Hegyi Árpád Jutocsa nem mond le
Dátum: 2006. május 10., szerda, 15:54
Nem foglalkozik a lemondás gondolatával Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház (MÁO) fõigazgatója, akit az elmúlt napokban közvetlen munkatársai közül többen is távozásra szólítottak fel - a fõigazgató szerdán nyilatkozott az MTI-nek.

„Most kell igazán kapitánynak lenni" - mondta Hegyi Árpád Jutocsa arra a kérdésre válaszolva, megfordult-e a fejében, hogy idõ elõtt lemond vezetõi tisztségérõl.

Hangsúlyozta: a „lázadókkal szemben" következetesen kiáll a dalszínház modernizációjáért, s a legjobb tudása szerint folytatni kívánja a tavaly augusztusban megkezdett munkát.

A fõigazgató kitért az elõl a kérdés elõl, hogy õ személy szerint felelõsnek érzi-e magát a kialakult helyzetért. Mint mondta, csütörtöki sajtótájékoztatóján részletesen beszámol elképzeléseirõl, s áll az újságírók rendelkezésére.

Az MTI tudósítója a fõigazgatóval az Operaházban rendezett Márk Tivadar-díj átadási ünnepsége után beszélt.

Keveházi Gábor balettigazgatója pénteken szólította fel lemondásra a fõigazgatót, mivel szerinte az hozzá nem értõ módon csökkentette a bemutatók és balettek számát, s teljesen önhatalmúan belenyúlt az Operaház, a Nemzeti Balett 2006-2007-es műsortervébe, anélkül, hogy vele elõzetesen egyeztetett volna. Hétfõn pedig Kesselyák Gergely fõzeneigazgató fordult levélben a dalszínház fõigazgatójához, mert õ is elfogadhatatlannak tartja a jövõ szezon tervezetét, amelyben 52 elõadást hagynának el, s az Operaház így mindössze 265 elõadást tartana.

Az Operaház vezetõivel kedden tárgyalt Bozóki András kulturális miniszter az intézményben kialakult helyzetrõl, de a tárca azt közölte, hogy a minisztérium vezetése nem kíván beavatkozni az intézmény vezetõinek szakmai kompetenciájába.

Eközben Hegyi Árpád Jutocsa fõigazgató és az általa kinevezett vezetõi gárda visszahívását kezdeményezték Bozóki András kulturális miniszternek írt keddi levelükben a Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti Tanácsának tagjai is.

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete operaházi alapszervezete kedden szintén arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyetért azzal a levéllel, amelyet az Opera balettigazgatója írt pénteken a fõigazgatónak. Az érdekvédõ szervezet véleménye szerint az Operaház a csõd felé sodródik, komoly anyagi gondokkal, mûködési zavarokkal küzd, s az állami támogatás drasztikus csökkentése mellett teljes mértékben irreális a „modernizáció" végrehajtása.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét, mint a butaság."
Ödön Von Horváth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ