Kritika az Alma Együttes és Bartos Erika lemezéről
Muzsikáló mese
Dátum: 2010. agusztus 19., csütörtök, 7:58
Engedtessék meg nekem, hogy legfrissebb lemezkritikám némileg rendhagyó módon eltérjen az eddig megszokott protokolltól. Ennek számos oka van: egyfelől amit a kezemben tartok, az nem a szó klasszikus értelmében vett zenei CD, másfelől, ha tényszerű kívánok maradni, akkor ez esetben egészen más szemszögből kell majd megközelítenem a produkciót.

Meselemez? Gyermekdalok? Képeskönyv? Ismeretterjesztő kirándulás a Balatonra (ról) négy éveseknek? Netán mindez egyben?  Kisgyermekes szülőknek, és az óvó néniknek Bartos Erika és az Alma együttes neve egyaránt ismerősen csenghet, hiszen külön-külön rukkoltak már elő hasonló produkciókkal. Most, 2010-ben, azonban beérett az együttműködés gyümölcse és a kiadvány a Balaton címet kapta. Őszinte leszek! – Ez a műfaj hihetetlenül távol áll tőlem és a zenei alapelveimtől egyaránt. Mégis! Így 36 éves fejjel is értem a koncepciót, és meg tudtam szeretni az anyagot.

A kiadvány mesekönyv része (egyértelműen gyerekeknek szól) végigkíséri egy kis béka, Kurutty egy napját. Izgalmas kirándulást tesz a Balaton körül, oly módon, hogy utazása során minden jelentősebb Balaton parti települést érint. Szigliget, Badacsony, Zánka, Siófok, Tihany, Füred, Földvár, Zamárdi, stb. Kurutty utazik falevélen, hattyúháton, kisvonaton, rolleren, természetesen vitorlás hajón, de még egy lufiba kapaszkodva is.

Így a 4-5 éves gyerekek számára játszva, és szórakozva megtanulható, hogy a Balatont nagyjából milyen települések övezik, sőt az állatvilágáról, és egyéb jellemzőiről is bőven esik szó. Grandiózus földrajzóra, egy kis mesébe ágyazva. Ahogy kell.

A CD mellékleten Bartos Erika tündéri gyermekverseit Buda Gábor, az Alma együttes vezetője zenésítette meg, nem is akárhogyan. A szövegek szintén a Balatonról szólnak, és mind versek, mind dalszövegek egyaránt zseniálisak.

„Él egy büszke öreg király, / Nagy Balaton királya / Láthatatlan szemeivel / Tekint le a világra. / Ez a király nem más, mint a / Badacsonyi öreg hegy, / Ölében a legfinomabb / Szőlőfajták teremnek!” (Bartos Erika)

Na igen! Jól jött volna ez a kiadvány akkor, amikor én voltam négy éves. Azt érzem, hogy okosabb kisgyerek lehettem volna, mint amilyen valójában voltam. Mert ugye nemrég kiderült, hogy fogalmunk sincs, mi is az a hekk, és honnan származik. Ez még elmegy. De a mai napig sokan gondban vannak azzal, hogy valójában melyik a Balaton északi, és melyik a déli partja. Na ez már sokkal elkeserítőbb. Leírom a kérdést, ami megfogalmazódott bennem! Kedves Erika, kedves fiúk! Ezt a lemezt hol rejtegettétek eddig? Már harminc éve is szükségünk lett volna rá!

Az anyag zenei részét nem boncolgatom túlságosan. Nem lenne értelme. Most őszintén: kit érdekelne, hogy egy négyéveseknek készült lemez miként szól? Megmondom. Az alkotókat. Ezeket a fiúkat jottányit sem érdekelte, hogy a közönségük átlagéletkora négy év. Így is kőkeményen odatették magukat. Maximálisan figyelembe vették azt a tényt, hogy a lemezt a gyerekekkel együtt a papa, és a mama is meghallgathatja, és így gyakorlatilag a

„Balaton” című lemezük (is) nullától százéves korig élvezhető.


A hangszerelést tekintve külön kiemelem és díjazom azt az elgondolást, hogy a szereplők számtalan népi hangszert vonultatnak fel a produkcióban (bőgő, ukulele, cimbalom, citera, bird-call, furulyák stb.). A teljesség igénye nélkül. Szép és nemes gondolat ebben a vonatkozásban is hagyományokat teremteni. Arról nem beszélve, hogy a dalok ezért pontosan olyan sokszínűek, pontosan olyan szélsőségesek, mint maga a Balaton. Csöndes, lágy, meleg, szellős, viharos, tomboló… Kiválóan tükrözik és adják vissza a világ talán legszebb tavának érzelmeit.

Ennek tükrében a koncerteken is buli van és tombolás, és ha a nézőtéren véletlenül felbukkan egy-egy zeneértő „felnőtt”, esetleg a szülők közül, akkor ő sem fog a koncert végén csalódottan távozni. Meglepően lelkes, hihetetlenül energikus csapat, imádják a gyerekeket, a zenét, a közönségüket, és ez minden pillanatban látható, hallható és érezhető.

Papp Rita a csovi-csovi csaszperrel, és Halász Judit a helikofferrel megpróbálta már ezeket a poénokat elsütni, csak akkor, azokban a produkciókban nem éreztem az „építő jelleget”.

Inkább csak a hatásvadászatot, esetenként a kommerszitást. Khm. Bocsánat!... Az Alma együttes Balaton című lemezén viszont érzem. És nem csak azt, hanem a szakmai alázatot és a maximalizmust is.

Ránéztem a zenekar honlapjára, és nem hittem a szememnek! Hölgyek, urak! Az Alma együttes többet koncertezik egy évben, mint a Rolling Stones fénykorában. Ez a tény gyakorlatilag önmagáért beszél. Anyukák, apukák! Ha úgy lenne egy négyéves gyermekem, mint ahogy nincs, ezt a lemezt mindenképpen megvenném neki!

M.S.

A lemezt kiadja a Universal Music

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
yaya 2010-08-19 12:19 | Válasz erre | #1
Tisztelt szerkesztőség!
Nagy örömömre szolgál az, hogy gyermekeknek szóló kiadványoknak is helyet szorítanak az oldalon:) M.S leírása alapján igen érdekes és tanulságos lemez született az ovisoknak!Valóban nagyon elmés megoldás úgy ismertetni a gyerekekkel a fontos dolgokat, hogy számukra kedves dallamokat hallhatnak, és érdekes hangszerekkel ismerkedhetnek meg! Sokat segíthet a szülőknek is:)Amikor az én gyerekeim voltak kicsik, akkor még igen csak "bugyuta" gyermekeknek szóló lemezek voltak piacon (persze vannak kivételek), de végre egy igazán kedves és értelmes kiadvány születhetett, amiből a gyermekek tanulhatnak is, ez igazán jó dolog! Köszönöm a cikket, és mindenképpen javasolni fogom azoknak a barátaimnak, akiknek ilyen korú gyerekeik vannak!
Üdvözlettel Brigi

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ ...az emberek szabadságát csak az veheti birtokba, aki megnyugtatja a lelkiismeretüket."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ