Ünnepi koncert Rév Lívia tiszteletére
Dátum: 2006. május 3., szerda, 15:20
Rév Lívia zongoraművész 90. születésnapján ünnepi hangversenyt tartanak a művésznő közreműködésével a Zeneakadémia Nagytermében május 17-én, szerdán 19.30-kor.

A koncerten az ünnepelt Rév Lívia Mozart: d-moll zongoraversenyét játssza a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok kíséretével, Keller András vezényletével. A műsorban fellép Juliana Steinbach francia zongoraművésznő, aki Haydn: Esz-dúr szonátáját adja elő, Mendelssohn két darabját, a Variations sérieuse és a Rondo capriccioso címűt Mali Emese, Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára című művét Várjon Dénes és Simon Izabella játssza.

Rév Lívia 1916-ban született Budapesten és annak a legendás nemzedéknek a tagja, amelyet Fischer Annie neve is fémjelez. Csodagyerekként indult a pályája, 9 évesen már koncertezett. A nagyhírű zongorapedagógus, Varró Margit és Máthé Klára növendékeként kezdte, majd Weiner Leó és Székely Arnold tanította a Zeneakadémián. Lipcsében, majd Paul Weingartnernél is tanult Bécsben, 1938-ban diplomázott a Zeneakadémián Bartók Béla, Kodály Zoltán és Dohnányi Ernő jelenlétében.

A művésznő 1946-ban távozott az országból, Párizsban telepedett le és világkarriert csinált, a kor leghíresebb karmestereivel, mint Rafael Kubelik, Walter Susskind, Josef Krips, dolgozott együtt. Rév Lívia koncertezett szinte valamennyi földrészen, de különösen Angliában és az Egyesült Államokban aratott nagy sikereket. Mendelssohn, Beethoven, Ravel, Debussy és Chopin lemezeit számos rangos díjjal jutalmazták. A 90-es években Chopin összes noktürnjének felvételét a BBC brit közszolgálati rádió kritikusa minden idők legjobb felvételének választotta.

Rév Lívia csaknem négy évtized után, 2003-ban adta első koncertjét Magyarországon. Legutóbb 2005. novemberében hallhatta zongorajátékát a budapesti közönség a Zeneakadémián.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Aforizmák
„ Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ