Kritika az Unisex: Élned kell című maxi lemezéről
Nagyot üt az Unisex
Dátum: 2010. november 16., kedd, 10:59
Lassan már tizenöt éve annak, hogy Erdélyi László megalapította az Unisex zenekart. Azóta szinte minden tag lecserélődött. Volt, aki többször is. Egyedül az alapító személye stabil, és változatlan. Ez a tény kiemelten igaz az Unisex énekesnőire, akikből a csapat meglehetősen sokat „fogyasztott” el a fent említett intervallumban.

Kezdetben a formáció legszebbik fele Szekeres Adrienn volt, aki rövid kihagyás után az X-faktorból nemrég kiesett Szabó Mariannak adta át a staféta mikrofont.

Valamivel később, 2006. április elején jelent meg az akkoriban megújult Unisex zenekar friss kislemeze, „Szerelem sose’ volt” címmel. Ez volt az első olyan felvétel, amelyben már Kósa Ivettet (a Megasztár egykori versenyzőjét) hallhattuk a banda új énekesnőjeként.

A következő választott Wéber Helga volt, akit többek között 2008-ban a „Szabadesés” című videóban csodálhattunk meg, amint a harmincas évek gengsztervilágát idéző, korhű jelmezekben, szexi maffiafőnököt alakít.

Ez volt az Unisex történetének eddigi legsikeresebb klipje, de ezt a sikert is lehet fokozni, hiszen biztos forrásból tudom, hogy a folytatás nem várat magára sokáig, sem a lemezt, sem a videoklipet illetően.

A legújabb kozmetikázás legkézzelfoghatóbb jele az „Élned kell” címet viselő maxi, amely a napokban került a boltok polcaira, a 24 esztendős – édesapja révén indiai származású – énekesnő, Singh Viktória Kudrat kiváló tolmácsolásában.

Viki nagyon fiatal korában esküdött örök hűséget a muzsikának, és komolyzenei tanulmányokkal alapozta meg jelenlegi pályafutását. Negyedikes korától a Magyar Rádió, majd az Opera gyermekkórusában énekelt. Ezt követően a nagyhírű Kőbányai Zenei Stúdióban folytatta tanulmányait. 2003-ban a Megasztár középdöntőjéig jutott, majd Auguszt Bárióval (AD stúdió) közösen megalapították az Indiana nevű együttest, de vokálozott Zsédenyi Adrienn, és Sasvári Sándor mögött is.

Az egzotikus szépségű énekesnő önmagában is rengeteg tüzet hozott a megújult Unisex-be. Erdélyi Laci, mint mindig, ezúttal is telibe talált. Ám, hogy a maxi ennyire jól sikerült, az természetesen nem csak az ő érdeme, hanem egy kiváló csapatmunka eredménye is.

Az „Élned kell” című dalt zeneszerzőként, és szövegíróként is Vígh Arnold, a Silver Hill Stúdió vezető hangmérnöke, és producere jegyzi. Utóbbiban Gere Orsi volt a segítségére.

Arnoldról két fontos dolgot érdemes tudni: Egyfelől azt, hogy valami igazán nagyot kell letenni egy énekesnek az asztalra ahhoz, hogy rá tudja őt venni a dalírásra. Hiszen nem ez a fő profilja. Viki hangja és tehetsége minden bizonnyal meggyőzte, és ezt teljességgel megértem. Másfelől a végletekig maximalista és precíz. Zenében nem ismer sem tréfát, sem kompromisszumot, és ez valamennyi olyan projecten tisztán hallatszik, amelyben benne van a keze munkája. Hadd ejtsek itt néhány szót az általa vezetett Silver Hill Stúdióról.

Bár ez piciny ország, piciny piaccal – ahogy szoktuk mondani –, mégis az utolsó kábelfejig professzionális a stúdió. Ha Arnold valamilyen módon kerekeket szerelne rá, és áttolná mondjuk Ausztriába, minden további nélkül elkérhetné a jelenlegi óradíja négyszeresét. 

Nem túlzás: mind technikailag, mind szakmai felkészültségben bárhol a világon megállná a helyét. Nem lehet véletlen, hogy az utóbbi tíz évben a legnagyobb nevek fordultak itt meg.

A dal egyszerűen megfogalmazva jó. Nagyon jó! Él, lélegzik, magával ragad, és sodor. Igen hangulatos és nagyon pörgős. Afféle modern kori funky, amely annyira slágeres, amennyire csak lehet. Pillanatok alatt belopódzik a hallgató fülébe. A harmadik meghallgatás után simán megjegyeztem a refrént, majd kicsit később az egész nótát. A rádiók imádni fogják. Ezt egyszer már a Bon-Bon esetében megjósoltam. Remélem, ezúttal is igazam lesz. Ki van próbálva. Reggeli hallgatása – mondjuk autóban, munkába menet – meghozza a hangulatot az egész naphoz. S bár ősz van, mégis a nyarat, a bulikat, a napsütést, az aktív életet idézi.  Egyfajta életérzés, mint maga a funky, csak itt most még egy sebességgel feljebb kapcsolhatunk. A szövegnek (mily meglepő) komoly, mélyenszántó mondanivalója van, amelyet rövid idő után bárki a saját gondolatainak érezhet. Mindenkinek átfutottak már a fejében hasonlók, csak ez itt most dalba van öntve. Ettől lesz zseniális.

A stáblistán zenei rendezőként Erdélyi László szerepel. Bár Vígh Arnold kezét már régen nem kell fogni, amikor dolgozik, mégis Erdélyi művész úr kiváló instrukcióit mind a keverést, mind a hangszerelést és a masteringet illetően Arnold öntötte végleges formába, sőt, a maxin található két verzióban (album-extended version) valamennyi hangszeren ő játszik. Ettől az egész anyag rendkívül egységes, és veszettül jól szól.

Az Unisex ebben a pillanatban is stúdióban dolgozik, és azon munkálkodik, hogy egy ízig-vérig modern, a kor követelményeinek maximálisan eleget tévő Funky albumot rögzítsen, amelynek lemezbemutató koncertjére 2011. április 9.-én, a budapesti Symbolban kerül majd sor. Már csak azon kell drukkolnunk, hogy a többi track is hozza ugyanezt a színvonalat.

Az „Élned kell” című Unisex maxit mindenkinek tiszta szívből ajánlom. Úgyis ez fog folyni nemsokára a discokból, meg a rádiókból is.

A kislemez a NarRator Records gondozásában jelent meg.

M.S.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Anna 2010-11-18 13:19 | Válasz erre | #3
Rég hallottam őket! Örülök a cikknek, és örülök hogy jó lett az új dal. Az unisex-ben még nem csalódtam sosem. Ez a Vígh Arnold az, aki a Puskás Peti dalt is írta? ami sokáig ment a V betűs tv-n? Remélem hamarosan hallani is, (látni is) fogom. Nagyon kíváncsivá tettetek!

Üdvözlettel: Major Anna.

Ádám 2010-11-17 10:05 | Válasz erre | #2
Szia yaya! Szia művész világ! Régen jártam erre, jó egy kicsit benézni. Nagyot üt az Unisex? Nagyot hát! Mindig is nagyot ütött! Már egész gyerekkorom óta mindig is szerettem! Már a Szekeres Adriennes korszakot is. A kislemezt külön nem veszem meg, megvárom az újat, meg az új klippeket is. Videoból is mindig nagyon jókat csináltak. Áprilisban meg természetesen ott leszünk a Symbol-ban. Mostmár leszek aktívabban is. Jó munkát a muveszvilag.hu-nak. Ádám

yaya 2010-11-16 14:10 | Válasz erre | #1
Na egy újabb figyelemfelkeltő cikk:)Rég nem lehetett hallani már az együttesről, így örülök, hogy most végre hírt kaptam Róluk :) Az Unisex-et mindig is kedveltem a kellemes hangzása miatt! Nagyon kíváncsi vagyok erre a produkcióra! Meghallgatás után referálok! :)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ