Az Alma és Peter Ogi a Magyar Dal Napján
Dátum: 2011. szeptember 12., hétfő, 7:14
A magyar dal napja sokszínű budapesti programjának részeként az óbudai Kobuci kertben zenélt a kisgyerekek egyik legnagyobb kedvence, az Alma együttes, a nyílt napot tartó zuglói Blokk Alkotóházban pedig többek között a magyar underground zene egyik legnagyobb hatású figurája, Peter Ogi próbájába lehetett bepillantani.

"Nagyszerű kezdeményezésnek tartom a magyar dal napját, szívből örülök minden olyan lépésnek, amely erősíti a magyar kultúrát. Mi idén először léptünk fel a rendezvény történetében" - mondta Buda Gábor, az Alma együttes énekese az MTI-nek.

Az Alma és a Kolompos zenekar a Kobuci kertben játszott, ahol a délelőtt kezdődött program első része volt a gyerekeké, majd délután és este nép- és világzenei koncertek követik egymást, például a Besh o droM, Szalonna és Bandája, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Budapest Bár közreműködésével.

"Nekünk is az lenne a jó, ami a magyar dal napja egyik fő célja, hogy minél többet játszanak hazai felvételeket a rádiókban. Bár a fellépéseink telt házzal mennek, sajnos egyelőre kevés rádió koncepciójába férünk bele a muzsikánkkal, holott az Alma nem kizárólag gyerekeknek játszik: számos versmegzenésítésünk a felnőtt korosztálynak ugyanúgy szól" - fejtette ki Buda Gábor.

A zenész elmondta: bízik abban, a jövőben valóban érezhető lesz a magyar dalok markáns jelenléte a rádiókban, hiszen külföldön, például Görögországban vagy Olaszországban is azt tapasztalja, hogy komoly támogatást kapnak a hazai nyelvű felvételek.

Buda Gábor beszámolt arról, hogy az őszi intenzív koncertezések után télen pihennek, majd befejezik készülő új stúdióalbumukat, amely várhatóan tavasszal jelenik meg.

"Ez egy könyvvel együtt megjelenő készségfejlesztő lemez lesz, amelyet egy gyermeklogopédussal és egy költővel együtt készítjük, jó néhány vendégzenész közreműködésével" - árulta el a népszerű zenész az MTI-nek.

Szintén új lemezre készül Peter Ogi (Hegedűs Péter), a legendás első magyar punkzenekar, a Spions egykori gitárosa. A zenész és társa, Abigél a magyar dal napján a Blokk Alkotóközpontban játszott fél órát próbatermében az érdeklődők előtt az intézmény nyílt napján.

"Szép dolognak tartom, hogy ha már mindenfélét ünnepelünk, akkor ezt a dalainkkal is megtesszük. Annál is inkább, mert a dal, az éneklés nemcsak az önkifejezésnek remek eszköze, hanem a szeretetnek, sőt a gyógyításnak is. Fiatal koromban nekem is sokat jelentettek például a Szörényi-Bródy kettős dalai, és bár engem is számos helyre sodort az élet az elmúlt évtizedekben, magyar vagyok, és ennek a napnak a szellemisége szabad és nyitott" - mondta Peter Ogi az MTI-nek.

A gitáros és Molnár Gergely énekes által 1977-ben alakított neoavantgárd/underground/punk zenekart, a Spionst nem tűrte az egypártrendszer kultúrpolitikája, a tagok 1978-ban disszidáltak, és Nyugat-Európában, majd Amerikában próbáltak szerencsét. Ogi az idők során világzenét, filmzenéket is írt. A Spions archív felvételeiből készített lemez, a Menekülj végre csak 2009-ben jelent meg a 1G Recordsnál.

"Az elmúlt időszakban újra elkezdtem foglalkozni az úgynevezett hangszobrászattal, amely leginkább az elektronika segítségével közelíthető meg. A szólóalbumom is ilyen dalokból áll, a címe Love Untill Love lesz, a Romantic Mission nevű formáció kísér, az anyagot egykori alkotótársam, a Sex Pistols egykori menedzsere, a nemrég elhunyt Malcolm McLaren emlékének ajánlom. Még 1980-ban írtunk közösen egy dalt ezzel a címmel, ő a szövegét, én a zenéjét. Új lemezemen is a szerelem témája áll a középpontban, magyar és angol nyelven egyaránt éneklek rajta" - mondta Peter Ogi.

A zenésznek idén nyáron az amerikai Medical kiadó újra megjelentette a 30 évvel ezelőtt a francia EMI által kiadott szintis artpunk, coldwave-es lemezét, az Ogi címűt. Peter Ogi felidézte, hogy ez annak idején közvetlenül a Spions feloszlása után jelent meg, és fontosnak tartja, hogy - igaz csak néhány száz példányban - a gyűjtők számára újra kiadták vinylen.

A Blokk Alkotóházban a magyar dal napján késő estig mások mellett az Anna & the Barbies, az Amber Smith, az Isten Háta Mögött, Sickratman, az Ez a Divat, a Realistic Crew és CopyCon próbatermi koncertjeit lehet meghallgatni.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Buddha azt mondja: „ Ne hízelegj a jótevődnek!" Mondjuk ezt el egy keresztény templomban - s rögtön megtisztítja a levegőt minden kereszténiségtől."
Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ