The Plastic People of the Universe
Dátum: 2006. április 28., péntek, 17:27
A The Plastic People of the Universe a legismertebb, sőt túlzás nélkül kultikus cseh undergound zenekar. 1968-ban alakult, indulásakor a The Velvet Underground és Frank Zappa zenéje hatott rá a legnagyobb mértékben. Vezető egyénisége és zenei stílusának formálója a cseh undergroud legendás alakja, Milan „Mejla” Hlavsa volt.

A Plastic People hamarosan a csehországi ellenzékiség egyik emblematikus megnyilvánulási formájává vált, nem voltak hajlandóak kompromisszumokat kötni, nem voltak hajlandóak megalkudni a rendszerrel. Alkotásuk mintegy átmenet az underground irodalom és zene között, többek között költők, írók szövegeit zenésítették meg (pl. Egon Bondy, Václav Havel), vagy konkrét témákat jártak körül (Húsvéti Passió).

A rendszerváltás előtti utolsó nyilvános fellépésükre 1973-ban kerül sor, ezt követően bevonják a zenekar licenszét, majd három évvel később tagjait perbe fogják és garázdaság vádjával elítélik. A különböző ellenzéki csoportosulások, személyiségek egymással összefogva kampényt szerveztek támogatásukra, amely a történelmi jelentőségű Charta 77 mozgalom megalakulásába torkollt. (Érdekesség, hogy a cseh Legfelsőbb Bíróság csak 2003-ban nyilvánította semmissé a zenekar tagjainak 1976-os elítését kimondó bírósági határozatot.)

Ezt követően magánlakásokon, illegális koncerteken léptek fel, többek között Václav Havelnál és más ismert ellenzéki értelmiségieknél. 1988-ban a zenekar felbomlott, majd a rendszerváltást követően 1997-ben újra összeállt. Többek között amerikai turnén is részt vettek, és az a megtiszteltetés érte őket, hogy Lou Reeddel (The Velvet Underground) közösen koncertet adtak Bill Clinton amerikai és Václav Havel cseh elnöknek a Fehér Házban. Régi felvételeik alapján egy tizenegyrészes, a zenekar történetét bemutató CD-sorozatot adtak ki. 2001-ben elkészült első stúdióalbumuk, a Líně s tebou spím (Veled alszom lustálkodva). Zenei anyagának elkészítésében az akkor már súlyos beteg Milan Hlavsa még részt vett, de megjelenését már nem élte meg. A The Plastic People of the Universe ma a következő felállásban dolgozik: Josef Janíček (billentyűs hangszerek, ének), Jiří Kabeš (brácsa, ének), Vratislav Brabenec (szaxofon, klarinét, ének), Joe Karafiát (gitár, ének), Eva Turnová (basszusgitár, ének), Ivan Bierhanzl (nagybőgő), Ludvík Kandl (ütős hangszerek, ének). Tavaly novemberben már felléptek az A38 Hajón, Az én városom: Prága – Václav Havel szemével rendezvény keretében.

Az est másik koncertjén Deák Bárdos Ági 50 éves születésnapja alkalmából a Kontroll Csoport számaiból hangzik el válogatás.

Helyszín: A38 Hajó, Petőfi híd, budai hídfő

Időpont: 2006. május 2., 20:00

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„Szépen élni, ameddig lehet, és szépen meghalni, amikor kell."
Benedek Marcell
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ