Tangó, teljes gőzzel
Dátum: 2011. április 14., csütörtök, 13:07
Horgas Eszter, köztársasági érdemrenddel kitüntetett fuvolaművész, újabb lemezzel lepte meg közönségét. Full Tilt Tango címen megjelent 23. lemeze, egy igazi zenei csemege. Ezeket a tangókat nem lehet beszorítani hagyományos műfaji keretek közé.

Horgas Eszter korábban olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Al Di Meola, Nathalie Cole vagy Rhoda Scott. Számtalan stílusban kipróbálta már magát, de szerencsére mindig új kihívásokat állít maga elé – ahogy ez egy kreatív, és sokszínű művészhez illik.

Amint a cím is jelzi (Tangó, teljes gőzzel), a művészek ezúttal a latin zene felé mozdultak, azonban e tematikus lemez messze nem néhány újra feljátszott klasszikust tartalmaz. Ellenkezőleg: sokszínű munka, amely afféle játékos műfajkísérletnek is nevezhető. Közben minden zenész elegendő teret kap egy kis szólózásra, így a végére összehangolt és – ami még fontosabb – világszínvonalú produkciót kapunk.

Hallhatunk feldolgozást Astor Piazollától, a műfajt megújító mestertől, akit David Yengibarian is feldolgozott legutóbbi lemezén. A kezdő Latin Tango után olyan tételek csendülnek fel, mint a pattogó basszusgitárral felturbózott Fugata, a nyugtató Milonga del Angel vagy a Libertango, amit sokan Grace Jones-tól ismerhetnek. Az Invierno Porteno-ban egy Bach melódia csendül fel, így a klasszikus zene felé is kalandozunk, a pihentető  középrész után pedig a végére is jut meglepetés, a Metal Pesato ugyanis a rockzene felségterületére merészkedik.

Horgas Esztertől és muzsikus társaitól – Cseke Gábor zongora, szintetizátor; Hárs Viktor basszus; Gyenge Lajos dobok, ütőhangszerek; Meskó Ilona zongora; Dajka Krisztián gitár; Kurucz Krisztián gordonka; Gazda Bence hegedű; Milos Punisic harmonika – a műfajok kavalkádját hallhatjuk a most megjelenő lemezen. Astor Piazzolla argentin tangóin túl, a klasszikától a rockig teljes képet kaphatunk a zenei nyelv határok nélküli világáról. A vágytól a beteljesülésig lüktet a zene, a kilenc muzsikus mintha ezer hangszeren mesélne a nagyérdeműnek. A korong az életünket akarja a maga sokszínűségében megmutatni, akár csak a tangó, amely köztudottan a legimprovizatívabb tánc. A férfi vezet és a nő soha nem tudhatja, mi lesz a következő lépés. Testével, lelkével, minden porcikájával azt lesi, hogyan tud a másikba olvadni, és minden mozdulatát, rezzenését maradéktalanul lekövetni.

„Fekete és piros, érzéki és szenvedélyes, véres és gyengéd, őrült és mámorító.  Férfi és Nő tánca, játéka, egymásba bújócskázása.” – A művésznő ezeket a gondolatokat fűzte legújabb remekművéhez.

„Egyszerre szenvedélyes és éteri, kihívó és szemérmes, vibráló  és szende, provokáló és visszahúzódó. Olykor az érzéki szenvedély, a zabolátlan szabadság, a perzselő vágyak elbukó-diadalmas Carmen-je, olykor a harmónia, a tisztaság, az átszellemültség üdvözült Máriá-ja.

A lemezborító csodaszép, a design a lehető legmodernebb. Kinyitva, becsukva egységes, a végletekig megtervezett, ízléses produktum. Az a kiabálós fajta: „vegyél le a polcról, vigyél haza gyorsan”!

Az anyag hangzása, minősége, csakúgy, mint a tartalom, gyakorlatilag mestermunka. A kiváló, és méltán népszerű Rozgonyi Péter /Rozi/ keze, illetve füle munkáját dicséri. Színtiszta, kristályos, a műfaji ütközések ellenére tökéletesen egységesre kevert, ízléses mastering-el lett lezárva. Talán egy track-ben került a fuvola túlságosan előtérbe, de mivel több különböző hifi rendszeren is tesztelgettem, ez sem feltétlenül számít hibának. Alapszabály, hogy a főszereplő hangszer némileg több teret kap, és leheletnyivel előrébb lép a többihez képest. Ízlés kérdése, hogy ez bántja e valakinek a fülét, vagy sem.

Végezetül engedjenek meg egy személyes anekdotát. Egy nagyon jó barátom és kollégám, aki nem mellesleg szintén nagy név a hangmérnökök között, egy beszélgetésünk alkalmával tett egy megjegyzést, amelyet nem tudok szó nélkül hagyni. „Igen igen! Eszter kottából a világon bármit el tud játszani”! A hangsúly ez esetben a kottán volt. Éreztem az élt, és éreztem az iróniát. De könyörgöm, lássuk be! Ez manapság így, ebben a formában sajnos nem sok zenészről mondható el kicsiny hazánkban!

Tiszta szívből ajánlom mindenkinek, aki egy kis igazán igényes muzsikára vágyik!


M. S.


Kiadja: a Narrator Records

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
little star 2011-05-09 11:15 | Válasz erre | #3
Birtokomban a lemez, nem is volt vészesen drága, és nagyon boldog vagyok. Klasszikusan kiemelkedő darabja lesz a gyűjteményemnek. És még szép is. A zenei tartalom pedig egyenesen fantasztikus. Bár a cikk hívta fel rá a figyelmemet, maximálisan megérte megvenni. Más fórumokon, és a médiában méltatlanul kevés nyilvánosságot kap. Köszönöm művészvilág, Köszönöm horgas Eszter! magam is további jó munkát, és sok sikert kívánok mindannyiuknak.

Verus 2011-04-15 18:34 | Válasz erre | #2
Üdv művészvilág!
Helló fórumozók! De rég volt egy jó kis M.S. lemezajánló, vagy kritika! Már komolyan hiányzott.
Meglesz a lemez, ez már biztos. Nagyon elkezdte izgatni a fantáziámat a rockzene, és a fuvola találkozása! Köszönöm, Köszönjük a cikket! További jó munkát a szerkesztőknek!

yaya 2011-04-15 11:27 | Válasz erre | #1
Horgas Eszter fuvolaművészete csodálatos ! A cikket olvasva szinte hallani a hangszer hangját !!! Igen érdeklődővé váltam a lemez iránt, mert ahogy M.S írt róla, egy mestermű lehet ! Kíváncsi lettem a fuvola és a különböző zenei stílusok ötvöződésére ! Mindenképpen hozzájutok a lemezhez :) Köszönöm M.S a figyelemfelkeltő és igényes cikket !

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ A közepes tehetségű ember rendszerint elítéli mindazt, amit nem ér fel ésszel."
La Rochafoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ