Kritika az Egy Kiss Erzsi Zene: Ugató című albumáról
Tudatos népbutítás, vagy öncélú exhibicionizmus?
Dátum: 2010. november 8., hétfő, 16:15
Eszembe jutott erről a lemezről valami. Egyfelől az, hogy kritikát kellene írni róla, de nem lehet, ezért – magamhoz képest kissé rendhagyó módon – inkább csak egy eszmefuttatást teszek közzé. Másfelől az, hogy kiskoromban rettentően utáltam a grízes tésztát. Elém rakták, tologattam a tányéron, próbáltam időnként egy-egy falatot magamba tuszkolni, rágódtam rajta sokáig, de elfogyni az istenért sem akart. Pontosan így jártam az Egy Kiss Erzsi Zene Ugató című lemezével is.

Lassan három hete hallgatom. Naponta két-három track-et sikerül magamba tömni, de azt is nehezen, nyögve nyelősen. Inkább tologatnám a tányéron. Reméltem, hogy csak időt kell neki adni, és megbarátkozom vele, de bárhogy erőlködöm, nem megy. Képtelen vagyok megemészteni. A zene szent művészet, amivel kiválóan lehet üzenni. Hittem, hiszem, hogy a muzsika azért van, hogy így vagy úgy szórakoztasson, hogy hozzátegyen valamit az életünkhöz. Hogy kiszínezze a szürke hétköznapokat, hogy kellemes érzéseket – uram bocsá’ érzelmeket keltsen belőlünk. Ez sikerült. Visszafogott dühöt és csalódottságot vált ki belőlem, és ahogy olvasom a szakmai kommenteket, nem vagyok egyedül – bár mások véleménye most nem befolyásolhat.

Kiss Erzsi egy nemrég megjelent interjúban ezt a „saját maga által teremtett szabad zeneiségnek” titulálta. Ha ez a szabad zeneiség, akkor a mai kortárs kultúrának nincs alsó határa. Erzsi, aki végzettségét tekintve kirakatrendező és dekoratőr, ismét egy cd korongon próbálgatja szárnyait. Megint valami nem létező, agyoneffektezett, halandzsa nyelven „énekel”, és adja át mélyenszántó gondolatait, valamint építő jellegű mondandóját.

Az anyag egyébként zeneileg döbbenetesen jó. Ha ezt a nem létező nyelven való ambivalens éneklésszerűséget le lehetne róla valahogy képzelni, még élvezhető is lenne. Ami nem véletlen. Csupa olyan zenész vállalt rajta szereplést, akik egyébként saját hangszerük mesterei.

Megpróbáltam „széthallani” a sávokat – és le a kalappal! A basszus, a dobok, a gitárok, a vonósok, a fúvósok külön-külön hozzák a maximumot. Ám amikor az egész szólal meg egyszerre, akkor valahogy elvész a lényeg. Ahhoz is nagy tehetség kell, hogy az amúgy zseniális zenészek egy produkcióban ennyire a felszín alatt maradjanak. Csak meglep, hogy miért adják hozzá a nevüket. Csejtei Ákost a szaxofonjával, Tompa Ákost a trombitájával hetekig tudnám hallgatni. De nem egy ilyen lemezen! Apropó Csejtei művész úr… Elfogadta a felkérést, elment a stúdióba a szaxofonjával, és biztos vagyok benne, hogy vitte a tőle megszokott vérprofizmusát is. Igen ám, de a hangmérnök tizenkilencre lapot húzott, és gyakorlatilag annyira visszahúzta a szaxit, hogy abból egyetlen árva hang sem hallatszik a lemezen. Érthetetlen koncepció. Legalább ami biztosan jó, azt tolták volna előtérbe.

Mindig említést teszek arról, hogy egy anyag technikailag miként szól. Most kár lenne ebbe nagyon belemélyedni. Röviden: rosszul. Nem egységes, a hangerő-tartományok arányaikban nincsenek a helyükön, fölöslegesek a panorámák, de ami a legrosszabb: a lemez alapzaja kifejezetten bántó. A hibás fédeléseket laikus fül főként a „dalok” végén érzékelheti, ahol egy csapásra szűnik meg a súgás. Mintha nem egy cd-t hallgatnánk, hanem valami – nagyi padlásán talált – régi szalagot. Rossz a keverés, a sávok helyenként kioltják egymást, helyenként meg egymás alapzaját erősítik. De ez csak a jéghegy csúcsa. Nem ettől rossz hallgatni.

Valahol olvastam, hogy a szakma kikéri magának a tudatos zenei „népbutítást”. Jogos. De ez a lemez véleményem szerint nem tudatos, inkább valami öncélú magamutogatás, ami nem lenne baj. Mindenki úgy értelmezi a művészetet, ahogy akarja. Úgy undergrundkodik, ahogy neki tetszik. Játsszunk, zenéljünk, jam-elgessünk, ha ebben leljük az örömünket. De könyörgöm! Miért kell ezt mindenáron lemezre vinni, és ráerőltetni az emberekre? Mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik most nyitogatják a fülüket, és ezzel találkoznak életükben először? Ők el fogják hinni, hogy ma Magyarországon zeneileg ez a trend, ami nagyon rosszat szül. Felelősséggel végig kellene gondolni! Annyi, de annyi tehetségtől duzzadó produkció porosodik országszerte a fiókokban. Nagynevű zenei alapítványoknak azokat kellene inkább támogatni. Fontos lenne, hogy értéket, hogy maradandót hozzunk létre, mert sajnos nem állunk túl jól manapság. 

Ha már gondoltam rá, leírom: szegény Erdős Péter forog a sírjában. Ha élne, az ilyen anyagok abba a kerületbe sem juthatnának be, ahol a lemezkiadók vannak.

Ami engem illet, elnézést kérek mindenkitől, akinek ez tetszik, de tudniuk kell; ha nem lépnek túl ezen zeneileg és ízlés tekintetében, akkor nem tudják mit veszítenek.

Feldobok egy R.E.M. lemezt, és megnyugszom. Tartsanak velem!

M. S.

A lemezt a NarRator Records adta ki.

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Anna 2010-11-18 13:42 | Válasz erre | #18
Itt van még egy: http://www.youtube.com/watch?v=uUZVg2O7TOI meg még egy: http://www.youtube.com/watch?v=5WjFsozHmdQ&feature=related A "közönség reakcióját is figyeljétek! nagy buli lehetett. A képek is magukért beszélnek. Nem tudom még, hogy sírjak-é, avagy nevessek? :((

little star 2010-11-13 14:39 | Válasz erre | #17
Köszi Anna! Megnéztem ezt a youtube-os linket. :))))))))
Vicces. A hozzászólások, a kommentek meg magukért beszélnek. Azért nem ficamodott még ki az ízlése mindenkinek, csak egy szűk rétegnek, aki befolyásolható, gyenge jellemű, és hagyja, hogy ezt a förtelmet letolják a torkán. Gondolkodtam mit csináljak a lemezemmel. Elajándékozzam? Nem! Nem akarok ellenséget!

yaya 2010-11-12 20:40 | Válasz erre | #16
Valóban elzárhatná!!! Azt a stúdió időt, amit erre a lemezre fordítottak, valamint a zenészek és az utómunkálatok költségeit, igazi tehetségekre is fordíthatták volna!!! Tiszta pazarlás és önzés ! Népbutító elmebetegség! Ez nem művészet!

1Lady 2010-11-12 09:15 | Válasz erre | #15
Nagyon sajnálom a cikk íróját! Írja is, hogy 3 hét alatt nyomta le magában...3 szörnyű hét lehetett:((( A "művésznőnek" meg javaslom, a szabad zeneiségét, amit ő teremtett, zárja el jól mélyre és csak akkor vegye elő, ha egymaga van!!!

1Lady 2010-11-12 08:59 | Válasz erre | #14
Azt nem mondtam!!! Ha Madonna csinál egy brutál rossz albumot, na az hír értékű!!! De egy "nevenics" akárkinek, miért van helye ezen az oldalon, még ha csak negatív reklámot is akar az albumának??? Mert ezt az "alkotók" sem gondolhatták komolyan, hogy siker lesz!!!

gabi 2010-11-12 08:34 | Válasz erre | #13
Miért, ami nem jó, akkor arról elegánsan hallgatni kell..?

gabi 2010-11-12 08:33 | Válasz erre | #12
Anna, nekem nincs üldözési mániám: engem üldöznek!!!:)

1Lady 2010-11-12 07:54 | Válasz erre | #11
Látom újabb parázs vita alakult ki! Kíváncsi lettem erre a műremekre! Bár ne tettem volna!!!
Tényleg van létjogosultsága ennek a borzalomnak??? Valóban bennem is felmerült, hogy egy ilyen profi oldal, miért is ad egyáltalán fórumot ilyen kritikán aluli produkciónak??? Lelkületről ebben az estben nem is beszélhetünk, mert aki ezt hallgatja, annak nincs is!!!

Anna 2010-11-12 00:57 | Válasz erre | #10
Gabi neked vagy üldözési mániád van, vagy szöveg értelmezési gondjaid. Elolvastam Little Star levelét. Nem is rólad szól! Ki bántott? :)))
Erről a kultúrszemétről meg ennyit:
http://www.youtube.com/watch?v=0sSMs6HH-x8
A színpad előtt 5 db 3 éves kisgyerek. Anyuék hátul a söntésben. A kicsi tényleg ezzel találkozik először életében. Szerintem azonnal torzul a személyisége. Az énekesnő meg több drogot használ, mint sminket. Ez jól látszik és hallatszik a felvételen. Szégyen az egész! Arratéved egy külföldi túrista, és már viszik is a jóhírünket. Erre is gondolni kéne. Egyébként a zene még jó is lehetne. De hogy került ez egyáltalán a művészvilágra? :-o
Utóljára módosítva: 2010-11-12 00:59

gabi 2010-11-11 07:43 | Válasz erre | #9
Mint már korábban is írtam, két számba hallgattam bele és érdekesnek találtam, ennyi, bár azt is írtam, nem tudom, milyne hangulat kellene hozzá, hogy tovább hallgassam, de nem áll szándékomban megvenni a lemezt, ha ez mondjuk eddig nem lett volna ez eddig eléggé világos, tehát a véleményem kifejtése - bevallottan - erre a két számra szorítkozik és ez így is fog maradni. Tetszik vagy nem tetszik, ez van. Úgy reagáltatok az egyébként szerintem senkit nem bántó saját véleményemre(amihez jogom van), mintha atomtámadást intéztem volna a cikk írója és hozzáértése ellen, holott nem ez történt. Csak más volt a véleményem, mint neki, s nem osztottam az észt, írtam, hogy ezt mondom két szám alapján és én nem vagyok lemzkritikus, hanem egyszerű hallgató fül. Na és már zúdulnak is rám a kövek. Miért is..? Kissé túlzónak érzem a reakciót, nem áll arányban azzal, amit én írtam, de ehhez meg nektek van jogotok. Erről már nincs mit mondanom. Pont.

yaya 2010-11-10 17:49 | Válasz erre | #8
Nagyon egyet kell értenem Veled!!! Teljesen profi módon megírt és érthető cikk! Csak meg kell hallgatni ezt a "művet" és sikít róla mindaz amit M.S leírt!

little star 2010-11-10 17:35 | Válasz erre | #7
Kedves Gabi!

Én nem akarok kiállni senki mellett, és nem is vagyok elfogult. Épp csak szakmai szemmel olvasok lemezkritikákat, nem csak itt, hanem mindenhol, mert nagyon sokat lehet belőlük tanulni. Lenne egy tiszteletteljes jótanácsom:
Olvasd el ezt a cikket mégegyszer, nagyon figyelmesen, és M.S. többi kritikáját is, és ha már hozzászóltál, ami egyébként örömömre szolgál, akkor hallgasd meg azt a valamit, amiről írták. Rá fogsz jönni, hogy szakmailag minden maximálisan alá van támasztva minden írásában, és arányaiban ezerszer több pozitívumot emel ki, mint általában a zenekritikusok.
Ez az ember, akár férfi akár nő, nagyon érti a dolgát. Eddig minden lemezt egy kivétellel megvettem, ezt is, amiről írt, és mindig rá kell jönnöm, hogy tökéletesen egyet értek azokkal, amiket közzétesz, csak én nem tudnám így megfogalmazni. Ami ezt a lemezt illeti: A kritika rendkívül visszafogott, ennél sokkal sokkal durvább cikkeket, és fórumbejegyzéseket is találsz, ha körülnézel a neten. Van ahol egyszerűen annak a sárga valaminek nevezik, ami a rossz emésztés végeredménye. Ez az általad lehúzásnak titulált írás még így is tiszteletet sugároz az elkövetők felé. Legalábbis ahoz képest, hogy amióta hallgatom, azóta azt érzem, hogy ezzel büntetni lehetne. De tudod mi a legelkeserítőbb? Hogy van ebben az országban ember, mégha csak száz is, akinek ez tetszik. Fura lelkületük lehet. És igen. Sajnálom őket nagyon, mert nem tudják miről maradnak le. És sajnálom a gyerekeiket, mert megfertőzik a felnövekvő nemzedéket. Ez lesarkítva a mai zeneművészet megcsúfolása, és sárba tiprása. Ilyet nem szabadna. Elárulom: 1100 ft ba kerül, de még annyit sem ér meg.
"Ha én zászló volnék, Sohasem lobognék!"
Utóljára módosítva: 2010-11-10 17:39

yaya 2010-11-10 09:41 | Válasz erre | #6
Csak egyetértek Vele:)De igazad van, ízlések és pofonok...:) Szerintem ezen nem veszünk össze:)))

gabi 2010-11-10 08:37 | Válasz erre | #5
M.S. mellett te mindig kiállsz!:) De nem baj, légy elfogult, én csak tartom a véleményem, hogy ennyire nem kellett volna lehúzni ezt az anyagot. Dehát ízlések és pofonok!:)

yaya 2010-11-09 13:49 | Válasz erre | #4
Kedves Gabi:) Most kicsit ki kell állnom a cikk írója mellett! Zeneileg nem húzta le az anyagot...a művésznőt kritizálta jobban!!! A közreműködő zenészeket dicsérte, az utómunkálatok hagytak némi kívánnivalót maguk után!!! A produkció egésze így nem sikeres !

gabi 2010-11-09 11:15 | Válasz erre | #3
Én bele tudtam hallgatni két számba, valami franciára hajazó halandzsa nyelven ment az egyik, a másik már nem is tudom, min és zeneileg teljesen rendben volt, kifejezetten érdekes volt, bár nem tudom elképzelni, milyen állapot az, amikor egy ilyen lemezt szeretnék betenni a lejátszóba, de mindezek tudatában túlzónak érzem ezt a lehúzást. Mintha szemétben kellett volna turkálnia a cikk írójának és ezt a lemezről - igaz, csak két dal meghallgatása után - semmiképpen nem mondanám.

yaya 2010-11-08 18:39 | Válasz erre | #2
Nagyon szomorú az, hogy a valóban tehetséges fiatal művészek, nem kapnak lehetőséget CD-jük elkészítésére, míg az ilyen borzalmakat alapítványok támogatják! Könyörgöm tényleg reális ez???

yaya 2010-11-08 18:32 | Válasz erre | #1
Volt "szerencsém" belehallgatni ebbe a nem is tudom mibe, mert nincs rá szó! M.S tökéletesen jellemezte az albumot, minden szavával egyet kell értenem! Tényleg nincs alsó határ??? Csodálom, hogy még így is talált némi pozitívumot, amit leírhatott!!! Én ettől deformáltabb "művészetnek" álcázott valamit nem is hallottam! Borzalmas:( Valamit én is hallgatok megnyugvásként!!!

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„Aki a disszonanciát nem ismeri, a harmóniát értékelni nem tudja."
Kodály Zoltán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ