Zeneworkshop – fiataloknak
Dátum: 2006. április 26., szerda, 22:47
Az Európai Unió támogatásával valósult meg a Jazz Odüsszeia – Zenei vándorlás című jazz fesztivál Londonban, Párizsban és Budapesten. A fesztivál különböző zenei produkciókon és konferenciákon keresztül azt vizsgálta, hogy a népek vándorlása, a migráció hogyan befolyásolja az európai zene, elsősorban a jazz alakulását.
E fesztivál része az a négy napos műhelymunka, amelynek keretében 3 brit és 3 magyar zenész dolgozik fiatalokkal együtt. A műhelymunka célja kettős: egyrészt a magyar zenészek megtanulnak egy olyan módszert, amely pl. Nagy-Britanniában és Franciországban már elterjedt, másrészt a fiatalok megismerkedhetnek az együttzenélés örömeivel, hangszerekkel, zenei stílusokkal és a zenei alkotáshoz kapcsolódó technikai eszközökkel. Ezen kívül alkalmunk lesz a fesztivál témájához köthető beszélgetésekre is. 

Nagyon fontos az, hogy magyar zenészek és pedagógusok is megismerkedhetnek a módszerrel, hiszen célunk az, hogy ennek a későbbiekben is folytatása legyen. A program magyar szervezője az A38 Hajó, Budapest legjobb nemzetközi könnyűzenei klubja. A londoni partnerünk Nagy-Britannia vezető koncertszervezője, a Serious Ltd. Ők szervezik a London Jazz Fesztivált és számtalan jazz és világzenei koncertet. Régóta dolgoznak elsőrangú zenészekkel annak érdekében, hogy a fiatalokkal megismertessék a zenei stílusokat, az együttzenélés örömét és titkait. Teszik ezt úgy, hogy azokból a zenei irányzatokból indulnak ki, amelyek a fiatalok mindennapjainak részei – legyen az rap, hip-hop népzene, pop vagy jazz.

Az 5 zenész és a foglalkozásvezető kétszer kb. 3 órában, 3 csoportban fog kb. 15 fiatallal dolgozni. A fiataloknak nem kell zenei előképzettséggel rendelkezniük. A három csoport ugyanazon a „számon“ fog dolgozni: egyik az énekes részen, a másik a zenei alapokon, a harmadik pedig a technika adta zenei lehetőségeken. Nem kizárt, hogy a kész produkciót elő is adhatják.

A harmadik napon a fiatalokon kívül szeretnénk meghívni néhány zenészt és tanárt, hogy megoszthassuk velük tapasztalatainkat, megismertethessük őket a módszer lényegével illetve hogy ők maguk is kipróbálhassák munkamódszerünket.

A műhelyfoglalkozásokat május 3-án és 4-én délután tartjuk a IX. kerületi Lenhossék utcai Általános Iskolában, a „nyílt“ foglalkozást pedig 5-én délután 1-től az A38 Hajón.

A programot az Európai Unió Kultúra 2000 programja és az Európai Kulturális Alapítvány támogatja és az A38 Hajó szervezi.


A műhelymunka vezetői
Deepa Patel
Deepa nagyon régóta dolgozik fiatalokkal – zenei, vidós és fotós programokat vezet számukra. Mindig olyan programokat fejlesztett és segített, amelyek a hátrányok behozásához, a szegénység csökkentéséhez és a lehetőségek kibővítéséhez vezethettek. Szakterülete a nehezen kezelhető, rossz körülmények között élő gyerekek segítése művészeti programokon keresztül. Ő vezeti majd a műhely munkáját.
Sanchita Farruque
Sanchita fantasztikusan hangú énekesnő, aki számtalan híres zenésszel (Nitin Sawhney, Trilok Gurtu, The James Taylor Quartet, Badmarsh & Shri) működött már együtt, láthattunk a BBC, az MTV és a VH1 műsoraiban és klipjeiben. Nemsokára megjelenik első szólóalbuma is.
Eric Lau
A fiatal DJ, producer kiváló ismerője a modern zenei technikai eszközöknek. Szenvedélye a hangok „átalakítása“, specialitása a különböző zenei szoftverek használata.
Németh Judit
Juci az Anima Sound System énekesnőjeként vált a magyar közönség kedvencévé. Folyamatosan tanul és tanít éneket, fellép jazz énekesnőként is és most kezdett el dolgozni saját zenekarán. A Magyar Televízió Kultúrház című műsorát vezeti mostanában.
Kovács Antal
A Romano Drom zenekar vezetője, kitűnő gitáros és énekes. Számtalan külföldi és hazai sikert tudhat maga mögött. Az egész családja zenél, énekel, többször fellépnek a zenekarral manapság 10 és 15 éves fiai is. A zenélésen kívül foglalkozik hangfelvételek készítésével is saját studiójában.
Farkas Róbert
Zenészcsaládból származik, a 100 tagú Cigányzenekar legfiatalabb prímása volt. Hegedül és harmonikázik. Zenei sokoldalúságát és nyitottságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy fellép jazz zenekarokkal, tanul a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében, játszik a Romano Drom zenekarral és a Kistehén tánczenekarnak is tagja.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ