Örömzene a Raiffeisen Jazz Klubban
Dátum: 2006. április 21., péntek, 14:02
A Magyar Jazz Quartet a Raiffeisen Jazz Klubban ünnepli 20. születésnapját. Ekkor a nézők inspiráló nemzedéki találkozásnak is tanúi lehetnek, hiszen a fellépők több generációt képviselnek.

Közülük Jávori Vilmos a „nagy öregek” egyik kitűnő egyénisége, a legendás Rákfogó együttes egyik alapítója. Nagy János a fiatalabb nemzedék jelentős zongoristája, akit a Raiffeisen Jazz Klub legutóbbi koncertjén, a Free Style Chamber Orchestra estjén hallhatott a közönség, s szintén abban a formációban szaxofonozott Zsemlye Sándor. A sorozat nézői ismerhetik már Vasvári Pált is, aki egy évvel ezelőtt, a Vasvári String Trió koncertjén adott Bernard Maseli vibrafonossal együtt emlékezetes koncertet a Raiffeisen Jazz Klubban.  

Vasvári Pál(képünkön) basszusgitáros, zeneszerző a legutóbbi két és fél évtizedben a magyar zenei élet meghatározó egyénisége, több mint 50 albumon hallható 250-300 kompozíciója. 

Vasvári Pál 1981-ben végzett a Bartók Béla Konzervatóriumban nagybőgő szakon, majd karrierjét is nagybőgőn kezdte. 1989-ben váltott át basszusgitárra. Az első fontos állomás szakmai pályáján a Kis Rákfogó volt, amelyben Füsti Balogh Gábor és Lakatos Antal (a világszerte márcsak  Tony Lakatosként ismert szaxofonos) játszott. Majd Gárdonyi Lászlóval és szintén Lakatos Antallal a Bacillus következett, amely Nyugat-Európában is sikereket aratott.

A ’90-es évek elejétől kezdve dolgozott és dolgozik amerikai világsztárokkal is, köztük olyan, állandó partnerekkel, mint Dave Samuels és Mike Stern (aki többek között Miles Davis és Jaco Pastorius zenésztársaként muzsikált). Vasvári Pál már többszörös eMeRton-díjas, s 2000-ben Az év produkciója címet kapta a Hungarian World Music Orchestra, amelynek Vasvári Pál a vezetője és zeneszerzője.

2000-ben hozta létre legújabb saját együttesét, a Vasvári String Triót, amely különleges összeállítású dzsessz zenekar, hiszen két gitáros (a zenekarvezető és Birta Miklós), valamint egy hegedűs, Frankie Látó játszik benne. 

Nagy János: a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett 1994-ben, dzsessz zongora szakon. Az utána következő években számos nemzetközi versenyen kapott díjakat, több formációval az Év jazz együttese eMeRton-díját is átvehette. 2001-ben az Év jazzkoncertje elismeréssel jutalmazták játékát David Murray-vel a győri Mediawave fesztiválon, 2003-ban pedig az Év hangszeres szólistája kategóriában is átvehette az eMeRton-díjat.

Eddigi pályafutása során neves zenészekkel játszott már együtt, köztük volt például Al di Meola, Arnie Somogyi, Bernard Maseli, David Murray, Dave Samuels, Tony Lakatos. 2003-ban Malek Miklóssal közösen feldolgozták Bizet Carmen című operáját. Átiratukban új mű született, a dzsessz, a klasszikus és kortárs zene izgalmas ötvözete, a darab bemutatóján Al di Meola hatalmas sikert aratott.

Saját trióját (Nagy János Trió) 2000-ben hozta létre, a formáció Tale című albuma 2004-ben jelent meg. Szintén abban az esztendőben látott napvilágot az angol 33jazz Records kiadásában Tisza Bea: Bea című lemeze, amelyen Nagy János zeneszerzőként és zongoristaként is közreműködött. Lemezt készített és Németországban turnézott Shankar Lal indiai tablással. Szintén a 2004-es év kiemelkedő eseménye a Free Style Chamber Orchestra létrehozása, de Nagy János 2005 júniusa óta a Magyar Jazz Quartet zongoristája is.

Zsemlye Sándor (Zsömi):
Nagy Jánoshoz hasonlóan őt is hallhattuk a legutóbbi Raiffeisen Jazz Klubban, hiszen ő szintén tagja a Free Style Chamber Orchestra nevű együttesnek. Zsemlye Sándor a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakán tanult, 1992-ben végzett, majd jelentkezett a Ki mit tud? Országos vetélkedőre, amit dzsessz-pop-rock kategóriában megnyert. Ennek köszönhetően 1993-ban megjelent Mundo című albuma.

Ekkor már több dzsessz- és poplemezen is játszott közreműködőként. Állandó tagja volt a Rock Színház zenekarának. Megalakította Just Friends néven a saját zenekarát is, s közben játszott több más formációban és előadóval, többek között ilyen volt a Fusio, Vasvári Pál zenekara, a Coolactive, Presser Gábor.
Ahogy ezek az együttesek is érzékeltetik, többféle műfaj, stílus izgatja, így például az etno és a latin zene is. Egyébként Zsemlye Sándor a német B & S cég Medusa szaxofonjainak magyarországi reklámembere.


Jávori Vilmos:
Budapesten született 1945-ben, zenész családból származik, érdekesség, hogy édesanyja dobos volt. A konzervatórium elvégzése után Garai Attilával kezdett játszani, majd többek között Pege Aladár, Vukán György, Tomsits Rudolf, Szakcsi Lakatos Béla, Szabados György együtteseiben dolgozott.
Számos nemzetközi fesztiválon nyert díjat, ezek közül néhány: Montreux, 1968 (a Tomsits Kvartettel – újságírói különdíj), San Sebastian, 1972 (Szabados Györggyel, a free kategória első helyezettje, valamint a Mr. Szextettel újságírói különdíj). 1971-ben az Egyesült Államokban dolgozott, együtt játszott Szakcsi Lakatos Bélával, Zoller Attilával, Jan Hammerrel, s hónapokig Elvin Jones növendéke volt.

1972-ben megalakította a Rákfogót Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Ráduly Mihállyal és Lakatos Bélával. 1980-ban a Pege trióval aratott sikert Indiában, a Jazz Yatrán. 1987-ben eMeRton-díjat nyert a Magyar Jazz Quartettel.

1968 óta számtalan filmzene felvételén játszott, ilyen volt például a Mephisto, valamint Jancsó Miklós, Bacsó Péter, Makk Károly néhány alkotása. 2001-ben pedagógiai munkájáért Weiner Leó-díjat kapott. 2003-ban fiatal tehetséges zenészekkel létrehozta a Jávori Sound Machine nevű formációt, a Szivárvány havasán című, 2003-as albumuk zenéje magyar népdalokra épül, a CD-n hét ismert népdal hallható újszerű feldolgozásban. A lemezen közreműködött Tony Lakatos szaxofonművész is.

                        A Raiffeisen Jazz Klub következő estje:

június 2-án 19.30-tól

a Trio Midnight ad koncertet,

a vendégszólista Fekete-Kovács Kornél trombitaművész

A Trio Midnight tagjai: Oláh Kálmán (zongora), Egri János (nagybőgő), Balázs Elemér (dob).

A Raiffeisen Jazz Klub koncertsorozata éppen a Trio Midnight óriási sikerű koncertjével kezdődött 2002-ben. Azóta hallhattuk a három kitűnő zenészt ebben a formációban és saját zenekaraikkal is, ezúttal Fekete-Kovács Kornél trombitaművész társaságában élvezhetjük egyéni ízű, finom és elmélyült zenéjüket.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ