Kiállítás nyílt Nyíregyháza rocktörténetéből
Dátum: 2011. szeptember 10., szombat, 7:18
Az elmúlt hatvan év nyíregyházi rock- és blues történelmébe enged bepillantást az a kiállítás, amelynek megnyitóját pénteken tartották a szabolcsi megyeszékhelyen.

A magyar dal napjának "mínusz egyedik" napján, a magyar dal idei fővárosában bemutatott tárlat Farkas Tibor rádiós-lemezlovas saját gyűjteményéből származó fotókat és újságcikkeket tartalmaz, amely a negyvenes évektől a kilencvenes évekig fogja össze a Nyíregyházán alakult zenekarokat és együtteseket.

A megyei könyvtárban berendezett kiállítás egy zenetörténelmi sétára kalauzolja a látogatókat. Farkas Tibor - akit a nyíregyháziak csak Dj Schultzként, vagy "Schultz-papaként" ismernek - az MTI-nek elmondta: a tárlaton minden zenei stílusból megpróbáltak meríteni a magyar dal napjához kapcsolódóan.

Voltak ötvenes évek előtti, és államosítás utáni zenekarok, duó vagy trió felállásban koncertező együttesek, akik főleg szórakoztató zenét játszottak - tette hozzá a rádiós. A műfajok skálája igen széles: a fényképeken a korabeli big bandek, a népzenei, a táncházmozgalmi és az alternatív muzsika képviselői láthatóak. Az archív fotókon olyan - elsősorban az idősebb korosztály számára ismerős - zenekarok elevenednek meg, mint a Tip-Top együttes, a Ritmus, a Zenith zenekar, a Jónás Tibor és a Lókötők, a Psyché, a Datolya Trió, a Dongó, a Phoenix vagy a Spider.

"Harmincöt évvel ezelőtt találtam egy ösvényt egy olyan dzsungelben, ahol addig nem volt út, és ezen indultam el" - fogalmazott az ünnepélyes megnyitón Koltay Gergely, a vasárnapi magyar dal napján kétórás nagykoncertet adó Kormorán együttes alapítója. Mint kifejtette, az a legfontosabb, hogy az emberek szeressék a hazájukat, a nemzetüket, a magyar dalt. A zenész megtiszteltetésnek nevezte, hogy a magyar dal napján a zene idei fővárosában, Nyíregyházán koncertezhet a Kormorán.

"Ez a visszaigazolás, hogy jól csináltuk a dolgunkat harmincöt éven keresztül, ami erőt ad a folytatáshoz" - tette hozzá Koltay Gergely.

A megnyitón a Zenith együttes egyik saját szerzeménye, a sokak által ismert és kedvelt Úgy elmennék messzire című dal is felcsendült. Munkásságának elismeréséül Szabó Tibor grafikusművész festményét vehette át Farkas Tibor, amely a rádiós-dj egykori barátját, a magyar rockzene legendás alakját, a Taurus gitárosát, "Jimi Hendrix legjobb magyar tanítványát", Radics Bélát ábrázolja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ