Boi Akih koncert a MU Színházban
Dátum: 2006. április 20., csütörtök, 12:39
A holland jazznek két karakteres ága van. Az egyik a 'hollandikumnak' számító, groteszk, avantgárdba hajló jazz. A másik az egykori hatalmas gyarmatbirodalom kulturális sokszínűségéből táplálkozó, etnikus elemekkel átszőtt, a kortárs és a világzenét a jazzel ötvöző rendkívüli hangzásvilág. Ez utóbbi irányzat képviselője, a Boi Akih együttes lép föl május 1-én 20-órakor a MU Színházban.
                          Boi Akih (NL/HARUKU/IN)
                               Dresch - Baló Duó
                               kortárs etno-jazz

Boi Akih:
Monica Akihary - ének
Niels Brouwer - gitár, ének
Sandip Bhattacharya - tabla
Ernst Reijseger - cselló

Dresch-Baló Duó:
Dresch Mihály – fúvós hangszerek
Baló István – ütős hangszerek

A koncerten a Boi Akih harmadik, „Uwa I" című albumát hallhatjuk, olyan zenészek kíséretében, mint a társszerző és virtuóz gitáros Niels Brouwer, az indiai tabla-mester Sandip Bhattacharya (Ravi Shankar tanítványa, Mari Boine szerzőtársa), és a holland csellóvirtuóz Ernst Reijseger (Arcado String Trio, Instant Composers Pool, Yo Yo Ma).

A Boi Akih a tradíciók leginkább autentikus formáját ülteti át zenéjébe a költõi önkifejezés eszközével. Az együttesvezető énekesnő gyermekkori emlékeiből merítve karkunézi nyelven énekel, amelyet már csak néhány ezer ember ért és beszél a szigetvilág elszórt közösségeiben. Akihary meleg hangja és kivételes énektehetsége egy szövevényes, érzelmektől, ragyogó színektõl és ritmusoktól lüktető világba repíti el a hallgatót.

„Négy különböző zenei irányzat egymásba olvadása a kultúrák szimbiózisának leglényegét hívja életre az improvizáció segítségével."
Abend Zeitung, October 2004

www.boiakih.com

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ Semmi más nem vagy, mint az életed."
Sartre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ