Nyíregyházával daloltak határon innen és túl
Dátum: 2011. szeptember 12., hétfő, 7:05
Több ezren énekelték együtt a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt vasárnap este a magyar dal napja fővárosában, Nyíregyházán.

A pontban este nyolc órakor kezdődött közös énekléshez nagyjából kilencven település és közösség jelezte előzetesen csatlakozási szándékát, a résztvevők mintegy fele a határon túlról énekelt Nyíregyházával - mondta az MTI-nek Cservenák László főszervező. Sokan Erdélyben énekelték végig a mindenki számára jól ismert népdalt, de a főszervező tájékoztatása szerint Kárpátaljától Horvátországig sokan csatlakoztak a magyar dal napja eddigi történetének egyedülálló kezdeményezéshez.

A lisszaboni és az isztambuli nagykövetségen kívül például Barcelonában, Egerben és Százhalombattán énekeltek együtt a nyíregyháziakkal - tette hozzá Cservenák László. Érdekesség, hogy a szabolcsi települések nagy része részt vett a közös éneklésben: Kékcse 1600 lakója közül mintegy ezren jelezték együtténeklési szándékukat. Hivatalos adatok ugyan csak később lesznek, de főszervező becslése szerint a magyar dal több tízezer embert is "megérinthetett" Magyarország határain belül és kívül egyaránt.

Nyíregyháza tizenhárom, lényegében különálló zenei helyszíne vasárnap estére egyetlen színes zenei kavalkáddá vált: sokan voltak kíváncsiak a Városháza udvarán a színművészek által adott operett- és musicalrészletekre, a Kossuth téren pedig egymást váltották a zenekarok.

A szabolcsi megyeszékhely központi tere, a sétáló, a római katolikus templom és a szökőkút környéke teljesen megtelt emberekkel a Kormorán együttes esti nagykoncertjére, a tömegben szinte mozdulni sem lehetett. A Koltay Gergely által 1976-ban alapított, a népzenét a rockkal ötvöző együttes fergeteges hangulatot varázsolt Nyíregyházára: a koncerten több sikeres és ismert dalt adtak elő, így többek között felcsendült a Ki szívét osztja szét és a Magyarország című szerzemény is.

A büntetés-végrehajtási-intézet színpadán a Jurij mellett a Fivérek együttes lépett színpadra, a megyei kórház udvarán a Cantemus kórus és a Vikár Zeneiskola növendékei, valamint a Nyíregyházi Hölgykoszorú adott zenés műsort.

A kórház épületeinek nyitott ablakain keresztül nagyon sokan, betegek és orvosok egyaránt figyelemmel kísérték a koncerteket - számolt be Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház igazgatója az MTI-nek, hozzátéve, hogy a zene - a lelkekre hatva - remélhetőleg segítette a gyógyulást.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Ha tudtam volna, hogy ily sokáig élek, jobban vigyáztam volna magamra."
„ Eubie " Blake
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ