Kesselyák Gergely is megírta levelét
Dátum: 2006. május 8., hétfő, 16:27
Újabb operaházi vezetõ, ezúttal Kesselyák Gergely fõzeneigazgató fordult levélben a dalszínház fõigazgatójához, mert elfogadhatatlannak tartja a jövõ szezon tervezetét.

Anapokban az elképzelés miatt Keveházi Gábor balettigazgató lemondásra szólította fel Hegyi Árpád Jutocsát.

„A tervezet számomra nem elfogadható, kérem álljon el tõle" - közölte Hegyi Árpád Jutocsához címzett, az MTI-hez hétfõn eljuttatott levelében Kesselyák Gergely.

A fõzeneigazgató szintén hétfõn, magyarázatul azt mondta: nem ultimátumot kívánt megfogalmazni, levele nem a fõigazgató személye ellen irányult.

Kesselyák Gergely múlt szombati keltezésű, Weimarban megfogalmazott írásában jelezte, hogy elõzõ nap kapta kézhez a jövõ szezonra vonatkozóan elkészített „B" verziót, amelyben 52 elõadás elhagyásának terve szerepel, az Operaház így összesen 265 elõadást tartana.

Álláspontja szerint a pályázatukban leírt sarokszámokhoz kell ragaszkodniuk. Évi 310 elõadást ígértek, 213 fõs zenekarral, 170 fõs kórussal, és 70 állandó magánénekessel számoltak; a spórolást más területeken látták megvalósíthatónak, például blokkrendszerrel és „évek óta nem használt munkaerõk" leépítésével - emlékeztetett.

„Ehhez ragaszkodnunk kell, másként megrövidítjük a magyar operakultúrát, nem tudunk társulatot építeni és a Ház sem tudja társadalmi feladatait teljesíteni. Nem erre vállalkoztunk, nem erre pályáztunk és nem erre szerzõdtünk" - fogalmazott.

Kesselyák Gergely azt írta: a fenntartónak meg kell értenie, hogy segítenie kell a modernizáció meggyorsításában, és ameddig annak megvalósítása - elsősorban a fenntartó hibájából - késlekedik, addig finanszíroznia kell a drágább mûködést.

A fõzeneigazgató külföldrõl nyilatkozva jelezte: egyelőre nem foglalkozik azzal, mi lesz, ha a főigazgató esetleg nem változtat a terven, és nem ultimátumokat szeretne küldeni, azt nézi, mit lehetne tenni a helyzet rendezésére.

Kiemelte: nem arról van szó, hogy egy színház ne működhetne 260 elõadással, működhet 120-szal is, de az Operaház nem egyszerűen csak egy színház; az egész magyar operakultúra felelőssége az intézményen és annak vezetõjén nyugszik.

Hangsúlyozta, hogy levele nem Hegyi Árpád Jutocsa személye ellen szólt. „Szinetár úr távozása sem oldotta meg a helyzetet, nem vagyok benne biztos, ha itt az embereket cserélgetjük, akkor megoldódik a helyzet" - fogalmazott.

Kesselyák Gergely ugyanakkor kiemelte: a társulat azt várja el a mindenkori fõigazgatótól, hogy a rá bízott területért „erősen álljon ki", a fenntartónak pedig fontos megértenie, hogy a bevezetett változások csak egy év múlva érvényesülnek. Mint jelezte, a helyzetrõl Bozóki András kulturális miniszterrel is szeretne beszélni.

A főzeneigazgató szerint az államnak akkor is a szívén kell viselnie bizonyos dolgok finanszírozását, ha nehéz helyzetben van a költségvetés; ha nem tud valamit megoldani a saját pénztárcájából, segítenie kell más utakat keresni.

„Biztos, hogy a társulatnak is bizonyos kopromisszumra kell hajlania, de a kompromisszum az nem lehet egyoldalú" - mondta.

Kesselyák Gergely úgy fogalmazott: természetesen felmerül, milyen egyszerű lenne lemondani, de nem biztos, hogy távozása a társulat gondjait megoldaná.

„Ha úgy látom, hogy a társulat életét megoldja az, hogy én lemondok (...), akkor nagyon szívesen" - fûzte hozzá.

A műsorterv kapcsán Keveházi Gábor, az Operaház balettigazgatója a napokban lemondásra szólította fel a főigazgatót, aki - szerinte - hozzá nem értõ módon csökkentette a bemutatók és a balettek számát. A balettigazgató errõl szóló, múlt pénteki levelét elküldte a miniszterelnöknek és az Országgyûlés elnökének is.

Keveházi Gábor az MTI-nek aznap azt mondta: a tavaly augusztus 1-jén hivatalba lépett Hegyi Árpád Jutocsa a minimálisan szükséges 6,3 milliárd helyett 5,2 milliárdból akarja működtetni az intézményt. Megfogalmazása szerint a hozzá nem értő főigazgató személye miatt távozott a napokban az Operaházból Kovács János első karmester és néhány hete Kunos József ügyvezetõ igazgató.

Hegyi Árpád Jutocsát az MTI-nek hétfõn nem sikerült elérnie. Az Operaház csütörtökre sajtótájékoztatót hirdetett, amelyen a főigazgató a meghívó szerint tájékoztatást ad a modernizációs program indulásáról, annak folyamatáról és várható eredményeirõl.

Az intézményvezetõ múlt pénteki közleménye szerint az Operaháznak teljes körű modernizációra, új szemléletre, a teljesítmény, a kreativitás értékeinek támogatására, a pazarlás megszüntetésére van szüksége.

Az örökölt gazdasági-működési nehézségek orvoslásának „egyik apró lépése", hogy a gazdasági egyensúly érdekében tizedével csökken az előadásszám - írta akkor a fõigazgató, megjegyezve, hogy így is kétszer annyi opera- és balettelõadást tartanak jövõre, mint a Milánói Scala, a velencei Fenice Opera vagy a prágai állami opera. Hegyi Árpád Jutocsa úgy fogalmazott: „széles körben egyeztettünk, és a vezetőség valamennyi tagja egyetértett a változtatásokkal, közösen határoztunk".

Bozóki András a tárca sajtófőnökén keresztül, ugyancsak múlt pénteken azt közölte: tájékozódik az ügyben és egyeztet az érintettekkel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ A közvéleményt meg lehet mérgezni, de csak olyan méreggel, amelyik ízlik neki."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ