Nyíregyházával daloltak határon innen és túl
Dátum: 2011. szeptember 12., hétfő, 7:05
Több ezren énekelték együtt a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt vasárnap este a magyar dal napja fővárosában, Nyíregyházán.

A pontban este nyolc órakor kezdődött közös énekléshez nagyjából kilencven település és közösség jelezte előzetesen csatlakozási szándékát, a résztvevők mintegy fele a határon túlról énekelt Nyíregyházával - mondta az MTI-nek Cservenák László főszervező. Sokan Erdélyben énekelték végig a mindenki számára jól ismert népdalt, de a főszervező tájékoztatása szerint Kárpátaljától Horvátországig sokan csatlakoztak a magyar dal napja eddigi történetének egyedülálló kezdeményezéshez.

A lisszaboni és az isztambuli nagykövetségen kívül például Barcelonában, Egerben és Százhalombattán énekeltek együtt a nyíregyháziakkal - tette hozzá Cservenák László. Érdekesség, hogy a szabolcsi települések nagy része részt vett a közös éneklésben: Kékcse 1600 lakója közül mintegy ezren jelezték együtténeklési szándékukat. Hivatalos adatok ugyan csak később lesznek, de főszervező becslése szerint a magyar dal több tízezer embert is "megérinthetett" Magyarország határain belül és kívül egyaránt.

Nyíregyháza tizenhárom, lényegében különálló zenei helyszíne vasárnap estére egyetlen színes zenei kavalkáddá vált: sokan voltak kíváncsiak a Városháza udvarán a színművészek által adott operett- és musicalrészletekre, a Kossuth téren pedig egymást váltották a zenekarok.

A szabolcsi megyeszékhely központi tere, a sétáló, a római katolikus templom és a szökőkút környéke teljesen megtelt emberekkel a Kormorán együttes esti nagykoncertjére, a tömegben szinte mozdulni sem lehetett. A Koltay Gergely által 1976-ban alapított, a népzenét a rockkal ötvöző együttes fergeteges hangulatot varázsolt Nyíregyházára: a koncerten több sikeres és ismert dalt adtak elő, így többek között felcsendült a Ki szívét osztja szét és a Magyarország című szerzemény is.

A büntetés-végrehajtási-intézet színpadán a Jurij mellett a Fivérek együttes lépett színpadra, a megyei kórház udvarán a Cantemus kórus és a Vikár Zeneiskola növendékei, valamint a Nyíregyházi Hölgykoszorú adott zenés műsort.

A kórház épületeinek nyitott ablakain keresztül nagyon sokan, betegek és orvosok egyaránt figyelemmel kísérték a koncerteket - számolt be Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház igazgatója az MTI-nek, hozzátéve, hogy a zene - a lelkekre hatva - remélhetőleg segítette a gyógyulást.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára."
Werner Hofman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ