Trigon és Kampec Dolores koncert az A38 Hajón
Dátum: 2006. április 19., szerda, 20:50
2006. április 26-án, szerdán 20-órakor lép föl – a MOLto Vivace sorozat keertében – Trigon (MD), és lesz Kampec Dolores lemezbemutató koncertje, majd utána Chisinau fesztivál, bor- és ételkóstoló az A38 Hajón.

Az A38 Hajó közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató sorozata, a MOLto Vivace következő állomásán azt próbáljuk bemutatni, hogy a különböző, különösen a balkáni népzenék elemei és hagyománya hogan befolyásolja a dzsesszt és a rockzenét. A nemzetközi fesztiválkedvenc, a Moldáviából érkező Trigon koncertje mellett, és a magyar alternatív zenei színtér egyik nagy klasszikusa, a Kampec Dolores új lemezének bemutatójára kerül sor. A két koncert köré egynapos chisinau-i minifesztivál szerveződött: kiállítás, bor-és ételkósoló, beszélgetések tarkítják a programot.

Bár a moldáv Trigon már 1992-ben megalakult, a tagoknak mégis egy évtizedet kellett várniuk a világsikerre, ami aztán el is jött. A balkáni népzenét a dzsesszel elegyítő Trigon elképesztő, semmi mással össze nem hasonlítható zenéje a 2000-es évek vitathatatlanul legfontosabb kelet-európai produkciójává tette a zenekart. Nemzetközi dzsesszfesztiválok sztárjai, melyeken a közönség eleinte földbe gyökerezett lábbal áll a hihetetlen virtuozitás és különleges megszólalás hallatán, hogy aztán minden fellépésük tomboló sikerbe fulladjon.

A Trigon lelke Anatol Stefanet, aki az egyetlen állandó tag a folyamatosan változó zenekarban. Az együttes eredetileg trióként működött - erre utal neve is, és több tagcsere után alakult ki a jelenlegi kvartettfelállás. Hagyományos balkáni hangszerek, népzenei hatások, a dzsessz szabadsága és virtuozitása: a Trigon mindannyiszor elkápráztatja közönségét.

                                    A zenekar tagjai

Anatol Stefanet: brácsa

Vali Borgheanu: fúvósok, ének

Dorel Burlacu: billentyűsök

Gari Tverdohleb: dob, ütősök

Lemezek

Trigon, 1994

Oglinda, 1998

Free Gone, 2000

The Voice of My Earth, 2001

7 Steps, 2005

www.trigonjazz.com

A Kampec Dolorest 1984-ben alakította Hajnóczy Csaba, Kenderesi Gabi és Szini (Szineg Ildikó - ének, gitár, később basszusgitár). A saját hangot kereső együttes első korszakában (1984-1990) Szegvári Zoltán (szaxofon) volt a negyedik állandó tag. A korai években rendszeres szereplői voltak a budapesti klubszcénának: a Déja Vu Revü, a Ráday klub, az Almássy téri Klub 2000 voltak leggyakoribb színhelyei fellépéseiknek, de játszottak 1985-ben Nico előzenekaraként is a Petőfi Csarnokban.

A zenekar 1988-ban adta ki első nagylemezét (melynek elkészítésében a legendás zajrock-együttes az Ex is segédkezett), amely elsősorban Nyugat-Európában tette ismertté a Kampecet. Az együttes a kilencvenes évek második felében jelentősen átalakult: Szini Ildikó és a dobos Muraközi Péter távozása a csoportból egybeesett Hajnóczy és Kenderesi radikálisabb stílusok iránti érdeklődésével. A Zúgó album időszakában (1995-99) Ágoston Béla (szaxofon, fuvola, duda stb.) és Hárságyi Péter (ütőhangszerek) váltak a Kampec Dolores további meghatározóivá. Kenderesi Gabi ezen a lemezen szövegeket alig használ, szokatlan vokális technikákat és ismeretlen nyelveket annál inkább.

1999-ben új ritmusszekció - lépett a korábbiak helyére. E formáció megszilárdulása után 2000-ben készült el a következő CD, A bivaly hátán. Ezen néhány hosszabb lélegzetű, szabadabb darab mellett ismét szerepelnek dalok is, saját, magyar szövegűek mellett egy török és egy dél-indiai adaptáció.

Hat évvel a Kampec Dolores legutóbbi sorlemeze után itt az új album, a Földanya, Égapa, amely az A38 Hajó kiadásában jelent meg. Ennek bemutatójára kerül sor az A38-on.

                               A zenekar tagjai

Kenderesi Gabi: ének, hegedű

Hajnóczy Csaba: gitár, sampler, ének

Grencsó István: szaxofon, fuvola, furulya

Ölveczky Tamás: dob, ütőhangszerek

Vajdovich Árpád: basszusgitár

Diszkográfia

Kampec Dolores, 1988

Levitáció, 1991

A tű fokán, 1993

Zúgó, 1996

A bivaly hátán, 2000

Koncert!, 2003

Földanya, Égapa, 2006

www.kampecdolores.hu

                             A MOLto Vivace sorozat

Az A38 eleve azzal a nem titkolt céllal nyílt meg 2003 áprilisában, hogy több legyen, mint egy különleges helyszín vagy egy egyszerű koncertterem. Már elhelyzekedése is jelképes: a Dunán, Közép-Európa főfolyóján horgonyoz, abban a városban, mely mindig is büszke volt kultúrájának sokszínűségére. Régi álmunk, hogy Közép-Európa gazdag hagyományokra épülő, élő, lüktető és változatos zenei kultúráját egy sorozat keretei között mutassuk be. Olyan sorozat keretei között, mely egyszerre őrzi meg az élő koncertek intimitását, és lép ki abból, hogy ne csak a látogatók részesüljenek az élményből. A MOLto Vivace sorozat egyedülálló kezdeményezés: koncert- és közvetítéssorozat, melynek célja a kortárs közép-európai dzsessz és világzene bemutatása. A sorozat keretében egy magyar és egy közép-európai művész vagy együttes lép fel az A38 Hajó színpadára egyazon este, reprezentálva e régió közös kulturális hagyományait és együttműködésének lehetőségét. A fellépésből televíziós sorozat készül, melyet a Duna Televízió tűz műsorára havi rendszerességgel. Hálásak vagyunk, hogy Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb cége, a MOL Rt., illetve a régió egyik legfontosabb kultúraközvetítője, a Duna Televízió partneréül választotta az A38 Hajót.

A koncertek előtt, 18 órai kezdettel az A38 Hajó éttermében az Anatol Stefanet által vezetett akusztikus népzenei kvartett, a Stefanet Folk Band játszik, beszélgetésekre kerül sor Chisinauról és Moldávia kulturális, gasztronómiai hagyományairól, politikai helyzetéről Sz. Bíró Zoltán eszmetörténész, Alexandr Timei képzőművész, Tompa Imre borújságíró és Jancsó László sommelier részvételével. A minifesztivál hetében Alexandr Tinei kiállítására kerül sor az A38 Hajón.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„ A boldogság titka a jó emésztés és a rossz memória."
Ingrid Bergman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ