Csaknem 60 ezren voltak a Magyar Dal Napja rendezvényein
Dátum: 2011. szeptember 12., hétfő, 16:39
Csaknem 60 ezren látogatták országszerte a magyar dal napja rendezvényeit; Budapesten 18 ezer, Nyíregyházán, a magyar dal fővárosában ötezer, a többi vidéki helyszínen 35 ezer érdeklődő vett részt a vasárnapi eseményeken.

"A leglátogatottabb vidéki helyszín számításaink szerint Százhalombatta volt, ahol mintegy 15 ezren szórakoztak. A település idén először kapcsolódott be a magyar dal napjába, a nagyon magas látogatottság azzal magyarázható, hogy a vasárnap a Battai Napok második napja volt egyben, és a népszerű programok három helyszínen zajlottak" - mondta Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-nek.

Százhalombattán mások mellett a Bon-Bon, az Irigy Hónaljmirigy, valamint a Magna Cum Laude is fellépett.

Nyíregyházán, a magyar dal fővárosában mintegy ötezer érdeklődő mellett, több mint tíz helyszínen zajlottak a programok; itt volt a hivatalos megnyitó is Presser Gábor, a magyar dal napja kitalálója és a Cantemus kórus részvételével.

Az ügyvezető kitért arra, hogy a magyar dal napja hivatalos rendezvényein kívül mintegy kilencven településen számos iskola és közösség csatlakozott a Nyíregyházával dalol az ország kezdeményezéshez, vagyis vasárnap este 20 órakor ennyi helyen énekelték el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

A magyar dal napján idén tíz településen rendeztek programokat. A nulladik napot szombaton Hévízen, egy másik új idei helyszínen tartották: a nagyparkolóban, ahol a Bikini is fellépett, háromezren szórakoztak. Vasárnap több ezren voltak Egerben és Szombathelyen is.

Szintén idén voltak először koncertek a fővárosi Campona bevásárlóközpontban: az itt is zenélő Bikini mellett a 100 Folk Celsiust, SP-t, Weszely Ernőt és a Karthagót láthatta-hallhatta a többezres nézősereg; számos LGT-feldolgozás hangzott el a délután és az este folyamán, és relikvia-kiállítást is rendeztek magyar zenészek hangszereiből, fellépő ruháiból.

"A legtöbb fővárosi koncert telt házas volt, nagyon népszerű helyszín volt az óbudai Kobuci kert a belga hegedűvirtuóz, Tcha Limberger egész napos részvételével, a Városmajori Szabadtéri Színpad, ahol Bródy János tartotta a nyitókoncertet, a fiatal zenekaroknak lehetőséget biztosító Gödör Klub, és természetesen, akárcsak minden évben, egy tűt sem lehetett leejteni a Vígszínházban, ahol most a teátrum 115 éves történetét elevenítették fel" - fejtette ki Szabó Edit az MTI-nek.

A Vígszínházban vette át vasárnap a Kultúrparton még augusztusban indult szavazás, a "Ki Magyarország legjobb szövegírója?" győztese, Bereményi Géza az elismerést. A verseny fődíja, hogy a nyertes által kiválasztott, tehetségesnek tartott kezdő zenekar, a Dorij Den nevű formáció (Dobri Dani és Nagy Péter) 40 óra ingyenes stúdióidőt kapott - tájékoztatta a Kultúrpart hétfőn az MTI-t.

Idén először egy határon túli település, Kassa is bekapcsolódott a magyar dal napja rendezvényeinek sorába.

A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján rendezték meg. A következő esztendőtől párhuzamosan több helyszínen, köztük vidéki városokban is megszervezték az eseményt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ