minden egyes közös akkordon pontosan hallatszik. Legyen az koncert, vagy akár lemezfelvétel. Egyébként ők alkotják a jól ismert Horváth „Tojás” Gábor trió kétharmadát.

És akkor a főszereplő. Azoknak a zenekedvelőknek, akik a fülüket és a szemüket egyaránt nyitva tartják, Gereben Zita neve bizony ismerősnek tűnhet. A művésznő hangja számtalan különböző produkcióban felcsendült már.

 

A teljesség igénye nélkül: a Boldog születésnapot! című film betétdala, Gerendás Péter - Apák Könyve, Emil.RuleZ! - Zanga-Zanga, The Transform Quintet - Each Other's Children, Majdnem szűz című film betétdala, A muzsikus világa, stb.… A sor a lap aljáig tarthatna. Zita megjárta a Magyar Rádió Gyermekkórusát, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolát, a Kőbányai Zenei Stúdiót, majd szintén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén diplomázott két éve, ének szakon. És most itt a legaktuálisabb, a vadonatúj album, a Ready For The Sun.

A korong jobbára Gyémánt Bálint, Tojás, Zita, Szalai Tamás és Hárs Viktor saját szerzeményeit tartalmazza, az egyetlen magyar nyelvű track kivételével – „Sírj csendben” –, amelyet Nagy János jegyez. Ő egyébként további három dal zeneszerzője, Parádi Andrea dalszövegei mellett. A szerzeményeket jól érezhetően saját személyes élmények és érzések, a mindennapok tapasztalatai szülték. Van itt minden: csalódások, kudarcok, elvesztett hit, vágy, szerelem, boldogság, mosoly, őszinteség. Valamint a záróakkord, egy Patsy Moore szerzemény, a „Goodbye”, amely totális telitalálat, és méltó lezárása az albumnak.

Megszerettem ezt a lemezt. Nem is kicsit. Nem azért, mert titkon némileg a „mi kutyánk kölyke”. Nem azért, mert zseniális muzsikusok játszanak – mit játszanak, egyenesen varázsolnak rajta. Nem azért, mert Zita lágy, de mégis rendkívül karakteres hangja addig simogat, addig dédelget, ameddig csak szól. Leginkább azért, mert valóban új dimenziókat tár elém egy igen-igen nehezen élhető világban. Mert nagyon erős, akár nemzetközi viszonylatban is. (Ha van összehasonlítási alapunk, azonnal hallatszik, hogy miről beszélek). És azért, mert nem akármilyen értéket képvisel kis hazánk mára erősen és tudatosan legyengített zenei palettáján. Itt valóban mindenki tudásának maximumát nyújtja. Az anyag nem tolakodó, nem erőltetett, még nyomokban sem, és ez jól hallhatóan, a tudatos alkotásnak, továbbá a kiválóan összeszokott zseniális zenészeknek köszönhető. Ezen a szinten már senki nem nyomul, nem akarja túljátszani sem magát, sem a többieket.

Az előadók ráadásul nem ragadtak bele a klasszikus jazz alapelemeibe, hanem bátran és kísérletező kedvvel ki-kikacsintgattak más, de szintén autentikus irányzatok felé is. És milyen jól tették!

Az album így egyszerre elsöprően energikus, mégis lágy, és melegséget áraszt. Zita kimondhatatlanul szépen énekel. Számára most nem létezett a lehetetlen. Olyan nehézségi fokozatokat is vállal, amelyekbe néhány pályatársa bizony bele sem merne kezdeni.

Valamennyi sor hibátlan, a szövegek minden egyes szava tökéletesen érthető. Csodálatos artikuláció, elképesztő mélységek és magasságok. 

A lágy elegancia és a karakteres, elementáris erő jól eltalált keveréke minden szegmensben. Nem beszélve arról, hogy mennyire ritka, amikor ilyen nehéz műfaji sajátosságok mellett, ilyen szimbiózisban van az énekhang a hangszerekkel.

Egy kicsit itt jön képbe a hangmérnök. Ebben néha neki is szerepe van. És mit tesz Isten? Már meg sem lepődöm, amikor a borítón az ő nevét látva, rádöbbenek, hogy újabb ismerősre akadtam. Ottó Tivadar tanár úr a Kőbányai Zenei Stúdióban stúdiótechnikát tanít. Nemcsak kiváló kolléga, mesterien érti a szakmát is. Bármikor bármiről érdemes vele beszélgetni egy kicsit, mert nem csak a keverőpult mögött látja tisztán a világot, és annak mindennapjait.

Magam is sokat tanultam (tanulok) tőle, az élet egyéb területein is. A lemez felvételéért, keveréséért, és a mastering-ért ő vállalta a felelősséget. Nos, ebben az esetben a tanár úr nem tanít, hanem leckét ad. Műfaji sajátosság, hogy az ilyen zenénél a lehető „legélőbb” hatásra kell törekedni, amely rendkívül jól sikerült. Ha a két hangfal között becsukom a szemem, Zita szinte ott van velem a szobában. Hallom, ahogy levegőt vesz, látom magam előtt a kézmozdulatait, ahogy saját magát segíti az artikulációban, az intonálásban. Közvetlen mögötte, Tojás ott ül a zongoránál, amely amikor akusztikus, akkor szintén lenyűgözően élő hatást kelt, de a többi billentyű is éppen olyan csodásan szól, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A hangkép színes, tele van élettel.

A dobok és egyéb ütős hangszerek tökéletes térben, jó panorámával, minden fölösleges csiribiri nélkül, hibátlanul dolgoznak össze a basszusokkal. A gitárok picit elbújva, de meseszép hangszíneken, tökéletesen a térben kísérik a művésznőt. Röviden: az album hangzását tekintve sem okoz csalódást, sőt, gyakorlatilag semmilyen kívánnivalót nem hagy maga után. A Ready For The Sun egységes, kristálytiszta, nagyon igényes album, amelyet öröm hallgatni, és amelyre méltán lehet büszke az egész magyar lemezpiac. Jó tudni, hogy mi, magyarok ha akarunk, tudunk ilyet is. Ebből kéne több. Sokkal több!

M.S.


A lemez az EMI - Hunnia Records kiadásában jelent meg.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
gabi 2010-10-05 08:27 | Válasz erre | #12
tökéletesen igazad van!

yaya 2010-09-30 14:24 | Válasz erre | #11
Ha nagyon akarunk, mindenben találhatunk hibát:) De valahogy, ebben nem szeretnék:)Ez úgy jó ahogy van:) Csak élvezni kell a zenét!:)

SzFeri 2010-09-21 12:01 | Válasz erre | #10
Azért annyira nem tökéletes a lemez. PL a szörnyű angol szövegek és itt-ott a kiejtés miatt eléggé kilóg a lóláb. (A typo-król a borítóban nem is beszélve.)

Fail 1: "Here you find that place, where you just meet the one."

Fail 2: "The great thing's that you must be main" (Tessék???)

Fail 3: Pl a Faith-et Fate-nek ejti az első számban ami mocskosul zavaró.

Zeneileg viszont tényleg tökéletes anyag, szeretem hallgatni.
Utóljára módosítva: 2010-09-21 12:16

little star 2010-07-16 10:33 | Válasz erre | #9
Üdv a művészvilágnak!
Én akkor ismertem meg Zita hangját, amikor ezekben a bizonyos filmekben énekelt, és egyszer hallottam egy emil rulez koncerten. Rajongója lettem, úgy csendben a magam módján. Most ismerősök szóltak, hogy itt találok egy cikket, ami az új lemezéről szól. Elolvastam a hozzászólásokat is. Hát persze, hogy megvettem. De eddig erről miért nem tudtam? Ez valóban nagyon színvonalas és igényes munka, minden tekintetben. Sokat fogom hallgatni. Köszönöm a művészvilágnak a mindenre kitérő szakértő információt! További jó munkát! Enikő.

leslie 2010-07-15 10:39 | Válasz erre | #8
Tökéletesen egyetértek az előttem szólóval!

yaya 2010-07-15 10:36 | Válasz erre | #7
Kedves Verus!
A tehetségeket nem tiporhatja el a "sok, silány izé" ! Az ő talmi csillogásuk csak időleges, míg
Zitáéké VALÓDI és időtálló:)
Üdv. Brigi

leslie 2010-07-15 10:07 | Válasz erre | #6
Hip-hip..!:) Jó érzés erről a "mostoha" műfajról, a jazzről is olvasni! Verus! Amíg ilyen lemezek megjelenhetnek, miért lenne bármi is veszve?:) Az igazi tehetség mindig megcsillan. Külön öröm, hogy foglalkoztatok ezzel az igényes albummal, grata!

Verus 2010-07-15 09:59 | Válasz erre | #5
Na erről beszéltem egy másik fórumon. Csak engem mindig cenzúráznak. :))) Hogy nekünk ilyen is van ám! Ekkora tehetségek, ekkora zenészek, ekkora Hangok. És véletlenül mindenki vagy zeneművészeti egyetemet végzett, vagy konzit. Ezért nem értem, hogy miért akarják ránk erőltetni azt a sok silány izét, ami néhány kereskedelmi csatornából csak úgy ömlik, mint a Niagara. Ilyenkor igen is büszke vagyok a zenészeinkre, előadóművészeinkre! Bravó Gereben Zita! Bravó fiúk! Megmutattátok, hogy nincs még minden veszve!

élet 2010-07-15 06:51 | Válasz erre | #4
Hű, nekem is meghozta a kedvem a lemezhez ez az írás, a belinkelt videó és nem kevésbé a kommentek! Hát akkor gyerünk a lemezboltba..!

Ádám 2010-07-14 21:18 | Válasz erre | #3
Kedves hölgyek, Kedves mindenki. Én nem gondolkodtam sokáig, a kritika épp eléggé felcsigázott ahhoz, hogy elsétáljak egy közeli lemezboltba. Nem olcsó, de valóban nagyon szép, és nagyon szívet melengető a muzsika ami rajta van. És Gereben Zitának nem csak a hangja gyönyörű. Gyűjteményem újabb ékességgel gyarapodott.
Annának teljesen igaza van. Ha az itteni ajánlások, kritikák alapján vásárolok, az sosem kidobott pénz. Köszönet érte mindenkinek, aki hozzátett bármit is. Üdvözlettel: Ádám.

yaya 2010-07-14 17:41 | Válasz erre | #2
Kedves Anna!
Nagyon osztom a véleményedet a Művész-világ íróival kapcsolatban! Tényleg lenyűgöző a szakértelem és az energia amivel dolgoznak "nekünk, értünk",hogy naprakészek lehessünk az aktuális kiadványokról! Valóban, ha az itt leírtak alapján választ valaki zenei albumot, vagy koncertre megy, akkor nem csalódhat!!!Ez a cikk is bravúros:)Csak gratulálni lehet!
Üdvözlettel: Brigi

yaya 2010-07-14 14:24 | Válasz erre | #1
Sziasztok!
Azzal kell kezdenem, hogy a jazz nem az én világom, de a Művész-világban olvasott cikkek rádöbbentettek arra, hogy azokról a művészekről akikről itt írnak...hát azt nem véletlenül teszik!!!
M.S cikkei amúgy is igen figyelemfelkeltőek!Gratulálok:) A cikk olvasása és Zita énekhangja s maga a zenekar meghallgatása után egyszerűen megdöbbentem! Minden amit M.S írt Zita hangjáról és a zenekar összeszokottságáról, az teljesen úgyis van!!!
Valahogy ehhez a hanghoz és vele együtt élő zenéhez még jazz értőnek sem kell lenni, hogy elismerésben részesüljön!:)Ezt az albumot én is nagyon szívesen hallgatnám és hallgatom most is, mert egy nagyon színvonalas, kellemes és érdekes világba érkezhettem.Csak gratulálni tudok a művészeknek! A cikket nagyon értékesnek találom, mert olyan emberek érdeklődését is felkelti, mint én , aki sosem hallgatott bele ebbe a zenei irányzatba.
Gratulálnom kell a Kőbányai Zenei Stúdiónak is, hogy ilyen tehetséges zenészeket "nevel ki" falai között! Remélem még sok ilyen csodálatos művészt adnak kis hazánknak!
Üdvözlettel: Brigi

Anna 2010-07-14 13:38 | Válasz erre | #1
Tisztelt Művészvilág!
Immáron nagyon sokadszorra lepődöm meg azon, hogy mennyi energiával és szakértelemmel képesek írni egy-egy újonan megjelenő kiadványról. Íme a kitudja hányadik írásuk, amelynek olvasása közben az ember lánya legszívesebben azonnal indulna a lemezboltba. Elindítottam a belinkelt lejátszót miközben olvastam a kritikát, és a kettő együtt könnyeket csat a szemembe. Ez a zene valóban varázserővel bír. Ahogy Önök kielemzik, az szintén. Lassan már csak azokat a lemezeket vásárolom meg, amiket Önök itt ajánlanak. Akkor nem érhet kellemetlen meglepetés.
Üdvözlettel: Major Anna

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ A bölcs udvariassága, hogy színleli a középszerűt."
Balázs Tibor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ