Csökkentik az előadásokat az Operában
Dátum: 2006. május 22., hétfő, 13:29
Az Operában a jelenlegi egyeztetés szerint a következő évadban, gazdasági okokból, a tervezett 315-nél félszázzal kevesebb előadást játszanak majd - közölte az intézmény műsorigazgatója a 2006-2007-es évad műsortervét ismertető sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.

Kákay István, az operaház műsorigazgatója elmondta, hogy az intézmény gazdasági és művészeti vezetése a jövõ évadot eredetileg 315 elõadással tervezte meg, amit gazdasági okokból csökkenteni kellett, így jelenleg 265 elõadás megtartásáról folyik az egyezkedés.

Hozzátette: bízik abban, hogy amennyiben a dalszínház gazdasági vezetése hozzájárul, a jelenlegi műsortervbe még 20-25 elõadás visszakerülhet, így csak a tervezett csökkentés fele valósul meg.

Szavai szerint olyan műsorok estek ki a repertoárból, amelyeknél nem garantált a megfelelõ nézettség, a közönségsiker, vagy aránytalanul nagy a mű „bekerülési" költsége. Emellett ki kellett hagyni azokat az elõadásokat, amelyek a dalszínház műszaki személyzetének, énekkarának túl-dolgoztatásához vezettek volna, mivel a túlóra-pénzek, szabadnapok kifizetése jelentõs kiadással jár.

A műsorigazgató a sajtótájékoztató után elmondta: a műsortervrõl folytatott egyeztetésen részt vett Keveházi Gábor balettigazgató is, aki nem értett egyet a csökkentéssel.

A balettigazgató egyéb elfoglaltságra hivatkozva nem volt jelen a sajtótájékoztatón.

Hegyi Árpád Jutocsa, az intézmény fõigazgatója a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy az operaházban a 2006/2007-es évadban három operabemutatót és két balettbemutatót tartanak. Arra törekszenek, hogy a klasszikus művek mellett helyet kapjanak kortárs darabok is.

A következõ évad újdonságairól elmondta: Giuseppe Verdi: Nabucco címû operája Kesselyák Gergely rendezésében kerül színre december 15-én az Erkel Színházban.

A Kesselyák Gergely nevével fémjelzett mű bemutatója a Szegedi Szabadtéri Játékokon volt 2004-ben. Decemberben, a szabadtérre tervezett mû, zárt színpadra átdolgozott változatát láthatják a nézõk. A díszletterveket Rózsa István készíti - ismertette a rendezõ.

Umberto Giordano: Andrea Chénier című négy felvonásos operáját február 17-én játsszák az Operában. Az elõadás különlegessége, hogy az olasz nyelvű művet Mariusz Trelinski, a Lengyel Nemzeti Színház mûvészeti igazgatója rendezi, a díszletterveket pedig a szintén lengyel Boris F. Kudlicka készíti.

Vajda János Özvegy Karnyóné című műve 2007 májusától szintén gazdagítja a dalszínház ajánlati sorát. A két felvonásos kortárs opera Ascher Tamás rendezésében kerül színre.

Az Elfújta a szél címû Antonin Dvorák-Pártay Lilla balettelõadást 2007. március 23-án láthatják elsõ ízben a nézõk. A világhírű regénybõl készült három felvonásos balettdráma zenéjét Kecskés Balázs és Medveczky Ádám állította össze. Emellett modern balettestet mutatnak be 2007. májusában az Erkel Színházban.

A műsorigazgató szólt a bérletekrõl is, mint mondta, a következõ évadra a mai naptól lehet megvásárolni a bérleteket az Opera pénztárában. Hozzátette: közülük kettõ szűnik meg, az egyik a Mozart-bérlet, a másik a „Mindig csütörtök" elõadás-sorozat bérlete.

Elmondta még, hogy a Magyar Állami Operaház és a vidéken operát játszó társulatok együttműködése eredményeként 2007 októberében az Erkel Színházban két héten keresztül öt vidéki város és Kolozsvár művészei vendégjátékkal várják a nézõket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Éppen elég vallás létezik ahhoz, hogy gyűlöljünk, de nem elég ahhoz, hogy szeressük egymást."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ