A magyar dal napja
Dátum: 2011. szeptember 8., csütörtök, 13:41
A magyar dal napja történetében idén először lesz komolyzenei program: vasárnap este az Óbudai Társaskörben Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Petrovics Emil, Orbán György és Hollós Máté dalai hangzanak el.

Liszt Ferenc hét elhangzó dalát, amelyek közül egyik-másik csak ritkán hallható, Iván Ildikó szólaltatja meg. Lesz közöttük olyan népszerű alkotás is, mint a Loreley – mondta Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke.

Dohnányi Ernő öt német nyelvű dalát Kertesi Ingrid tolmácsolja. Orbán György, akinek a Budapesti Mahler-ünnepen ősbemutatója hallható, kilenc dalt komponált Weöres Sándor verseire, ezeket Meláth Andrea énekli a magyar dal napján.

A június 30-án elhunyt Petrovics Emil utolsó alkotása a 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon bemutatott Shakespeare-daloskönyv. A hat szonettet a magyar dal napján is Bátori Éva adja elő. A dalfüzért Petrovics az énekesnőnek komponálta. Az énekesnő még idén márciusban, az ősbemutató előtt erről is beszélt.

„Nagyon megtisztelő feladat ez számomra. Petrovics Emil – talán megengedi, hogy így fogalmazzak – elég kemény ember hírében áll, de ezek a dalok nem ezt az oldalát mutatják. A bölcsességéből adódóan már nemcsak önmagát akarta kiírni, hanem engem vett figyelembe, saját arca mellett az én arcomat is belekomponálta a daloskönyvbe. A darabok a zene iránti mély alázatáról tanúskodnak” – fogalmazott tavasszal Bátori Éva.

Az Óbudai Társaskörben vasárnap Hollós Máté két dala is elhangzik: a Robert Burn John Anderson, szívem John kezdetű versére komponáltat Meláth Andrea mutatja be, majd a koncertet a Tündérálom című duett zárja az Óbudai Társaskörben, Meláth Andrea és Kertesi Ingrid előadásában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ