Folytatódik a kiszorítósdi
Dátum: 2006. május 9., kedd, 16:37
Hegyi Árpád Jutocsa fõigazgató és az általa kinevezett vezetõi gárda visszahívását kezdeményezték Bozóki András kulturális miniszternek írt keddi levelükben a Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti Tanácsának tagjai.

„A Magyar Állami Operaházban kialakult elfogadhatatlan szakmai és morális helyzetért Hegyi Árpád Jutocsa és az õt idáig támogató fõzeneigazgató a felelõs. Szakmai dilettantizmusuk, karrierizmusuk, féktelen hatalomvágyuk, kalandor hozzáállásuk alkalmatlanná teszi õket a Magyar Állami Operaház vezetésére. Hegyi Árpád Jutocsát és Kesselyák Gergelyt mint vezetõt a továbbiakban nem tudjuk elfogadni" - fogalmaztak a levélben az aláírók, igazat adva Keveházi Gábor balettigazgatónak, aki az elmúlt héten lemondásra szólította fel az intézményvezetõt.

Mint jelezték, levelükkel eddig azért nem keresték meg Bozóki Andrást, „hogy a választás időszakában a Magyar Állami Operaház problémái, tarthatatlan helyzete ne válhasson a választási kampány eszközévé".

Rácz István magánénekes, a közalkalmazotti tanács elnöke és a testület tagjai levelükben úgy értékelték: az elmúlt kilenc hónapban a színház életében semmiféle pozitív elmozdulás nem volt, a fõigazgató pályázatából semmi nem valósult meg, a tagság „relatív elszegényedése tovább folytatódott", a színházat Hegyi Árpád Jutocsa „diktatórikus módszerekkel vezeti", döntéseirõl nem tájékoztatja az érdekképviseleti szervezeteket, elõzetes véleményüket nem kéri ki, "a tagsággal való kapcsolatát állandó levelezéssel elégíti ki".

Rámutatnak arra is, hogy a tavaly augusztusban nagy ambíciókkal indult vezetõi csapat az elmúlt hónapokban három fõre apadt, és a közalkalmazotti tanács tagjainak úgy tűnik, a „kiszorítósdi" még nem fejezõdött be.

Az aláírók közölték továbbá, hogy a fõigazgató elkészíttette a színház szervezeti és mûködési szabályzatát, alapító okiratát, és elõkészítés alatt áll az új kollektív szerzõdés is, de ezeket a dokumentumokat az érdekvédelmi testület nem láthatta.

Keveházi Gábor, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója pénteken azért szólította fel lemondásra a fõigazgatót, mivel szerinte az hozzá nem értõ módon csökkentette a bemutatók és balettek számát, s teljesen önhatalmúan belenyúlt az Operaház, a Nemzeti Balett 2006-2007-es mûsortevébe, anélkül, hogy vele elõzetesen egyeztetett volna. Hétfõn pedig Kesselyák Gergely fõzeneigazgató fordult levélben a dalszínház fõigazgatójához, mert õ is elfogadhatatlannak tartja a jövõ szezon tervezetét, amelyben 52 elõadást hagynának el, s az Operaház így összesen 265 elõadást tartana. Rámutatott: a pályázatukban leírt sarokszámokhoz kell ragaszkodniuk, abban évi 310 elõadást ígértek, 213 fõs zenekarral, 170 fõs kórussal, és 70 állandó magánénekessel számoltak.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ A műsorpolitika a színház erkölcse."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ