Operaház – A szaktárca nem kíván beavatkozni
Dátum: 2006. május 9., kedd, 16:22
A kulturális minisztérium vezetése nem kíván beavatkozni a Magyar Állami Operaház vezetőinek szakmai kompetenciájába - közölte a tárca kedden az MTI-vel azután, hogy Bozóki András miniszter és Vass Lajos politikai államtitkár az intézmény vezetőivel tárgyalt.

„Bozóki András kulturális miniszter és Vass Lajos politikai államtitkár a mai napon tárgyalt az Operaház vezetésével, köztük Hegyi Árpád Jutocsa fõigazgatóval és Keveházi Gábor balettigazgatóval" - olvasható a tárca által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tájékoztatás szerint „a megbeszélésen felszínre kerültek az Operaház modernizációjával kapcsolatos eltérő szakmai megközelítések, a minisztérium vezetése azonban az Operaház vezetőinek szakmai kompetenciájába nem kíván beavatkozni". Egyetértés alakult ki abban, hogy az intézmény modernizációját kormányzati támogatással feltétlenül folytatni kell - írta a szaktárca.

Emlékeztetett arra: a kormány még márciusban döntött arról, hogy 250 millió forintot juttat a Magyar Állami Operaház fõigazgatója által kidolgozott modernizációs program első szakaszára. A korszerűsítés célja, hogy a művészi értékek megtartása mellett racionálisabb működési és gazdálkodási struktúra jöjjön létre.

A program fő eleme az új működési rendre való áttérés, amelyhez a repertoár szakmai szempontok szerinti szelekciója és csökkentése szükséges, valamint a fokozatos áttérés a költségtakarékosabb blokk-rendszerû mûködésre, egy házi színpad kialakításával.

„A modernizációs program része az Erkel Színház PPP-konstrukcióban megvalósuló rekonstrukciója és korszerűsítése is. Emellett az Operaház finanszírozási szerkezetének javítására, a jegyár-szerkezet átalakítására és a marketingmunka erõsítésére kell, hogy sor kerüljön" - áll a közleményben.

A keddi megbeszélést azután tartották, hogy előző nap újabb operaházi vezetõ, ezúttal Kesselyák Gergely fõzeneigazgató fordult levélben a dalszínház főigazgatójához, mert elfogadhatatlannak tartja a jövõ szezon tervezetét; a napokban az elképzelés miatt Keveházi Gábor balettigazgató lemondásra szólította fel Hegyi Árpád Jutocsát.

„A tervezet számomra nem elfogadható, kérem álljon el tõle" - közölte a fõigazgatóhoz címzett, az MTI-hez hétfőn eljuttatott levelében Kesselyák Gergely, jelezve: előző nap kapta kézhez a jövõ szezonra vonatkozóan elkészített "B" verziót, amelyben 52 elõadás elhagyásának terve szerepel, az intézmény így összesen 265 elõadást tartana.

Álláspontja szerint a pályázatukban leírt sarokszámokhoz kell ragaszkodniuk. Évi 310 előadást ígértek, 213 fõs zenekarral, 170 fős kórussal, és 70 állandó magánénekessel számoltak; a spórolást más területeken látták megvalósíthatónak, például az „évek óta nem használt munkaerők" leépítésével - emlékeztetett.

„Ehhez ragaszkodnunk kell, másként megrövidítjük a magyar operakultúrát, nem tudunk társulatot építeni és a Ház sem tudja társadalmi feladatait teljesíteni. Nem erre vállalkoztunk, nem erre pályáztunk és nem erre szerződtünk" - fogalmazott.

A műsorterv kapcsán Keveházi Gábor balettigazgató a napokban lemondásra szólította fel a fõigazgatót, aki - szerinte - hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és a balettek számát. A balettigazgató errõl szóló, múlt pénteki levelét elküldte a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének is.

Az Operaház csütörtökre sajtótájékoztatót hirdetett, amelyen a fõigazgató a meghívó szerint tájékoztatást ad a modernizációs program indulásáról, annak folyamatáról és várható eredményeirõl. Hegyi Árpád Jutocsa múlt pénteki közleménye szerint az Operaháznak teljes körű modernizációra, új szemléletre, a teljesítmény, a kreativitás értékeinek támogatására, a pazarlás megszüntetésére van szüksége.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Akkor tudod, hogy jól dolgoztál, ha élvezted."
Pearl Buck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ