Ricky Martin, a nagy visszatérő
Dátum: 2006. május 18., csütörtök, 18:14
A latin-pop sztárja, Ricky Martin május 24-én, szerdán a Budapest Sportarénában ad koncertet.

Ricky Martin a kilencvenes években a Nyomorultakból készült musical Broadway változatában tűnt fel, majd a világhírt az 1998-as franciaországi labdarúgó VB hivatalos dalának, a La Copa de la Vidának köszönheti. Ez a dal harminc ország slágerlistáját vezette hosszabb-rövidebb ideig.

Elsõ szólólemeze 1991-ben jelent meg, majd 1994-ben állandó szerepet kapott a „General Hospital" című szappanoperában.

Elsõ, angol nyelvű debütáló albuma 1999-ben került piacra, amit egy év kihagyás után a Sound Loaded című sikerlemez követett. Világhírű karrierjével és több, mint 70 millió eladott albummal Ricky Martin nem egy hétköznapi név.

Ám hiába volt népszerű és közkedvelt, összeroppant. Népszerűsége csúcsán 2000-ben egy ausztráliai koncerten rádöbbent arra, hogy abba kellene hagynia amit csinál. Elfáradt, kiégett és lemondta a beharangozott latin-amerikai koncertkörútját. Anyagilag nagyon ráfizetett erre a döntésére, de azt nyilatkozta: nem bánta meg. Sokan õrültnek tartották, mert 50 millió darab eladott lemez után, a siker csúcsán állt le, de az énekes szerint akkor lett volna õrült, ha az akkori lélekállapotban folytatta volna a koncertezést.

Tavaly tért csak vissza a zenei életbe a Life című új albumával, az újrahangszerelt, friss hangzású, a latin popon túl hip-hop beattel és world-beattel kiegészült lemezzel. Ennek elsõ eredménye az I Don't Care című dal. Az album egy részét Kairóban rögzítették, így közel-keleti hatások is érezhetõek a hangzásvilágon.

Az album megjelenése után világturnéra indult, amelynek egyik állomása Budapest. A korábbi koncerthelyszínek visszhangja nagyon jó: „A koncert utolsó egy órája egy non-stop karnevál dobbal, basszussal, flamenco ritmusokkal. A régebbi dalokat új köntösbe csavarták, rengeteg ütõs hangszerrel játszanak, új energiával töltõdött fel a La Bomba és a She Bangs and Cup of Life című dal" - írta a londoni The Times.

Martin, 10 fantasztikus zenésszel a háta mögött, valósággal felvillanyozta a közönséget a legnagyobb slágereit tartalmazó blokkal, de a hatás nem maradt el akkor sem amikor az új számok csendültek fel mint az It's Alright, a Drop It On Me és az I Don't Care címû.

Jól kivehetõ volt azaz elõadói koncepció, hogy Ricky Martin arra törekedett, kifejezetten bensõséges, baráti kapcsolatot alakítson ki a közönséggel, ellentétben számos másik nagy sztárral, akik arra törekszenek, hogy megõrizzék a távolságot a színpad és a nézõtér között.

Ricky Martin a turnét megelõzõ csendes idõszakáról korábban így nyilatkozott: „Amikor egy ideig a színpadtól távol, csendesebb idõszakot éltem idõm nagy részét azzal töltöttem, hogy utaztam, tájakat, városokat ismertem meg, elbeszélgettem az emberekkel Brazíliában, Thaiföldön, Egyiptomban, Indiában. Ez mélyen hatott rám és kifejezetten inspirálta a kreativitásomat. Azok az érzések és történetek, amelyek új dalaimban megjelennek megpróbálják megeleveníteni mindazt, aminek szemtanúja voltam, vagy éppenséggel velem esett meg. Amikor ezen a lemezen dolgoztam, csak hagytam, hogy történjenek a dolgok."

A május 24-ki koncerten a magyar közönség is megtapasztalhatja milyen hatással volt a pihenõ Ricky Martinra, és milyen stílust sikerült kitalálnia magának. Persze kérdés az is, hogy meddig bírja új erõvel a hajtást, de erre majd a turné végén érdemes visszatérni.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ Az igazak álma! Az igazaknak nem volna szabad aludniuk."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ