A modernizáció marad
Dátum: 2006. május 23., kedd, 15:53
Tudomásul veszi Kesselyák Gergely fõzeneigazgató lemondását Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház (MÁO) fõigazgatója, aki errõl kedden közleményben tájékoztatott.

„Kesselyák Gergely fõzeneigazgató úr lemondását tudomásul veszem és sajnálom, hogy a közös pályázatunkban foglalt megújulás kihívásait az egyik legnagyobb reményű magyar operakarmester nem tudta vállalni. Kesselyák Gergely karmesteri munkájára, zenei tehetségére, operarendezõi munkájára és művészi kvalitásaira a Magyar Állami Operaház továbbra is számít" - írta Hegyi Árpád Jutocsa.

Kesselyák Gergely - mint a Népszabadság keddi számában olvasható - hétfõn felmondott a fõigazgatónál.

„Kesselyák azért adja fel posztját, mert nem ért egyet Hegyi Árpád Jutocsa modernizációs tervével" - olvasható a cikkben.

A fõigazgató keddi közleményében arról is tájékoztatott, hogy a 2006/2007-es évad meghirdetése után folytatódik az Opera teljes körű modernizációja.

Az új évadban az operaház három opera- és két balett-bemutatót tervez: 2006 decemberében a Kesselyák Gergely által rendezett Nabucco, 2007 februárjában a Mariusz Trelinski, a Lengyel Nemzeti Opera művészeti vezetõje által rendezett Andre Chénier lesz látható, májusban pedig Ascher Tamás rendezésében az Özvegy Kanyóné kerül színre. Pártay Lilla május végén az Elfújta a szél balett-verzióját állítja színpadra és színre kerül egy modern balett est, fiatal koreográfusok munkájából - olvasható a közleményben.

Hegyi Jutocsa Árpád azt írta: az átfogó modernizáció feltételeinek megteremtése érdekében a vezetés megkezdte az operaház működésének átalakítását, amelynek egyik lépése az elõadásszám átmenetileg 315-rõl 265-re való csökkentése, az Erkel Színház felújításának elõkészítése, valamint a házi színpad kialakításának megkezdése.

„A modernizáció további lépéseként felújítjuk a teljes informatikai rendszert és a MÁO honlapját. Játékrendünket is megreformáljuk. Bevezetjük a produkciós szemléleten alapuló, az eddigieknél sokkal költséghatékonyabb szisztémát, az úgynevezett blokkrendszert" - áll a közleményben.

A fõigazgató kitért arra is, hogy a vezetõség tudomásul veszi a modernizációs folyamat megindulásával szemben az operaház szakszervezete és a közalkalmazotti tanácsa által kezdeményezett sztrájkot. A vezetés ugyanakkor továbbra is kiáll a gazdálkodás egyensúlyának helyreállítása, az Opera fenntartható működésének megteremtése, valamint a tehetség és a teljesítmény értékelésének megteremtése mellett.

Kesselyák Gergely fõzeneigazgatót az MTI-nek nem sikerült elérnie.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„Sokáig csak az a munka tart, amelyet nem merünk elkezdeni."
Charles Baudelaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ