Különleges koncert
Dátum: 2006. május 9., kedd, 13:06
Május 27-én szombaton 19:30-kor lesz Sümegi Eszter szoprán énekesnő és Derek Lee ragin kontratenor barokk estje a Zeneakadémián.

ZENEAKADÉMIA                                                                                                                                                                                                                                2006.

Közreműködik:  Magyar Állami
Operaház                                            
FAILONI KAMARAZENEKARA                                     

Koncertmester: NAGY BÉLA                                                                     

SZABÓ ANITA (fuvola), LENGYEL ANDREA (csembaló),                                                                                                       

Karmester:  PÁL TAMÁS                                     

MŰSOR

I. rész

A. VIVALDI               G dur  Szimfonia Nr.3 

G.F. HÄNDEL            RINALDO  - „Cara sposa” (Rinaldo áriája - 1.fv.)  DLR

G.F. HÄNDEL            XERXES   - „Ombra, mai fu” (Xerxes áriája - Largo)  SE

G.F. HÄNDEL            TAMERLANO  - „A dispetto” (Tamerlano áriája - 3.fv.)  DLR

 G.F. HÄNDEL            GIULIO CESARE  -  Nyitány

                  - „V’adoro, pupille” (Cleopatra áriája - 2.fv.)  SE

                   - „Aure, deh, per pietá” (Caesar áriája - 3.fv.)  DLR

Chr.W. GLUCK         ALCESTE    -  „Divinités du Styx”  (Alkesztisz áriája - 1.fv.)  SE

 J.S. BACH                  Brandenburgi verseny Nr.5  (BWV 1050)

                                   Lengyel Andrea (csembaló), Szabó Anita         (fuvola),

                                    Nagy Béla (hegedű)

II. rész

G.B. PERGOLESI      STABAT MATER

                                   Sümegi Eszter  -  Derek Lee Ragin

SÜMEGI ESZTER  korunk egyik legnagyszerűbb magyar szopránénekesnője! Énekesi tehetsége már kisgyermek korában megmutatkozott és attól a kortól fogva tudatosan és határozottan készült az énekesi pályára. Operaénekesi művészdiplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte 1993-ban, ezt megelőzően egy évvel korábban megnyerte a Nemzetközi Pavarotti Énekversenyt Philadelphiában. 1993-óta szólistája a Magyar Állami Operaháznak, ahol rendkívül gazdag  repertoárt alakított ki, kezdve a Bohémélet Mimijétől a legnagyobb spinto szoprán szerepekig, mint a Tosca, vagy a Végzet hatalma és a Trubadur Leonorája, Aida, Angelika nővér, stb. egészen a német repertoárig, mint a  Lohengrin Elsa-ja, - ami fantasztikus hazai és külföldi sikert hozott neki -, vagy a Tannhäuser Erzsébetje.  Sümegi Eszter az egyik leggyakrabban felkért énekesnője a legnagyobb külföldi operaházaknak is, így többek között a Torontói Operának - ahova már négyszer hívták vissza -, vagy a Bécsi Staatsopernek - ahol sorozatban énekli  Tosca szerepét -, a Frankfurti Operának, ahol ugyancsak sorozatban Álarcosbál Ameliát énekel. Nagy sikereket ért el a világ legkülönbözőbb részein: Reykjavikban Liut énekelt, Taiwan-on Traviata premier részese volt, a Bregenzi Fesztiválon és a Salzburgi Ünnepi Játékokon nagysikerű Tosca-kat énekelt. Említhetnénk még a párizsi Chatelet operát is, ahol a világhírű Bob Wilson rendezte Walküre-ben szerepelt nagyszerű partnerek oldalán, vagy akár a New York-i Lincoln Centert, ahol óriási sikerrel koncertezett, vagy éppen Texast is, ahol Tosca-t énekelt stb. Rendszeresen szerepel a hazai és külföldi koncertpódiumokon neves karmesterek irányításával és olyan  partnerek oldalán is, mint Giuseppe Giacomini, vagy José Cura.

DEREK LEE RAGIN napjaink egyik legkiemelkedőbb kontratenor énekese New York államban született. Az Ohio állambeli Oberlin College ének- és zongoratanszakán nyert tanári oklevelet. 1990-ben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek: óriási sikerrel énekelte Gluck Orfeojának címszerepét John Eliot Gardiner vezényletével. Az előadást még ebben az évben megismételték a londoni híres Promenade koncertek sorozatában, majd 1991 májusában a Queen Elisabeth Hallban. A Philips kiadó lemezre is vette az előadást. Magyarországon is ebben a szerepben mutatkozott be először a Budapesti Kamaraopera produkciójában. Az utóbbi években a Metropolitan színpadán Händel Giulio Cesare című operájának címszerepében mutatkozott be. A Saint Louis-i Operaházban a Szentivánéji álom Oberonját énekelte. A New York-i Metropolitan Museum of Art-ban dalestet adott, fellépett Leonard Bernstein Missa Brevisének premierjén, illetve az Atlantai Szimfonikusokkal  Bernstein Chichesteri zsoltárait adta elő. Fellépett a baltimore-i, a minnesotai és a San Francisco-i szimfonikusokkal, valamint  - Christopher Hogwood vezényletével - a bostoni Händel és Haydn Társaság énekes szólistájaként.  Sokszor énekelt európai színpadokon is, így a Lyon-i Operaházban, Händel Tamerlanojának címszerepében, Nero szerepében a Monteverdi kórussal Händel Agrippinájában: a londoni, bécsi, párizsi és madridi előadásokat Gardiner vezényelte. Händel Saulját Münchenben Helmut Rilling vezényletével énekelte. Nemcsak preklasszikus operákban lép fel, hanem énekel néger spirituálékat is és gyakran szerepel kortárs művekben. Nemrégiben Bach h-moll miséjében lépett fel az Angol Kamarazenekarral, Franz Brüggen vezényletével a londoni Barbican Hallban, de nagy sikerrel szerepelt Stuttgartban, Amszterdamban és Rotterdamban, szólóhangversenyt adott a Melbourne-i Nemzetközi Fesztiválon, s Egyesült Államok-beli turnéján kívül fellépett még Párizsban, Bázelben, Rennes-ben, Lyonban is.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ A tizedik Múzsa, aki most kormányoz: a sajtó."
Trollope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ